Бунтът на "отровените"... пред Общината

Оттам пък борят смога с... още станции за измерване
9
Бунтът на "отровените"... пред Общината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като в последните дни въздухът в София беше толкова мръсен, че фините прахови частици превишиха в пъти допустимите норми, столичаните се разбунтуваха и се събраха на протест пред сградата на общината.

Сред исканията на демонстрантите са напълно безплатен градски транспорт в дни с голямо замърсяване, както и ограничаването на използването на колите.

Още по темата

Шефът на местния парламент Елен Герджиков призна, че част от исканията на протестиращите са основателни и е готов да ги обсъди, стига обаче да не се стига до популизъм. Според него зеленият билет не е бил пуснат късно.

Герджиков припомни, че този билет е резултат от механизма, приет от СОС през януари 2018 г., и в него е записано точно и ясно при какви условия се въвежда.

"Още преди година и половина Столична община е приела програма за управление качеството на въздуха и мерки по нея и се работи много последователно и устойчиво в тази насока и дори има положителен резултат от тази работа и той се вижда от доклада на Европейската сметна палата, в който е записано,  че през 2009 г. дните със замърсяване в София са били 161, а през 2016 г. са 71", заяви Герджиков.

Той призна, че въпреки че отоплението на твърдо гориво е сред основните замърсители на въздуха, няма как да бъде забранено напълно, защото е въпрос на национално законодателство и не може а стане през общинска наредба.

Освен това в рамките на Столичната община влизат няколко града и няколко села, които масово се топлят на дърва и въглища.

Продължават и регулярните проверки за горене на гуми. Столичният инспекторат е направил проверки на всички автосервизи в София, на пунктовете за смяна на гуми и за смяна на отработени масла.

"Тези проверки са от порядъка на 700-800 броя от началото на 2018 г. Наложени са както административни актове, така и за по-дребните нарушения фиш с до 50 лв. глоба. Основното нещо, което се проверява, е системата по връщане на гумите към организации, които имат комплексни разрешителни да оперират с тях като упадък", обясни тя.

Проверки в жилищата дали се горят гуми обаче могат да се правят само в общинските.

"От няколко дни се обсъжда вече предложението на кмета на Столична община за преразглеждане на нормативните актове и криминализиране горенето на отпадъци", заяви Радева.

Столичната община планира през следващата година да разположи още 22 станции за измерване на чистотата на въздуха.

Радева уточни, че четирите станции за измерване на чистотата на въздуха вече не достигат на Столична община.
Герджиков допълни, че този проект включва освен монтирането на допълнителни 22 станции и разработването на публична платформа, на която информацията ще се вижда в реално време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
А бунтът на "умрелите" поради мизерни доходи... посреднощ, пред Кметството...
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо протестирате????Всеки град си има капацитет, като се изчерпи капацитета му..............така става........мръсен въздух, фини прахови частици и подобни радости се задават!!Искате хем големи заплати, хем да стоите на бюрата пред компютрите, хем да ви е чист въздуха...........е, няма такъв филм..........свиквайте!!!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идете на село, там въздухът е чист!!
6
1
 
4
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Трябваше да бъде ограничено движението на автомобили на принципа четни и нечетни номера заедно с въвеждането на безплатен градски транспорт. Това с зеления билет е само отчитане на дейност от която ефекта е нулев. И ясно е защото общината не направи това. Защото хората с автомобилни номера на които ще им е забранено движението ще мрънкат и макар и половината пак са много. Така че 1/2 от проблема е в начина на мислене на софиянци. Еми да го дишате тогава! "Чистия" софийски въздух! Наздраве!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дами и господа нищо няма да се подобри в гадната София, защото Софийското поле е пренаселено. Всяка територия си има капацитет. Тук всички граници отдавна са преминати. Не може тъпите политици да изповядват безконтролното заселване на тази територия, а после да вадят душата на хората да живеят съобразно най-скъпите технологии, при положение че хората едва свързват двата края с ниските си заплати.
4
2
 
5
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е, че в София при голямо замърсяване трябва да се спира градският транспорт и да се премахват платените зони за паркиране, за да може хората по-малко да се тровят отивайки на работа с колите си. Тези протестиращи реално искат хората да се тровят повече.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах защо протестират и против колите, които са пренебрежимо малък замърсител. При вчерашното замърсяване, дела на колите беше под половин процент. Като се спрат колите какво ще стане? Замърсяването от 5 пъти над нормите ще се смъкне на ... 5 пъти над нормите. Аман от промити мозъци!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има избор или умираш бързо от студ или бавно от мръсен въздух!
1
2
 
6
 
! Отговори
неволята преди 5 години
вместо да реват пред общината, да вземат съответните инструменти и да почистят замърсителите! общинарите нищо няма да направят!