Приеха закона на майките. Личната помощ – факт!

Протестите из страната постигнаха желания ефект
6 дек 2018 12:30, Василия Пейчева
27
Приеха закона на майките. Личната помощ – факт!
Снимка: архив "Булфото"

Парламентът прие и вторият закон за хората с увреждания - Законът за личната помощ. Това бе именно най-исканият закон от протестиращите майки на деца с увреждания.

Още по темата

И така след дълги протести, преговори с властта и една вицепремиерска оставка, законът е факт и правителството спази обещанието си законодателството за хората с увреждания да бъде прието до края на годината. Вчера бе приет окончателно и Законът за хората с увреждания.

По време на дебата ГЕРБ и БСП за пореден път се впуснаха в спор кой е направил повече за хората с увреждания. От ГЕРБ упрекнаха, че депутатите от левицата ги няма в пленарната зала, както и лидерката им Корнелия Нинова, а именно те са настоявали да отпадне лятната ваканция на парламента, за да се приеме законодателството за хората с увреждания. Червеният Антон Кутев пък отвърна, че Корнелия Нинова е направила достатъчно, тъй като тя е вносител на Закона за личната помощ, а не управляващите.

Опозицията и управляващите си размениха и взаимни нападки кой политизира темата, а шефът на социалната комисия Хасан Адемов настоя, че майките не заслужават тази дискусия и призова депутатите да се върнат към работата си. В крайна сметка законът окончателно бе приет, а социалният министър благодари на всички, работили по законопроекта.

С текстовете се уреждат условията и редът за предоставянето и ползването на лична помощ от хората с увреждания.

Ползвател на лична помощ може да бъде човек с увреждане, довело до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието и зависимост от чужда помощ. Ползвателят ще може да избира асистентите, участва в договарянето на условията на заетостта и подписва месечния отчет на асистента за отработените от него часове.

Общината ще е доставчикът на личната помощ и тя ще се предоставя спрямо изготвената индивидуална оценка на потребностите. Броят на часовете лична помощ ще се определят в зависимост от степента на увреждането, като хората с четвърта степен на тотална зависимост ще имат право на до 168 часа.

Ползвателят избира асистента си, като той не трябва да е осъждан или поставен под запрещение. Заплащането му се определя въз основа на коефициент 1,4 от размера на минималната работна заплата, като възнаграждението зависи от броя отработени часове.

В закона е записано, че на децата с увреждания, които получават най-голямата социална подкрепа от 930 лева, ще бъдат приспадани до 380 лева за личен асистент, а остатъкът ще се плаща от общината. По същия ред ще се приспада и добавката за чужда помощ от 94 лева от ползвателите на тази услуга.

Предоставянето на личната помощ ще започне от 1 септември, а изготвянето на индивидуалните оценки - от 1 април следващата година.

До стартиране на услугата лична помощ, хората, които ползват социалните услуги от общините - личен асистент, социален асистент, домашен помощник, ще продължат да ги ползват по досегашния ред.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До SHEFA

И да те попитам, глупако : КЪДЕ СА БАЩИТЕ НА ТЕЗИ БОЛНИ И УЖ БОЛНИ ДЕЦА?

Единственото УСЛОВИЕ тези болни и уж болни деца да нямат бащи е, когато ЕДИНИЯТ РОДИТЕЛ, Т.Е БАЩАТА Е ПОЧИНАЛ, а НЕ когато безотговорният "БАЩА" СИ Е БИЛ КАМШИКА И Е ПРЕХВЪРЛИЛ отговорностите си на Държавата и политиците!

И още нещо, глупако: с какво нещо тия, болни и уж болни деца превъзхождат здравите деца, които имат здрави родители ( които ИМАТ И бащи, а НЕ само майки!) ? И с какво са по - важни?
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До House M.D.

" Сега приснодевите ще спрат ли да протестират или ще продължат да наглеят "

Пак ти обяснявам... Приснодева е САМО Пресвета Богородица и Дева Мария! Никоя жена и майка НЕ може да се сравнява с Пречистата Божия Майка!

Тия "майки" с увреждания НЕ са девици или девствени майки.. Тия неблагодарни "майки" с увреждания са ЗАБРЕМЕНЕЛИ от МЪЖЕТЕ си, които пък ги изостават! С други думи, тия "майки " с увреждания си ИМАТ мъже!

Иначе си прав, тия "майки" наглеят и искат всичките пари
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ох, тия нещастнички - майки с увреждания! Тия неблагодарни кресливи патки за какви се мислят? Много взеха да се превъзнасят! И кой им е казал, че са нещо по- различни от останалите?
Държавата и политиците им угодиха, тия ку.чки да престанат да протестират и да се прибират да гледат децата си!
Държавата пое ролята на баща и родител на тези болни ( и не болни) деца с ЖИВИ бащи!
Па.тки, НЕ сте по- различни и по- важни от обикновените здрави майки и бащи с здрави деца!
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 13
А средствата за помощи на другите инвалиди, да не би да ги дават от нищото? Пак са от работещите. Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него и да не го е получил.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До House M.D.
Ще продължат да наглеят. Ще отидат пред МЗ да искат парите от ТЕЛК да се пренасочат изцяло към тях. Съответно ще отнемат пенсии от някои инвалиди и ще ги дадат на майките, а Б. Петков и Мая ще се хвалят, че това е "крачка напред". И те уверявам, че няма да вземат ТЕЛК-а на бра'чедите, ще отнемат инвалидните пенсии на наистина инвалиди.
16
3
 
3
 
! Отговори
до тук добре преди 3 месеца
сега да видим Решетников какво друго ще измисли
15
4
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 месеца
Сега приснодевите ще спрат ли да протестират или ще продължат да наглеят?
14
7
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 3 месеца
НАЙ НАКРАЯ ДА ПРОЧЕТА ХУБАВА НОВИНА-ЗА НЕКОИ С ИЗКАЗВАНИЯТА ПО ОТДОЛУ-НА КОЕ ЗАВИЖДАТЕ БЕ ХОРА?-НА ЧУЖДОТО НЕЩАСТИЕ ЛИ?АЕ СТИГА С ТАЯ ЗЛОБА.
-ИСКАМ ПО СТРОГ КОНТРОЛ НА ХОРАТА С ТЕЛК.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 10
Нищо няма да вземат от вас, работещите. Вас други ви крадат.
На майките парите идват от отрязаните помощни средства на другите инвалиди.
12
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 6
Не съм прав ли?! Орязаха парите за слухови апарати и дюшеци за лежащо болните, на които се разпада плътта от раните и автоматично пренасочиха парите към майките с деца инвалиди. На глухите 170 лв за слухов апарат, веднъж на 6 год., а апаратът е над 400лв. Глухият няма как да го закупи, остава сам с глухотата си, затворен вкъщи. А майките всеки месец- 930лв и личен асистент. Да гласуват за БСП и Мая! Ни няма да гласуваме.
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А работещите какво получават?
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато половината хора разберат, че няма нужда да работят, защото другата половина ще се грижат за тях, и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това е началото на края на една нация!
9
7
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 3 месеца
До Анонимен 4,обезумял от алчност е целият български народ,въшлив с пари и имоти,но ламти за още,дано поне има видовден
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така се прави. Протестирайте за КОНКРЕТНИ неща, а не като стадо врещейки "оставка" и като има оставка ко ще стане бе балами?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Става така, че на едни болни се отпускат помощи без лимит.

А пък инвалидите са с лимит.

Познайте от три пъти на кой ще свършат пари към края на годината?
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Майките ще се намесят и в пенсиите, отпускани в ТЕЛК. Ще орежат пенсиите на другите инвалиди.." - не си прав, човеко. Това не го правят майките, а правителството. Майките водят битката си за всички инвалиди - те знаят, че децата им утре ще са безпомощни и беззащитни възрастни...Обезумелите от алчност и глупост са други, а ти само наливаш вода в мелницата им!
5
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на Майките. Нека да не се отказват от борбата си за свяляне на това антибългарско Правителство. Пожелавам им успех.
4
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 3
Майките ще се намесят и в пенсиите, отпускани в ТЕЛК. Ще орежат пенсиите на другите инвалиди, за да дадат още пари на кресливите. Това са обезумели от алчност жени. Цялата социална система ще работи за тях.
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До тук бях. Пари за "Българската Коледа" ли? Стотинка няма да дам. За тези майки 930 лв да си ходят на екскурзии, а хората с40г. трудов стаж по един или друг начин станали инвалиди 200 лв.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До недъгави идиотки

Ще се отървете от тия досадници, но цената я платиха инвалидите с увреден слух и лежащо болните, на които орязаха помощните средства. Много глухи хора остават без средства за слухови апарати и изпадат в социална изолация. Благодарение на законопроета, изготвен от М. Манолова.