Балон няма, имотите скъпи. За 3 години отчитат скок с над 50%

Най-скъпо е около Докторски паметник, най-тънко – в Модерно-то
Обновена: 5 дек 2018 05:14 | 4 дек 2018 19:45, Красимир Ангелов
143
Балон няма, имотите скъпи. За 3 години отчитат скок с над 50%
Снимка: Булфото

Имотите в някои столични квартали са поскъпнали с над 50% само за последните три години, сочи проучване на "Труд". Заради фактори като метрото, обемът на излизащите на пазара апартаменти, както и развитието на инфраструктурата в кварталите, скокът в някои квартали е повече, в сравнение с други.

Още по темата
Данни от компании за недвижими имоти показват, че "отличниците" в скока на цените са 5 района, където поскъпването е с над 50% за трите години от средата на 2015 г. до края на второто тримесечие на 2018 г. Иначе средното поскъпване на жилищата в столицата за този 3-годишен период е с 36%.

Трябва да отбележим обаче, че най-сериозен ръст в цените на жилищата в столицата се отчита в кварталите, които преди три години са били с едни от най-ниските цени. Така през 2015 г. в общо 4 от 5-те квартала, отличаващи се с поскъпване на имотите с над 50%, цените са били сравнително ниски – между 550 и 660 евро/кв. м. Именно затова имотите в Левски В са скочили с 59,58%, а във Фондови жилища и Гевгелийски – с по 55 и 53 на сто. В челните места на класацията са и жилищата в Овча Купел 1, където се отчита нарастване от средните цени с 50,55%. В топ 5 по поскъпване влизат и имотите в Яворов, където сега цените са с 56% над нивата от 2015 г.

В топ 10 по поскъпване попадат още четири от крайните столични квартали – Обеля 2, Люлин 4, 5 и 7, както и централния Иван Вазов. В последният квартал скокът на цените се дължи на голямото търсене и ограниченото предлагане на ново строителство.

Най-слабо повишение на цените на жилищата през последните три години се отчита в Симеоново (17,93%), Зона Б-5 (20,47%), Горна баня (20,92%), Драгалевци (21,08%), Витоша (22,19%), Студентски град (24,92%), Подуяне (26,12%), Оборище (26,15%) и Павлово (27,33%).

Според статистиката средната цена на жилищата в София е над 1080 евро/кв. м. Въпреки това на този етап интересът към покупка на жилище остава висок. Това се дължи на подобрението на инфраструктурата в града, на увеличението на жителите му, както и на ниските лихви по банковите кредити и повишените доходи на населението.

В София най-скъпи са имотите в районите Докторски паметник, Иван Вазов, Яворов, Медицинска академия, Изток и Лозенец. В топ 10 попадат още Център, Изгрев, Оборище и Стрелбище. Най-евтини са жилищата в Модерно предградие, Орландовци, Обеля, Люлин 2, Свобода, Люлин 5 и 9, както и в Красна поляна и Люлин 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
26
 
! Отговори
хаха преди 5 години
до коментиращите, искаш ли да ти изпратя снимка как единственият кореняк в блока, в който живея си изхвърли прогнилилия диван в градинката пред блока? Искаш ли да ти изпратя видео клип как кореняците, които живеят на улицата навлизат с колите си в забранена улица, щото са си кореняци, не можеш да им казва КАТ и АПИ как ще се движат в града си! Да ти снимам ли как коренячка не си събира акитата на кучето? Примери за невъзпитани софиянци много. Въпрос на възпитание е!
94
0
 
14
 
! Отговори
опаа преди 5 години
"развитието на инфраструктурата в кварталите", ко, ко речи? Спрях да чета след това изречение. Тези, които са били допитани за изготвянето на статията виждали ли са как изглежда наистина град/квартал с инфраструктура в нормалните държави? Да не говорим, че през седмицяа излиза противоречива информация. Първо продажбите били в застой, сега пък е цветя и рози. БНБ и ЕК алармират за балон..но не брокерите и банките диктуват правилата :)
93
11
 
10
 
! Отговори
до коментиращите преди 5 години
Точно така -в София е гадно и скъпо ! ами Супер - връщайте се по родните си места и изобщо не идвайте ! Пренаселихте града,бутате се като ***, нямате никакво чувство за такт и възпитание, налагате провинциялния си кичозен вкус - само негативи от вас.Никога провинциалист не излиза да чисти пред блока - той е дошъл да граби и да руши!
92
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Я първо помислете...и по улуците пълно с чисто нови Пасати нали? Тук таме някой Голф, но най-чече чисто нови Мерцедеси, но явно хората предпочитат чисто нова кола пред WC със стая и тераса. А я помисли, в каква държава живееш, демография, икономика и т.н., смешна работа е 1000 евро на квадрат да, и аз се смея, като ме оферират за панел в Люлин така и почвам да се бъзикам, ама догарамата сменена ли, балкона остъклен ли е и т.н., а той се връзва и обяснява, че всико било "лукс" :)
91
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КирчоКато имало толкова мераклии за София защо миналата година в София са родени само 13 хиляди деца?То ако имаше много хора щеше да има и бум на раждаемостта.Личните ти впечатления нямат никакво значение.Според Световната банка 24 процента от жилищата в София са необитаеми.А се строят и още.Цените са високи,защото жилища се купуват като инвестиция.Ама все някога тази инвестиция трябва да се избие.И цените ще паднат.
90
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които надуват балона, си поръчват статии, че балон няма. Елементарно.
89
7
 
18
 
! Отговори
Варна форевър преди 5 години
Кирчо, аз съм моряк, вземам малко над 12 000 лв на месец и като още 10 000 варненци като мен за нищо на света няма да дойдем в тая дупка София!
88
3
 
11
 
! Отговори
Варна форевър преди 5 години
Браво на 96! Един смислен коментар! С тия отровни прахови частици и без това цените ще рухнат в тая *** София!
87
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До 66Няма никакви пазарни алгоритми! Всъщност има, но те не са точни, и зависят от много постоянно променящи се фактори. Пазарът постоянно се изкривява от различни процеси случващи се на него, както и от самите участници на пазара. Най-добрият пример за това, колко неефективни са пазарните алгоритми, са финансовите пазари. Не съществува формула, която да ти гарантира сигурна печалба на фондовата борса! Решаваш задача, а зададените параметри в нея постоянно се изменят, без твоето знание.
86
21
 
10
 
! Отговори
Я първо помислете... преди 5 години
Те ако в България имотите са ви скъпи, какво да кажем ние в Прага. В Прага кв. е 7000Е, В Будапеща 5000Е,Бърно -5000Е толкова е и в Мюнхен и Берлин. Въпреки това Прага където заплатите са 2-3 пъти по-ниски от немските се изравни като цени с Берлин . И има огромно търсене . В София 1000Е квадрат е смешна история ,то един нов Пасат струва вече 35 000Е, Голф започва от 20 000Е ,колко искате да струва апартамент ? В Пловдив двустаен апартамент струва колкото нов пасат с повече екстри-50 000Е...
85
11
 
14
 
! Отговори
The real Man преди 5 години
защо като в София е непоносимо,скъпо и мръсно е пълно с миекъщи???Излизайки около НДК,Витошка,Графа и т.н. освен диалекти друго няма?!И искате да струва като празните ви къщи по селата-е няма как....
84
10
 
12
 
! Отговори
Кирчо преди 5 години
Всички сме българи, но тука някакви провициалистти дето не им харесвала София и гледали като дойдат да се изнесат по най бързия начин! Исам да ви кажа, че поскъпването не е балон, а е следствие на това, че цяла България иска да живее в СОФИЯ! Апартаментите в столицата се купуват като топъл хляб и всяка Трета кола между блоковете е с регистрация от провинцията, да не говорим за тези които вече са си сменили номерата, разбира се! Всички сме българи и всеки има право къде да живее!
83
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гoшуспециално заради теб се вклювам Гоше, това, че няма балон и този дето го твърди не го вярва. Но ти нали си се уредил вече в центъра на София и си постигнал мечтата на живота си, какво те кара при всяка възможност да се включваш с по 100 коментара и да изтъкваш "просперитета" си според твоя мироглед. Ако мислиш, че ние провинциалистите дето нямаме апартамен в центъра ти завиждаме - откажи се, човек който не му е мечтата две стаи с балко не завижда за такива неща. Но не разбираш.
82
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още малко да поскъпнат и продавам двустайния в София и с парите веднага купувам тристаен в Берлин и чао на българската мизерия
81
3
 
31
 
! Отговори
Владо преди 5 години
Балон има.Цените са нереално високи за качеството,материалите и за...България.Интерес имат от ръста на цените, строителите,брокерите и банките.Колкото по-скъпи стават,толкова по-трудно ще си плащат вноските по кредитите хората и все по-голям ще бъде дела на лошите ипотечни заеми и в един момент просто....балона ще се спука
80
6
 
29
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Гoшу. Ами аз живея в Пловдив, и ако поискам нещо, излизам, понеже живея на центъра и си го купувам за няколко минути. Какво да правя в София ми кажи? Ходя в София само по работа и гледам по най-бързия начин да се изнеса. Знаеш ли кое е най-хубавото нещо за мен в София? Табелата за Пловдив!
79
0
 
18
 
! Отговори
за София преди 5 години
Какви са тези проучвания едно към гьотере ? Цената на имот се определя от мн фактори-местоположение,вид строеж,година на строеж,етаж,тец,състояние,инфраструктура,съседи.напр. в Иван Вазов стар ап на партера може да е по-евтин от Борово нов на 3ет и др пример чисто нов в центъра на София , на 4 ет и всички екстри ,но по-евтин , заради 20 къщи съседи ,които си простират гащетО на тротуара.
78
1
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Ако един любознателен човек сметне колко ще струва една панелка в Люлин или някъде в краен квартал на голям БГ град след 20/30г- ще установим, че тя е по скъпа от тая в САЩ защото там, в Германия, Франция ипотеката е два пъти по ниска.
77
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВРОПА АЛАРМИРА- В БЪЛГАРИЯ ИМА ИМОТЕН БАЛОН, КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ КОРЕГИРА.....АКО ПОГЛЕДНИТЕ ЦЕНИТЕ И ИМОТИТЕ НА ПАЗАРА ИЗВОДЪТ ЩЕ ГО НАПРАВИТЕ САМИ- 50/60 ГОД ПАНЕЛКИ, САМОРАЗПАДАЩИ СЕ, СКЪРЦАЩИ, СОБСТВЕНИЦИТЕ СА ГИ ИЗНЕСЛИ ОТ 10 Г НА ПАЗАРА, МНОГО ОТ ТЯХ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ОТ АГЕНЦИИТЕ САМО ЗА ОГЛЕДИ- БРОКЕРИТЕ ИМАТ КУПИЩА НОМЕРА ДА ВОДЯТ ЖЕЛАЕЩИ ДА КУПЯТ- ОБАЧЕ ПЕЧЕЛЯТ САМО ОТ ТОВА, ЗАЩОТО НИКОЙ ТРЕЗВО МИСЛЕЩ НЯМА ДА КУПИ БАРУТНИЦИТЕ.
76
9
 
15
 
! Отговори
Социолог преди 5 години
В София цените няма да падат цяла България се мeсти там....