"Надгробните плочи" на "Графа" – неудобни... нарочно

Поискани от КАТ, те са проектирани да не се сяда на тях
5 дек 2018 09:30,
88
"Надгробните плочи" на "Графа" – неудобни... нарочно
Снимка: Булфото

Вчера в мрежата се появиха снимки на реновираните участъци – от площад "Гарибалди" до площад "Славейков" и от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "Васил Левски", които едновременно разсмяха и възмутиха потребителите в социалните мрежи.

Причината са новите ограничители по протежение на улицата, които бяха оприличени от някои на надгробни плочи и перки на акули.

Още по темата

Предизвикалите изключително остра полемика ограничители около трамвайното трасе са по изискване на Пътна полиция, а избраната форма е с цел да са щадящи за погледа и да не се използват за други цели, обясни пред bTV проектантът на спорното решение арх. Радомира Методиева.

Тя обясни, че конкурсният проект не е включвал подобни колчета, но "по нашия закон понятието "Споделено пространство" не е дефинирано и законово прието" и така от КАТ са поискали поставянето на ограничителите.

Защо точно тази необичайна форма?

Методиева посочи, че на "Солунска" било експериментирано с кубчета, но веднага те били припознати "като места, удобни за сядане" и затова била предложена скосена форма, която да не позволява подобна злоупотреба с общинско имущество.

Няма ли обаче риск човек да се спъне в ниската гранитна призма и да се окаже върху релсите?

"Това, което сме поставили, е възможно най-щадящото за погледа. Човек може да се спъне във всяко нещо, стремили сме се да има визуално единство в материалите. Цветно нещо няма как да е гранит", настоя проектантката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
3
 
! Отговори
f преди 5 години
Почти всеки сънародник е ходил по- бяла Европа и е виждал как са направени тези релси, тротоари и т.н. Толкова ли не може да се копира дизайна, защо измислят топлата вода
78
0
 
5
 
! Отговори
Х6 преди 5 години
Ако някой падне и стоши нещо веднага медицинско и външен адвокат и съд до дупка и кат и адвокатката и общината поне да си уреди живота
77
1
 
4
 
! Отговори
Ала бала преди 5 години
Най - грозната улица в София и най-опасната за пешеходците одобено през зимата.
76
0
 
5
 
! Отговори
Мисля че, преди 5 години
Догодина пак ще ремонтират ,, Графа", ама пак няма да оправят гафа.
75
0
 
7
 
! Отговори
София forever преди 5 години
На всяка крачка личи схема за очерняне на красивото и практичното, което не е задължително да е скъпо. То не беше неиндифициран от какво прах, мъгла, перки от акули и какво ли не още в очите на хората. При липса на идеи изпращайте проектантите на командировка до някой наистина красив и устроен град ще излезе по-евтино от безкрайните ремонти на ремонта.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле-леле, сега се оправдаваме с катаджиите. Като по-авторитетни! Следващото, да не се сяда, в смисъл да не се злоупотребява с общинското имущество. Който седне на общинския кол - злоупотреба означавало. А да ни вдигат данъците може. Да седиш на тоя камък трябва съвсем да си слънчасал. А който се претрепе на този заострен камък какво е. Аха, забравих, това били и камъни за възпиране на терористични нападения със МПС.
73
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е, че руснаци ги слагат
72
1
 
7
 
! Отговори
До 73 преди 5 години
Ти изобщо поне малко схващаш ли какви ги пишеш? Разстоянието до релсите няма нищо общо с "злоупотреба с общинска собственост". Най-добре си се връщай на село, че тук още прескачаш релсите, за да не те удари ток.
71
7
 
1
 
! Отговори
до 68 преди 5 години
Виж на какво разстояние са от релсите бе кьорчо.Аман от кухи разбирачи.Май ти си от вересиите и трябва да те съберат,или да те върнат от където си.
70
7
 
1
 
! Отговори
Плочката преди 5 години
*** ,загубен народ...загражденията им били проблем сега. Ху.ове да ви сложат по добре ли ще ви е
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основното правило е по тротоари, улици и кръстовища да има колкото се може по-малко препятствия. Според ГЕРБ, колкото повече са препятствията, толкова било по-безопасно.
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко време ще издържат тези надгробни плочи, на ритниците на футболните фенове?
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕКАДЪРНИ ПРОЕКТАНТИ, НЕКАДЪРНО ИЗПЪЛНЕНИЕ.
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сядането на камък или нещо подобно, било злоупотреба с общинска собственост. Боже, боже, събери си вересиите.
65
0
 
7
 
! Отговори
Според мен преди 5 години
Сега като са под формата на перки защо КАТ си мисли, че няма да се сяда върху тях? Който иска да седне, ще си носи по една малка изхабена възглавница, така че пак ще намери начин са злоупотребява с общинската собственост.
64
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
"Поискани от КАТ" - чакай ти нещо хубаво и смислено от КАТ - от БГ пътен полицай - помощ...
63
0
 
12
 
! Отговори
Ммм преди 5 години
Как може да има толкова *** и нещастни хора? Сакън да не се използват кубчетата,н някой да седне и да си почине. Аман, за гого го правите това ,за вас или за хората?
62
10
 
3
 
! Отговори
Иво 68 преди 5 години
Имам усещането че има някаква група"КАКВОТО И ДА Е НЕГО ХАРЕСВАМ". Дайте идея как да изглеждат например? Винаги е по-лесно да криткуваш и отричаш... Преди време имаше един където щеше да уволнява Бийко, а сега президента го предложи КС?
61
2
 
12
 
! Отговори
Дааам преди 5 години
Пълна безвкусица.Евала на инжинерно проектантската мисъл.
60
5
 
22
 
! Отговори
:) преди 5 години
Малоумно и грозно, като всяко нещо направено от ГЕРБ! Какъв психопат трябва да си, за да ти хареса това сиво поле от евтин камънак? Не прилича на европейски град, а на някакво село в азиатската част на Турция. Трагедия!