В "Обеля 1": Застрояване, а децата без ясли, без площадки...

Две недели подред жителите на квартала протестират
Обновена: 3 дек 2018 10:06 | 3 дек 2018 09:20, Петя Славова
41

Две недели подред жители на квартал "Обеля 1" протестират срещу лошата инфраструктура, застрояването на зелените площи и недостатъчния брой детски площадки, градини и ясли.

По данни на столичани 50 деца се борят за едно място в ясла, а от 30 години няма построено нито едно детско заведение.

Още по темата

В същото време в съседния квартал "Обеля 2" за 15 000 души има една ясла и една детска градина, което също не е достатъчно.

"Децата, които живеят в квартала, са над 500 от 0 до 14 години. Те са натикани да играят на 3 площадки, като 2 от тях са полуразрушени и дори са опасни за живота. Децата не могат да се качат на пейка или пързалка", сподели живущата в квартала Маргарита Попова пред Bulgaria ON AIR.

В "България сутрин" гражданите обясниха, че се налага да водят децата си в други софийски квартали, като най-често ги водят в "Обеля 2", "Надежда" или в близкото село, а пътуването до тях им отнема средно около час в посока и това означава да има специално ангажиран човек, който да се занимава с това сутрин.

В квартала има една детска градина, която представлява малък апартамент на партерен етаж, а в нея има 20 деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така де...важно е да се взимат комисионни от разрешителни за строеж.А, това, градоустройство...мисъл за гражданите...къде ти такива работи у ГЕРБ?!!Трябва да крепим "конструкцията".
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ко стана, уе? Нали пазарът щеше да реши проблемите, а не държавата? Викайте сега задружно - "пазареееееее, ела да ни построиш детски градини и да ни освободиш зелените площи от строееежиииииииии"
37
7
 
4
 
! Отговори
. преди 5 години
Строителството се извършва върху частни терени. Поне според конституцията на Република България, частната собственост е неприкосновена.Това, че София е пълна догоре с новоизлюпени 'софиянци', които искат да се набутат в 'столицата' не е проблем на собствениците на недвижими имоти.Трябва държавна политика за деурбанизиране (т.е. завръщане на селяните по родните им места).
36
3
 
17
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Застрояването върви с пълна сила, защото кметът на "Обеля" вероятно не иска да сподели съдбата на кмета на "Младост" Иванчева, която се бореше със строителната мафия и сега стои вече седми месец в ареста без съд присъда, без доказана вина...
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 29Говорейки за грамотност, имайки предвид, че не знаете как се пише 'смислеНо', май не трябва точно Вие да се обаждате. :(
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Центъра на София също ги няма детските градини. Там, където съм роден - района между бул. Витоша, бул. Патриарх Евтимий и площад Славейков, всичките 8 места, на които съм си водил едно време децата на ясли и детски градини, вече ги няма. Нови детски ясли и градини в този район не виждам да има.
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно в този сайт , а и в другите другарите комунисти-социалисти се разтоварват като пишат нелепици . Например как хляба бил 30 стотинки, как ракията била 20 стотинки и такива глупости . И така вече 30 години пишаг глупости и си живеят в гетата на Тодор Живков кв. Люлин, кв. Обеля и другите подобни. Другари това всичко е отминало и никога няма да се върне . Сега се напъвате да промоцирате др. Нинова и БСП , ами тя е милионерка и бивша СДС-арка . Нали до вчера псувахте СДС-арите.
32
4
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Учи момче ! И правописа изучи. А като порастнеш тогава се опитай да кажеш нещо смисленно,че сега и за т.р.о.л не ставаш.Там не ви ли изпитват за грамотност бе мушморок?
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето, с това велико пренаселване на София си дойдоха проблемите - 3 пъти над нормата фини прахови частици в атмосферата, плач за зелени пространства и т.н.(на кой му пука?) Всеки казва - кво ме боли. Е, щом всичко иде тука, това е, свиквайте, - кой оцелее, оцелее.
30
0
 
8
 
! Отговори
До 30-Анонимника преди 5 години
С този речник и мозък точно в развитите страни те чакат. Ти гледай да си завършиш гимназията ,учи за матурата и дано малко поумнееш че иначе ще си останеш същият с ,,назначението" неудачник-мечтател.
29
3
 
10
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Къде видя демокрация бе другарю? Толкова години живеем в ,,пост социализъм" .Луканов ли беше демократ,Попов ли,Беров ли,Виденов ли,Станишев ли или царя и вечното ДПС ?Демокрация се гради десетки години ,а тук тези саботьори от БКП/БСП докараха държавата до три национални банкрута и пак продължават да дават акъл като Гечев довел заплатите до 5 долара.Докато имате толкова влияние в обществото ще е така.Виж ги малките страни като нас до къде стигнаха без,,зрял социализъм" а с демокрация!!!
28
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добрутро, софЕанци. Затова плащам по 1290 лева на месец - за ясла на малкия.Нищо, важното е да се презастроявате, да се натиквате като сардини в консерва. Нищо, свършва ми назначението тук след още 2 години и после бай-бай тикволандия, привет развити страни!И като се върна като турист по времето на пенсионерството ми, пак ще сте на същото ниво...
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селенката сега ще вдигне петторно таксите за да реши проблема с яслите досущ като с паркирането и мръсния въздух
26
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всички столици на ЕС е така. Има евтини квартали и скъпи такива. Преценяваш къде искаш да живееш и там отиваш. Никой след това не иска да му направят детска градина , площадки, паркинги и т.н. Всичко това го преценяваш преди да отидеш в квартала. При нас всеки иска нещо от Държавата , ама тя има толкова пари колкото всички сме изработили и платили като данъци.
25
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато лелка протестира за повече площадки го прави 10% за децата и 90% за себе си и за да има къде да кибичи и да клюкари с останалите лелки.
24
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като си купиха жилищата майка ви и баща ви къде ви водеха на детска градина преди 35-40 години.Вие не разбирахте ли че си купувате жилища,, на село" и трябва да водите децата в града.
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и в центъра на София е същото с детските заведения, но така е при демокрацията и пазарната икономика - децата не са важни, не е важен и живота и здравето на хората, важно е едни мошеници да печелят все повече и повече.
22
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам наборите , които си запълват живота с това какво било хубаво при Тодор Живков. Каквото било било, изтекла вода мелница не върти. Сега е друго време и трябва да мислиш какво правиш, къде ще живееш, какво ще работиш, каква заплата ще получаваш и какво можеш да си позволиш. Сегашното време не е за мрънкащи и вечно недоволни от живота хора. Сега 90 % зависи от теб как ще живееш .
21
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
О, беля - Застроявене, а децата ясли, без площадки...
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много обичам жени, които на 40+ снасят златното яйце и почват да преоткриват топлата вода...