Въздухът е на всички, нека бъдем по-отговорни!

Започнаха проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци
4 дек 2018 10:00, Петя Славова
19

1363 гледания   |  Още видео

Въздухът в големите градове отново е над нормата. Какви мерки предприема Столична община обобщи пред Bulgaria ON AIR и Лорита Радева от Комисията по опазване на околната среда.

Още по темата

Освен "Зелен билет", който се продава днес в столицата за всички линии на обществения градски транспорт, друга мярка за борба със замърсения въздух в София са проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, каквито е имало и през изминалата нощ. Ще се обособят няколко буферни временни паркинга по десните ленти на големи столични булеварди и в близост до метростанциите.

"Никога не бих искала София да стига до момента за "зелен билет". Тази мярка би имала ефект, ако поне 50% се възползват и се почувстват ангажирани", заяви тя в студиото на "България сутрин".

Радева подчерта, че се осъществява всекидневен контрол върху замърсяването от битовото горене и автомобилите, но няма как да бъде повлияно на климатичните промени. По думите ѝ органите установяват контрол също в автосервизите и строителните обекти, за да не се използват отпадъчните материали за отопление.

"Въздухът е на всеки един от нас, нека бъдем отговорни", призова Лорита Радева.


 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чета и се чудя как ще бъдат задължени 50 000 домакинства да минат на газ или пелети. Ще дойде някой и ще им конфискува печките. Ще ги глоби, че използват дърва и въглища. Ще им прокара парно, ще им плаща сметките. Дървата и въглищата ще бъдат забранени със закон, така ли? Който живее в София няма право на дърва и въглища, така ли? Да се пръждоса и да замине на село, така ли? Просто София не трябва да е 2 000 000 човека, а примерно 500-600 хиляди.
16
0
 
2
 
! Отговори
Пак Този преди 2 месеца
А за дърва и въглища екотакса и акцизи кога а?
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а обвинявате селата за твърдото гориво-идете вижте там няма такива отрови въздуха е чист прекрасен а вие с екологичното парно в големите градове си мислете
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В София при такова замърсяване с ФПЧ от 5 пъти над нормата, както официално се твърди, дела на автомобилите е около 0,4% (четири десети от процента). ОчевАдно е, че е по-добре всеки да си пази здравето и да отиде на работа с кола и да не ползва градският транспорт, при който ще се надиша многократно повече със ФПЧ. Всичките "мерки" на Фандъкова и бандата й, на практика водят до по-голямо замърсяване с ФПЧ и до по-лоши последици за здравето на хората.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това за мръсния въздух е огромна лобистка кампания и целта е както винаги дране на кожи. Първата мишена е София по обективни причини.
12
1
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 2 месеца
В България 1,2 милиона работещи вземат заплати под прага на бедност в страната и 3,3 милиона работещи вземат заплати под прага на бедност в ЕС. За какво образование и работа иде реч в коментара ви? Всички те са необразовани, прости и резултат от кръвосмешение ли?
11
6
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 2 месеца
Просто трябва да работи, за да има достатъчно доходи.
Но за да го наемат на работа, преди това трябва да е учил и да има някаква професия. Никой на никого не пречи да ходи на училище, а след основното поне техникум
да завърши.
Никой никого не кара насила да има кръвосмесителни връзки или да взима за снаха умствено увредени жени (заради пенсията им). От такива връзки се раждат бавно развиващи се хора, каквито често виждаме край кофите. Но роднините им не ги дават в дом, за да им взимат пенсиите
10
0
 
8
 
! Отговори
Проверка? преди 2 месеца
Гетата с незаконно направените барачки с какво се отопляват? Или горят каквото им падне, или крадат ток.
Това не го ли знаят проверяващите институции?
Или просто трябва с нещо да си оправдаят заплатите?
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига сте всявали страх и паника сред населението!
Никакъв смог няма. Мъглата е нормално климатично явление.
Страната се тресе от скандали, жур.налистите отклоняват вниманието в друга посока.
"Свободна" медия.
8
0
 
8
 
! Отговори
Въздух преди 2 месеца
Е, не въздухът е над нормата, а замърсеността му, ама нищо - разбрахме...
7
3
 
11
 
! Отговори
А бе преди 2 месеца
Голяма истерия с тоя въздух!Че то едно време,когато в България имаше индустрия и ТЕЦ-овете още бяха на мазут,а по улиците пъплеха хиляди Икаруси,да не беше по-чист!?
В София има известен проблем,защото е пренаселена.А е пренаселена,защото останалата част от страната е икономически съсипана.Да не мислите,че на всички,дето живеят в София им е приятно да са там!?Ако София спадне до 1млн.-всичко ще си дойде на мястото.Има един вариант да стане-преместване на столицата на изцяло ново място.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съжалявам, но вашият въздух не е моят въздух. Докато не разберете, че и последният колошар трябва да има достатъчно доходи, че да не гори пластмасови бутилки да се топли, вашият въздух не е моят въздух.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Масмедиите явно имат някаква поръчка през 2 минути да ни плашат с тоя въздух и натрапват психозата,че видиш ли ние сме виновни за съществеването си!Абе спрете индустрията и комините на Китай,САЩ,Русия -най големите разрушители отровители на атмосферата!Да видим как ще стане!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отговорни?Кой в България е отговорен?Е гати думата!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и парламента е на всички и държавата е на всички, ама много хора се изживяват като царе, сега ще ни хванат за СМОГА.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От ром отговорност!!!! Буха парцалите и гумите и му дреме за държава,за деца за всичко!
1
2
 
14
 
! Отговори
Димо Падалски преди 2 месеца
... "ОТГОВОРНИ" ли ?!?! ... Какво ме разсмивате с тия несъстоятелни , за Абсурдистан , заглавия на статии ?!?! ... КОЙ В БЪЛГАРИЯ Е "ОТГОВОРЕН" за нещо ?!?! ... "ОТГОВОРЕН" , обаче преди камерите и микрофоните на медии ..... Иначе - ТОТАЛНА НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ОТ НИЩО ... ВАЖНОТО Е ЕДИНСТВЕНО ДА "ВЪРВИ ДАЛАВЕРАТА" , ДА СЕ "УСВОЯВАТ СРЕДСТВА" ... ЖАЖДАТА ЗА ВЛАСТ И ПАРИ ... И после ... СЛЕД ТЯХ И - ПОТОП !!! ... Но какво ли им пука ?!?! ......... БАЙ ГАНЬО СИ Е БАЙ ГАНЬО - ТОВА Е ИСТИНАТА !!!