"Спаси София" искат да спасят София от... смога

НПО-то: Общината се проваля. Призивите не са мерки!
3 дек 2018 13:00,
60
"Спаси София" искат да спасят София от... смога

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поредна година, в която виждаме и вдишваме превишената норма на фините прахови частици във въздуха на нашата европейска столица. Не са ни нужни уреди, за да измерим наличието на замърсяване. Можем да го видим с очите си и да го усетим с обонянието си. Съвсем скоро ще можем и да усетим вкуса на въздуха в София.

В интервю пред БНР, Гергин Борисов от "Спаси София" обвини Столичната община в бездействие по отношение на мръсния въздух.

Още по темата

"Г-жа Фандъкова може по цял ден да си седи във Facebook и да прави призиви, но това няма да реши проблема. Когато призоваваш хората да използват градския транспорт, трябва да осигуриш адекватни интервали. Трябва да осигуриш повече превозни средства и абсолютен приоритет на улицата. А общината се провали, това е титаничен провал", коментира той.

По думите му безплатното осигуряване на буферните паркинги до метрото не е мярка.

"Градът има огромни превишения. В пъти над нормата. Много повече от лъжата на г-жа Фандъкова, че е 2 пъти над нормата. Незаивисимите измервателни станции показват, че замърсяването в момента в София е 400 пункта при допустими 50", уточни Борисов.

Според него активирането на "Зеленият билет" след трети ден превишение на нормите за замърсяването е абсолютна глупост.

"При трети ден превишение трябва да има драстични мерки - затваряне на булеварди, спиране на движението в центъра. Не можем всяка година да лъжем софиянци, че замърсяването не е сериозно", обясни той.

"Столичната община има пълен контрол върху организацията на движението и тя може да го спре. Г-жа Фандъкова от Мерцедеса на НСО с хубавата изолация просто не вижда този проблем", допълни още Гергин Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
На първо време трябва таратайките на СКГТ да станат безплатни чак до април месец(демек цяла зима). Второ - съд до дупка на даскалицата от Самоков за тъпите ремонти и мръсния въздух. Свят да и се завие!
50
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Ще спасите София ако населението се стимулира да намалее до около 700 000 души, съборят се много кооперации и се посеят дървета на тяхно място.
49
0
 
6
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
По време на соца кюмюра вървеше с пълна сила.Това беше основната стока на ,Топливо"Дойдеше ли есента и семейната бригада прибираше /пернишките кафяви ,или донбаски черни,антрацитни или ***/от стоварения куп на тротоара или през шахтата.Тези шахти на кооперациите по тротоара се ползваха за това.Нафтовите печки също допринасяха за,, чистия въздух"Смога си го имаше и смесен с мъглата ноември беше най гадният месец за мен-имах проблеми с дишането.Проблема не е от вчера но бяхме 3 пъти по малко.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше един филм по Стивън Кинг "Мъглата" ... не излизайте навън, че не се знае какво ви дебне в мъглата...
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BEZPLATNO PARNO ZA VSI4KI, TOVA E SPASENIETO.
46
3
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 5 години
Мъгла и смог доста се различават - смогът е смес от мъгла и дим. Дим най-вече от горенето на въглища, дърва, гуми и т.н., най-често за отопление.-Ти си виждал мъглите в София преди години, сега виждаш смог при демокрацията.
45
0
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
За замърсяването в Младост, забравяш горенето на гуми в паркинга за тирове в Горубляне на Околовръстното. Горят ги целегодишно, вечер след работното време на инспекторите и в Младост 3 и 4 не може да се диша. При подходящ вятър се усеща силно и в Младост 2 и 1А и по-слабо в Младост 1.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат, ама не могат.
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарим на българският президент който е против увеличаване на данака на замърсяващите въздуха таралясници.
42
5
 
8
 
! Отговори
Спрете бе,,спасители преди 5 години
Гергине ,Гергине ,вие полудяхте бе,не спасявате ,а нагнетявате!Не те знам на колко си и от къде си .Аз съм на 70 и живея в София.През ноември и началото на декември винаги е имало смог.Кога повече и по продължително ,кога по малко.Мъглата,снега,дъжда нито кмет нито господ не може да предотврати.Не се излагайте и не политизирайте един природен процес.Смог е имало и по царско и по соц и сега.И в големите градове по цял свят го има и ще го има.Проблем е и всички се борят с него от Пекин до Ню Йорк.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Младост 4 се замърсява от димящия комин на хотел "Холидей инс" в Бизнеспарка. Tой замърсява въздуха над офис сградите в парка и на крайните блокове на квартала. От другата страна се носят пушеци от комините на магазин" Como". Контролните органи не предприемат никакви мерки.От какво са тези пушеци?
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не протестирайте, че ГЕРБ ще ви вкара при Иванчева. Дишайте си мръсният въздух, тровете се и трайте, че имаче ще ви държат няколко часа оковани на улицата, а после с месец в ареста, както ГЕРБ прави сега с Иванчева. Идеята на ГЕРБ е да ви покаже с Иванчева какво ще ви се случи, ако не се подчинавата на мафията.
39
2
 
14
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 5 години
Мафията вкара в затвора кметицата на Младост , а трябваше Фандъчкова- поръчкова да влезне там!Младост вдигай се в защита на Иванчева ! Убийците и мафиотите са на свобода , а нея я държат затворена без да е осъдена!?
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Колко дълго да си живял? Най-малко от 20 години си е така. Като се кача на Витоша да карам ски, София не се вижда! Горе слънце.
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от днес в центъра на софия заработи гербавия завод за горене на лай на и замърсяването скочи 8 пъти.. бейко иска да умори софия
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жандармерията да отива в маалите и да им обира гумите и ***!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Не Ви смятане за ***, а за невежи и кресливи. Температурни инверсии има само през зимата. А, ако се посегне на "електората", ще бъдат обвинени, че "облагат бедността".
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво става днес? ГЕРБ да не пуснаха инсталацията за горене на ***?
33
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този проблем пролет, лято и есен го НЯМА! Престанете да ни смятате за мал.оу.мни. Докато не се санкционира електората с твърдото гориво винаги ще е така! Не може да се горят гуми, дрехи и пластмаса и въздуха да е чист!
32
1
 
16
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
Ама да даваш снимка на мъглата в София и да казваш "това е смог" също не е редно. При такива метрологични условия и 100% от автомобилите да са евро VI няма да има ефект. В малките населени места при подобно време също не се диша.