При мръсен въздух: Пускат много по-бързо зеления билет

Столичните общинари обсъждат как промяната да стане факт
54
При мръсен въздух: Пускат много по-бързо зеления билет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столичния общински съвет (СОС) ще обсъди възможностите за много по-бързото въвеждане на "зелен билет" в дните с мръсен въздух, обяви пред БНР Лорита Радева - председателят на екокомисията.

Още по темата
По думите ѝ идеята е кметът да може да предприема мярката, без да се налага да се изчакват два последователни дни със замърсен въздух над нормата.

"Ако Националният институт за метеорология и хидрология обяви жълт код за мъгла, или инверсия, или безветрие, или ниско атмосферно налягане, които ще доведат до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката "зелен билет", тоест няма да чакаме", поясни Радева.

Досега въвеждането на зеления билет се бавеше, защото се чакаха 4 станции на Изпълнителната агенция по околната среда да покажат над 200 µg/m3 или в два последователни дни по 200 µg/m3 на две станции. Това забавяне обаче стана обект на много критики.

Лорита Радева заяви, че очаква днес мярката да бъде одобрена на заседание на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в СОС, която оглавява, а след това и от Общинския съвет.

Тя припомни, че доклад на Европейската сметна палата, анализиращ състоянието на въздуха в 6 европейски града сочи, че през 2009 г. в София дните с превишаване на нормите са били 171. През 2016 г., в резултат на предприети мерки, те са 71.

"Има резултат от това, което се прави, но очакванията са за още и още и ако може нито един ден такъв", каза тя. Според Радева продадените почти 75 000 зелени билета за един ден във вторник ясно показва, че той се използва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Децата трябва да се возят с кола до училищата, за да не дишат замърсения от отоплението въздух.Възрастните трябва да ходят с кола на работа, за да не дишат замърсения от отоплението въздух.Тези, които трябва да отидат в болница, трябва да го направят с кола, за да не дишат замърсеният от отоплението въздух.Пенсионерите е най-добре да си стоят вкъщи, за да не дишат замърсения от отоплението въздух.
5
2
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Дълги години ни лъжеха, че транспорта бил големият замърсител и сега много хора още не могат да схванат, че са лъгани и продължават да си искат зелен билет, сякаш това, ще помогне с нещо. Чак сега, от 10-15 дни, управляващите вече почти не споменават транспорта, а си признават, че замърсяването идва от отоплението в студеното време. Правят го, защото Европейската комисия иска реални мерки, а не лъжи и имитация на дейност, каквото беше досега и от около Нова година ЕК ще ни глобява за замърсения
4
4
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Това само ли го измисли - за един приятел питам?
3
5
 
3
 
! Отговори
Морски преди 5 години
На който софиянец не му харесва въздуха да се връща на село.Ха ха...
2
4
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Дали наистина толкова хора са решили да дишат замърсения от отоплението въздух и са оставили колите си заради зелен билет от 1 лев? Аз лично се съмнявам. По-скоро тези, които и без това си пътуват с билет, са си купили "зелен билет". Реално "зеленият билет" вреди на здравето на хората и с нищо не помага за по-чист въздух. В дни с силно замърсен въздух, трябва да се премахнат бус лентите и платените зони за паркиране, за да може хората да отидат на работа с кола и по-малко да дишат замърсения от
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не го направят безплатно като във всички нормални страни? Няма да хабят и хартия за билети или там някой наш човек захлебва с печатница.