81 бездомници приютени в Столичния кризисен център

Хората получават медицинска помощ, дрехи, вечеря
Обновена: 30 ное 2018 10:26 | 30 ное 2018 10:07, Цветелин Димитров
4

1974 гледания   |  Още видео

81 души снощи са пренощували в кризисния център за настаняване на бездомни в столичния квартал "Захарна фабрика". Капацитетът на центъра и филиала към него е 170 места.

"През годините се доказа, че това е достатъчно, за да можем да отговорим на всички хора, останали без дом и обърнали се към нас за помощ, или намерени от мобилните ни екипи, които извършват обходи по улиците", обясни в "България сутрин" директорът на Дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" Минка Йовчева.

Тя допълни още, че числеността на хората, които настаняват през годините, се е запазила, но все по-често сред тях има и млади хора, което е притеснително.

"Идеята ни е хората, които търсят нашата помощ, да го правят еднократно, защото има тенденция, докато функционира центърът да го ползват едни и същи хора, което означава, че не решаваме трайно проблема. Това е нашето притеснение. Притесняваме се и за хората, които не искат да стигнат до кризисните центрове. Много трудно някои от тях се мотивират, тъй като са приели като техен начин на живот този на улицата. Имаме своите предизвикателства, но се опитваме да направим така, че все по-малко хора да остават навън през студените дни", обясни Минка Йовчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели още, че настаняването в центъра става между 18 часа вечерта и 10 часа сутринта и се извършва с лична карта, а след това бездомните трябва да напуснат центъра.

Изискванията са спазване на ред, дисциплина и уважение към всички. Освен подслон хората получават медицинска грижа, възможност да се хигиенизират, дрехи и вечеря.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2
Такива многострадални Геновеви никога не са работили, не искат да работят и никога няма да работят; общината го изгонила от общинското жилище, банката го изгонила, жената и децата го изгонили, пък ТЕЛК-а за нищо не стигал...
Условията в центровете са си съвсем прилични, стават "потресаващи" след нанасянето на "горкичките гниди" с всичките им хленчове и свинщини.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам как са нещата в кризините центрове, но тези в домовете за временно настаняване са потресаващи! Затова хората са по улиците (или поне тези които не просят за да се отчитат на някого).... Да те лазят *** и да те хапват дървеници си е кофти...
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме малка държава, където както се казва се познаваме всички. Освен това се водим европейска. Освен това сме в ЕС и НАТо, което според някои е върха на постиженията за хилядолетия напред. И да имаме 81 бездомници само в София и то тия, които са били прибрани в кризисния център трябва да ни покаже, че у нас нещата са абсолютно ненормални.