При мръсен въздух: Пускат много по-бързо зеления билет

Столичните общинари обсъждат как промяната да стане факт
54
При мръсен въздух: Пускат много по-бързо зеления билет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Столичния общински съвет (СОС) ще обсъди възможностите за много по-бързото въвеждане на "зелен билет" в дните с мръсен въздух, обяви пред БНР Лорита Радева - председателят на екокомисията.

Още по темата
По думите ѝ идеята е кметът да може да предприема мярката, без да се налага да се изчакват два последователни дни със замърсен въздух над нормата.

"Ако Националният институт за метеорология и хидрология обяви жълт код за мъгла, или инверсия, или безветрие, или ниско атмосферно налягане, които ще доведат до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката "зелен билет", тоест няма да чакаме", поясни Радева.

Досега въвеждането на зеления билет се бавеше, защото се чакаха 4 станции на Изпълнителната агенция по околната среда да покажат над 200 µg/m3 или в два последователни дни по 200 µg/m3 на две станции. Това забавяне обаче стана обект на много критики.

Лорита Радева заяви, че очаква днес мярката да бъде одобрена на заседание на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в СОС, която оглавява, а след това и от Общинския съвет.

Тя припомни, че доклад на Европейската сметна палата, анализиращ състоянието на въздуха в 6 европейски града сочи, че през 2009 г. в София дните с превишаване на нормите са били 171. През 2016 г., в резултат на предприети мерки, те са 71.

"Има резултат от това, което се прави, но очакванията са за още и още и ако може нито един ден такъв", каза тя. Според Радева продадените почти 75 000 зелени билета за един ден във вторник ясно показва, че той се използва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Боли ме фара за евро-не знам какви си зелени билети!Вдигнахте ГО,данък на автомобил,винетки-напук на вас ще си карам колата,дори за 100 метра.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миризмата на гноясали герберски телеса и зловонието от устите им тровят най-много въздуха и водите на България.
44
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Алоууу, ГЕРБерастите, спрете да пробутвате простотии от рода на зелени билети и ограничаване на колите. Вземете да вдигнете доходите на хората, и то чувствително, за да спрат да се отопляват примитивно на твърдо гориво, а също и да могат да си купуват по-нови коли. Не измествайте въпроса, ПРИЧИНАТА ЗА ВСИЧКО ТОВА СА НИСКИТЕ ДОХОДИ!!! СЪЩО И АБСОЛЮТНО НЕАДЕКВАТНИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ! ЯСНО ЛИ ВИ Е, КРАДЛИВА ГЕРЕБЕРАСТКА ***
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента върви нещо много опасно - искат ограничаване на колите в дни със силно замърсен въздух и зелен билет. Казано по друг начин върви искане да се тровим повече, представено като по-малко тровене. С какво зеления билет и ограничаването на колите ще намали замърсяването, което в такива дни е почти изцяло заради отоплението?
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжите, че автомобилите замърсявали най-много, не впечатляват Европейската комисия. За ЕК е ясно, че даже и да се спре целия транспорт на София, замърсяването ще си остане същото. Затова ЕК започва да ни глобява, без да се интересува какво лъжат за замърсяването. Лошото е, че за некадърността на управляващите ще плащаме ние. За всеки нормален човек е ясно, че само отоплението предизвиква наднормено замърсяване в България, но ще си плащаме глобите от нашите доходи ....
41
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Гледам, че тук много хора все още вярват на лъжите на ГЕРБ за автомобилното замърсяване и още не виждат, че от около 10-15 дни, ГЕРБ почти спряха да споменават автомобилите като замърсител и признават, че отоплението е основния замърсител, замърсяващо повече от всичко останало взето заено, както каза министъра на околоната среда и водите вчера по една телевизия. Тази промяна в говореното на ГЕРБ е защото Европейската комисия започва да ни глобява за замърсения въздух и липсата на мерки.
40
5
 
3
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е, че Фандъкова и бандата й дълго време лъжеха хората, че автомобилите замърсяват най-много, че сега е трудно за много хора да разберат истината и че автомобилите замърсяват малко. Една цигара замърсява около 10-12 пъти повече с ФПЧ в сравнение с автомобил с Евро 3. Неизмитите улици замърсяват 24 пъти повече от ауспусите на колите и т.н. Делът на колите в замърсяването е толкова малък, че е смешно да се говори за замърсяване от автомобилите, но как да го обясниш на промития мозък?!
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фъндъкова пак си изми ръцете с най-лесното решение-зелен билет.Тя с такъв ли ходи на работа?А много добре знае,че хората,които не пътуват с коли са си купили карти.А тези,които пътуват с колите си,няма да слязат от тях за билетче от левче.Ама да хвърлим прах в очите на хората,нищо,че няма да има ефект.
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нито една нормална столица не можеш да влезаш с личния си автомобил в Центъра на града и да го паркираш безплатно на тротоара.Това го няма никъде. Ама *** така си е свикнал от на село - да ходи с колата до ЦентърО.Градът е за хората, а не за автомобилите.
37
3
 
4
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Трябва мнного ясно да се разберат целите в тази ситуация със замърсяването на въздуха в София. Целта на хората в София е да дишат по-малко замърсения въздух, което може да се постигне само ако ползват личния си автомобил. Целите на управляващите са няколко. Първо, Фандъковци се опитват да имитират, че взимат мерки против замърсяването, а реално мерки няма, както е това със зеления билет. Второ, Фандъковци и в тази ситуация опасна за здравето на хората, гледат да са на печалба със зеления билет.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Замърсяването в София е основно от пушеците на старите коли без катализатори.Ама на някой не му е удобно да го признае и затова се тровим всички.
35
4
 
3
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Зеленият билет е начин мафиотската фирма за транспорт да ни одере още кожи. Себестойността на едно пътуване е под 10 стотинки, те пускат "евтин" билет от 1 лев. Много добре се знае, че дела на транспорта в замърсяването е минимален и с или без транспорт в София, замърсяването си е все същото. Колко е замърсяването го определя отоплението на дърва, въглища, гуми и всякакви отпадъчни материали.
34
6
 
3
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Най-бързият и лесен начин хората да не дишат толкова много замърсения въздух е, като се даде предимство на личните автомобили и хората да дишат по-малко замърсения въздух. Това може да стане като се премахнат ограниченията за автомобилите, например бус лентите и платените зони за паркиране, за да може хората да отидат на работа с кола.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които лъжат, че със зелен билет въздуха ще стане по-чист са за затвор. Само карат хората да се тровят повече отивайки на работа с градски транспорт, вместо с кола. Тези, които решиха да има зелен билет, много добре значт, че въздуха се замърсява от отоплението, а не от транспорта, но продължават да лъжат и да тровят хората.
32
2
 
8
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
Това че Кремиковци е замърсявал възудуха е седерастко-герберастки мит. Кремиковци беше построен на 20 км от София и посоката на вятъра, никога не е била към София. Вятърът там постоянно е северозападен, а през есента югозападен, тоест отвява пушеците в посока обратна на София.Нали го няма вече 15 години Кремиковци - да не би въздухът в София да е станал по-чист, а тро лче ?
31
2
 
4
 
! Отговори
do #1 преди 5 години
Защото в Европа можеш да си съдиш за милиони , а у нас даже си плащаш на безнаказаните Андрешковци по 1лев , че дишаш.
30
4
 
3
 
! Отговори
AZ123 преди 5 години
Зеленият билет по никакъв начин няма да свали хората от колите, този подход е абсурден и разходен. По логично би било да се набляга на изпитани идеи внедрени и показали резултати. като например платено преминаване през центъра на града, по високи данъца за стари автомобили, контрол на бус лентите както и наг големият замърсител печките на твърдо гориво.
29
2
 
3
 
! Отговори
Теменужка преди 5 години
Господин Борисов вероятно е на посещение при Доналд Тръмп.
28
0
 
3
 
! Отговори
питам преди 5 години
А защо господин Борисов отново изчезна от медиите. Сайтове не ви ли е срам. Бедни сте на новини!
27
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
абе какъв зелен билет , какви пет лева? Създайте среда за повишаване на стандарта на живот, вкарайте газта в действие - хората сами ще се откажат от дърва и въглища, ще си купят нови коли и въздуха ще се очисти. На никой не му се занимава с дърва и въглища / само който не е имал такива печки не знае каква хамалогия е /. Всеки иска да ме е чисто , топло, уютно, но.... става въпрос за едни пари - просто ако заплатите ни бяха по 5-6 хил. въздухът нямаше да е такъв...па те - зелени билети