София диша или София убива? Обгазяването си продължава!

Докога властта ще неглижира проблема и ще минава само с "призиви"?
Обновена: 3 дек 2018 15:50 | 3 дек 2018 10:45,
159
София диша или София убива? Обгазяването си продължава!
Снимка: Булфото

Здравейте, столичани. И не само вие. Здравейте, българи. Днес е София, утре е цяла България.

Спахте ли добре? Отидохте ли на работа? Видяхте ли "мъглата" навън? Честито. И днес може да подишате една смъртоносна доза въздух.

Днес е поредният ден, в който ще виждаме множество споделени снимки от сайтовете, които показват стойностите на фините прахови частици в столицата.

Вече дори няма значение кои квартали регистрират по-високи стойности и кои по-малко. София просто е обгазена, а зимата едва започва и с нея отоплителния сезон.

За не толкова запознатите - има две мерни единици - PM10 (диаметър 10 µm, която измерва фините прахови частици, и PM2.5 (диаметър 2.5 µm), която измерва финия прах (и който влиза директно в белите дробове при вдишване). Първата е с максимална допустима норма от 50, а втората - 30. На фона на това стойностите, които се регистрират и днес, и в предните дни, а най-вероятно и в следващите дни са брутални - 300-400-500-1000-1500... няма смисъл да се продължава дори. Нормата се надвишава 10-20-30 пъти.

Едно интересно сравнение от медицината. CRP (С-реактивен протеин) е маркер на възпалението, чрез който се разбира какво се случва в организма. Стойности над 5 mg/L показват, че в човешкото тяло протича възпалителен процес. 10-20-30 пъти над нормата – веднага трябва да се открие източникът и да се започне лечение, често антибиотично. Не се чака.

Какво правим в случая с нашия градски организъм, който очевидно е болен? Кметът призовава да не се качваме в коли и да ползваме градски транспорт. Ама безплатен градски транспорт няма. А това, че има квартали, които не са обезпечени достатъчно с такъв транспорт дори няма да го коментирам. И кметът уж дава пример, като ползва градски транспорт. Сигурно има под ръка камери, които да заснемат пътуването ѝ до работното място.

Защо се говори само за колите? Стойностите са адски високи вечер и сутрин преди хората да тръгнат на работа и трафикът да започне да допринася. Отоплението и изгарянето са в пъти по-големите виновници и това вече сигурно го знае всяко дете. А новият завод за горене на боклуци зад гарата дори не е започнал да работи.

В много от развитите страни е забранено, а някъде дори и криминализирано, изгарянето на боклуци, пластмаса, гуми, дрехи и каквото друго се сетите. Има алтернативи на отоплението с твърдо гориво. При нас кога? Или предпочитаме хората да си имат по някое друго сърдечно заболяване, а защо не и рак?

Докога властите ще се правят, че този проблем не е сериозен и ще го неглижират с "призиви"?

Дами и господа политици - този въздух го дишате и вие, и родителите ви, и децата ви, и внуците ви. Осъзнайте го. Не сте защитени.

Време е всички хора да разберат, че това е много по-голям проблем от цената на горивата, за които едва ли не цялата страна искаше да вдига второ Априлско въстание. Не чакайте някой да ви оправи проблемите напълно - бъдете отговорни. Ясни са проблемите и са ясни как могат да бъдат поне малко смекчени. Всеки може да допринесе. София не е единственият проблем - високи стойности се виждат и във Варна, и в Бургас, и във Велико Търново, и в Стара Загора – никой не е защитен.

Ако ли не, държавата да отпусне субсидия за закупуването на противогази и да си живеем щастливо...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
1
 
! Отговори
Смог след смог преди 5 години
София - пърдии и диша!
138
1
 
1
 
! Отговори
Коки преди 5 години
До ВалентинТова не е решение точно на този проблем, в Горна Оряховица е най-голямо замърсяването. Аз също се изненадах. Явно трябва газификация на градовете, не знам как ще стане, и без дизели!
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децентрализация и деконцентрация на производството са две различни неща!Обикновен капитализъм е всичко, което ни се случва.Топлината е лукс. Водата е лукс. Светлината, храната. Да изброявам ли още?Там, където целта е печалбата, това са видимите резултати - отрова и смрад!
136
1
 
4
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Аз имам и едно по-радикално решение: или столицата се премества в друг град на България, или част от институциите се разхвърлят по регионалните центрове така че не всичко да е сгъчкано на едно място.
135
1
 
4
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Айде стига глупости екстра си е - за сега само вкуса на въздуха се усеща в устата а за в бъдеще направо ще можем да се храним с него ! Фъндъче и Бойче до края на света !
134
2
 
1
 
! Отговори
леля Пена преди 5 години
СТРОИМ ТАКА,ЧЕ НЯМА ВРЪЗКА МЕЖДУ МАГИСТРАЛА ЛЮЛИН И ЮЖНАТА ДЪГА.Т.Е. ТЕЗИ 5-6 КМ СА В НЕПРЕКЪСНАТО ЗАДРЪСТВАНЕ И ОТТАМ КОЛКО ВРЕДНИ ГАЗОВЕ ОТИВАТ В ГРАДА,НЕ Е ЗА МИСЛЕНЕ.ИМА РОЗА НА ВЕТРОВЕТЕ,КОЯТО ГИ НОСИ НАТАМ.НО ТОВА Е КАТО ВСИЧКО В ДЪТЖАВАТА,САМОУНИЩОЖАВАМЕ СЕ.НИКОЙ НЕ НИ Е КРИВ.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2013не сме социални, а сме по-бедни от албанците
132
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чета постовете и си мисля. Колко кръвожаден народ се е навъдил. Този бил за убиване, онзи бил прст и ***. Що горели хората гуми. Полицията да ги глобявала и да им взема печките. Като си взел на човека мечтите, и му вземеш и печката какво остава, или да легне да мре, или да вдигне револция. Бай Тошо бе решил проблема със равномерно разполагане на населението върху територията на страната ни. Сега какво е - 2 милиона в София и още 3 милиона в десетина града. Няма да има управия. Вземете им печките
131
2
 
4
 
! Отговори
бай онзи преди 5 години
До До 128Ех , как искам да стане написаното от теб ;)Като останете 8 хиляди кореняка в град за 1 милион и баба ти няма да вземе и един лев от наем :)Умрели са хората да живеят в София , просто всички *** софиянци и бизнесмени са концетрирали дейностите си тука. Никой не иска иначе да кисне при вас Сега отиди за млЕко шопче самоковско, представящ се за столичанин :D
130
1
 
9
 
! Отговори
До 128 преди 5 години
До АнонименАбсолютно точно казано!!!Докато не се децентрализира тая *** държава, ще става все по-страшно, не са само колите, не са само печките, дори природата не е съгласна с това което се случва в това гето..Разкарайте производството из провинцията, да има заетост там,и огромната тълпа гладни селяни ще си отиде на село,а с тях и всичката мизерия.Властта няма интерес да се случи това,най малкото е ,че има причини да вдига данъци, да измисля такси и глоби,а народа....да мре,без това е много
129
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Две вдлъбнати огледала по 3 м диаметър се монтират на алеко и светят в София-натоварват с фотони праховите частици, които стават тежки и падата на земята-после чист въздух без пари
128
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глоби от поне 500 лв за всички, навлизащи в лентите за гр. транспорт и тогава ще видим предимствата му. Ежедневни проверки какво горят в катуните около София, миене на улиците, драстично намаление на цените на парното, режим четни-нечетни номера на автомобилите в критичните дни и т.н. Има начини, стига да искаме!
127
10
 
4
 
! Отговори
2013 преди 5 години
При нас кога, пита автора. Когато народа разбере, че всеки един е отговорен за средата в която живеем. Не може да чакаш властите да ти решат проблема, а когато вдигнат данъка на старите трошки да оревеш света че народа бил беден. Албания забрани внос на коли по-стари от 10 години, само ние сме най-социални. Същата работа ще е и с печките на твърдо гориво.
126
14
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Комунистите да не драматизират. Времето е съвсем нормално за сезона, мъгливо и мирише на зима. София си е така от мноооого години.
125
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям облак с пясък от отровената и измъчена Сирия,пак ви лъжат както и за Чернобил..Защото не ви пука..
124
2
 
12
 
! Отговори
T преди 5 години
До читателКой лекар да постави тази диагноза, ***? Ти знаеш ли, че в последните години на два пъти стигам до пневмония с лежанета по болници?! Отивам на лекар с оплаквания и той решава, че имам лека настинка или грипче и така ме влачи 2 седмици с хомеопатии, билкови бонбони и билкови сиропчета докато тотално не се влоша, и да не мога да си стоя на краката. Ето това са българските лекари, а ти чакаш обективна диагноза от тях.
123
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тъпотия ще измрем в собствените си л....а. Интелигентен бил българинът, а? Хайде, да я затваряме вече държавата!
122
12
 
8
 
! Отговори
читател преди 5 години
Вече всеки може да мери фини и груби прахови частици, на литър, на килограм, на м3.Всеки разправя по колко човека умират на ден от едните и от другите.Но до сега никой не е казал какъв уред и метод ползва, и коя агенция по метрология го е узаконила.Нито един лекар не е поставил диагноза "болен в резултат на фини или груби частици".Паниката и истерията е средата в която живет т.н. журналисти. Заедно слобисти и клакьори .
121
10
 
6
 
! Отговори
Иван911 преди 5 години
Накратко: София си беше тоалетната-град на България преди 10 годиин, преди 15, преди 20, преди 30, преди 35, преди 40 да продължавам ли? Тогава пак ли е имало селяни? Къде са великите софиянци защо не си гледат града? Соца ли е виновен? Селяните ли са? Земното кълбо ли е?
120
9
 
8
 
! Отговори
Иван911 преди 5 години
Ейй ако останат всичките 5 елитни супер-софиянци родени в епицентъра на София, всичко ще се оправи нали? Вижте кво.. не ви е духа на селяните виновен. Вие сте си виновни. И в другите градове е доста зле. При вас града си е тоалетничка по принцип. Беше преди 10 години, беше преди 20, беше преди 30..Гаден град пълен с хора които говорят прекалено много докато си придават важност защото са Софиянци. И то с най-дразнещият диалект в държавата.