При мръсен въздух: Пускат много по-бързо зеления билет

Столичните общинари обсъждат как промяната да стане факт
54
При мръсен въздух: Пускат много по-бързо зеления билет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столичния общински съвет (СОС) ще обсъди възможностите за много по-бързото въвеждане на "зелен билет" в дните с мръсен въздух, обяви пред БНР Лорита Радева - председателят на екокомисията.

Още по темата
По думите ѝ идеята е кметът да може да предприема мярката, без да се налага да се изчакват два последователни дни със замърсен въздух над нормата.

"Ако Националният институт за метеорология и хидрология обяви жълт код за мъгла, или инверсия, или безветрие, или ниско атмосферно налягане, които ще доведат до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката "зелен билет", тоест няма да чакаме", поясни Радева.

Досега въвеждането на зеления билет се бавеше, защото се чакаха 4 станции на Изпълнителната агенция по околната среда да покажат над 200 µg/m3 или в два последователни дни по 200 µg/m3 на две станции. Това забавяне обаче стана обект на много критики.

Лорита Радева заяви, че очаква днес мярката да бъде одобрена на заседание на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в СОС, която оглавява, а след това и от Общинския съвет.

Тя припомни, че доклад на Европейската сметна палата, анализиращ състоянието на въздуха в 6 европейски града сочи, че през 2009 г. в София дните с превишаване на нормите са били 171. През 2016 г., в резултат на предприети мерки, те са 71.

"Има резултат от това, което се прави, но очакванията са за още и още и ако може нито един ден такъв", каза тя. Според Радева продадените почти 75 000 зелени билета за един ден във вторник ясно показва, че той се използва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото било, било. Важното е, че сега нищо не се прави да се спре отоплението с гуми и всякакви силно замърсяващи отпадъчни материали, както и да се намали отоплението ан въглища и дърва. Много хора бъркат мъглата със смог и приемат за естествено сега да има мъгла, както винаги си е имало, не разбирайки, че вече става дума за смог - смес от мъгла и дим от печките.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причина за мръсния въздух е лошия дъх на герберите и аналния сърбеж ан Десислава Атанасова.
24
2
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Постващите тук са 99% хлапаци под 20 години,ултраси цанили се за някой лев или не живели в София ,,софиянци".Друг извод от детските коментари не може да се направи.Сигурен съм че никой от ,,философите" не е чувал за,,Топливо",,,хубавият въздух"от Перник,Кремиковци,Бухово,Тец ,,София",нафтовите печки и пернишките с ,,горно горене".Ех какъв ,,чуден въздух имаше тогава!!!Д.р.ис льовци не философствайте за непознато и не изживено от вас ,ами питайте мама и тати,баба и дядо ,или... към родният край.
23
0
 
4
 
! Отговори
балама преди 5 години
А, зеленият хайвер, за постоянни ли ще се продава?
22
4
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 5 години
Абе пенсионер,стига си ни занимавал с това,какво е било преди 30 години.Виж какво дишаш днес-ти,децата ти и внуците ти.Защото,ако ти си си изживял живота и не ти пука какво дишаш,младите хора едва ли ще доживеят твоята възраст,ако нищо не се промени.За това помисли!Ако можеш.
21
4
 
2
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Ти изби рибата!!!Не мислех че може да има чак толкова примитивни същества.Да не би кюмюра и автомобила да са измислени онзи ден бе пъпчиви пубере.Боже,когато някой е действително Т.Ъ.П.,това няма как да му бъде обяснено.Учи за матурата, че ще си останеш такъв -без мозъчен аутсайдер!!!
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз живея в София от 70 години ,този проблем винаги го е имало в късната есен и началото на зимата.Особенно страшно беше като работеха Кремиковци и Бухово,както пише по долу явно възрастен софиянец.Това сега нищо не е в сравнение с тогава,хем бяхме три пъти по малко.Питайте някой стар жител на Дружба или Младост.Но нямахме право да кажем,, ГЪК"Нали тези които се осмелиха в Русе да протестират бяха наречени врагове на народа и добре че година по късно дойде 10ти ноември иначе съдбите на тези хора
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че въздуха се замърсява най-вече от платените избиратели на ГЕРБ, които горят какво ли не за отопление, но ГЕРБ няма да се лиши от избирателите си и да спре замърсяването на въздуха от тях.
18
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименИ да не е евтин тока могат да им покриват една част от сметката като помощ, а не да им дават помощи за дърва и въглища.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска по-малко да диша замърсеният от отоплението въздух, пътува с кола. Който иска повече да диша замърсен въздух, пътува с градския транспорт, вкл. и със зелен билет. Единственият реален резултат от зеления билет е, че повече хора се тровят - тези, които вместо кола, ползват градския транспорт.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня ден замърсяването беше над 5 пъти над нормите и дела на автомобилите беше под половин процент. Как намаляването на броя на автомобилите или пълното им спиране ще прочисти въздуха на София. хайде стига с лъжите! Трябва всеки, който измества вниманието към автомобилите и зеления билет да бъде глобяван за това, а самият зелен билет трябва да се пермахне като застрашаващ здравето на хората.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И зеления билет ми е скъп,затова си пътувам безплатно.И с билет и без билет,по един и същи начин ме тровят.
14
5
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Простолюдието уж "протестирахте" срещу скъпите горива, но категорично отказвате да слезете от колите си и да ползвате градски транспорт за един лев на ден. Другия път като тръгнете да "протестирате", хубаво си помислете, дали някой ще ви повярва.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тая простотия зелен билет.Като си купя по-евтин билет по-малко мръсен въздух ли ще дишам?Кюмбетата ще спрат ли да ни тровят?И като сменя 4 превозни средства в две посоки няма ли да се нагълтам повече с вредни емисии,отколкото ако се кача в колата?Мислете,бе!Нали за това сме ви избрали.
12
3
 
1
 
! Отговори
До no name преди 5 години
Ти от къде се обаждаш бе юнак невръстен,че пътуваш 10 минути до метрото От Перник ли?Или от Кумарица ?Що не си седиш там на чистият въздух ,ами се буташ в замърсената София.На такива като теб ,трябва нещо друго да им се завре отзад за да забравят пътя към метрото
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато фандъкова ми купи кола, тогава може да ми казва кога да я карам! Депутатите с автобуса ли отидоха на работя??
10
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Няма да стане със зелени и сини билети.Какво стана с газификацията.Там е разковничето.Докато хората са принудени да се отопляват на дърва поради липса на алтернатива въздуха ще е винаги замърсен
9
2
 
9
 
! Отговори
Стар преди 5 години
София е пренаселена ,а е в котловина и винаги по това време ноември-декември е била захлупена от мъгла,смог,Кремиковци/спомнете си !!!!/,автомобилни газове и дим от тецовете и печките на твърдо гориво.Но нямаше толкова народ и интернет за да може всеки да се ,,изплюва"-особенно ,,софийските жители",дошли от местата на чистия въздух.Драги ми ,,мигранти" ,народа е казал,,Който язди магарето ,ще му диша п.р.ъ.д.нята"
8
0
 
9
 
! Отговори
no name преди 5 години
Ще сляза от колата, ама друг път.Преди пътувах с рейс и метро.Рейса нов, чист, на 10 минути, лятото прохладно, зимата топло.Частна линия.Сега смениха частника и той изкара едни 40 год.гробници, мръсни и на 40 мин.интервал, лед отвън и лед отвътре по стъклата зимата,лятото не се отварят прозорци няма климатик, претъпкани. Еми сори. Качих се на колата и се возя 10 мин.до метрото.Тия билетчета може да си ги заврете...Като оправите транспорта да е като за хора,а не за животни, може и да ви се получи
7
3
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Това със зеления билет има само негативни последици. 1 Няма никакъв ефект върху мръсния въздух. 2. Хората пак си карат колите, не е ясно колко се отказват, за да използват евтиния билет. 3. Градски транспорт търпи загби защото продава една и съща услуга на много по-ниска цена. 4. Единствените доволни са хората, които нямат карти и имат късмет да се возят за левче. В същото време мъглата си я има и всички дишат мизерията от гетата на софия. Е поне фандъкова си измива ръцете с фиктивни мерки.