Сметките на София: 1,5 млрд. бюджет през 2019 г.

Парите за: Метро, трамваи, ремонти, образование, култура
13
Сметките на София: 1,5 млрд. бюджет през 2019 г.
Снимка: БТА

Размерът на проектобюджета на Столична Община за 2019 г. е над 1,5 млрд. лв., обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Не залагаме увеличение на данъците, извън промените, направени вече от законите в Народното събрание. Ще предложим на Общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за курортните жилища", обясни Фандъкова.

Тя посочи, че от 2012 г. до 2017 г. са събрани почти 184 млн. лв. повече собствени приходи.

Още по темата

"Заложената капиталова програма на Столична община е 551 млн. лв., от които 58% са средства, които осигурихме от европейските програми – 324 млн. лв. Последователно в последните години реализираме основни приоритети, като на първо място е екологията – подобряване чистотата на въздуха и чистотата в града. Догодина предстои да пуснем и третата линия на метрото, като това е най-големият проект на Общината догодина", допълни тя.

По думите й 133 млн. лв. е инвестицията в новите автобуси и трамваи.

"Общо за транспорт и транспортна инфраструктура залагаме 550 млн. лв., от които 51,3 млн. лв. са за изграждане на основни улици и булеварди, като включваме 15 по-големи обекта, сред които бул. "Монтевидео", южното платно на бул. "Тодор Каблешков" и др.", обясни още столичният кмет.

Фандъкова посочи, че 38 млн. лв. са заложени за ремонт и поддръжка на територията на цялата община, а 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестициите за изграждане на улично осветление. По думите й за втория и третия лъч на метрото ще бъдат дадени 307 млн. лв.

"С близо 33 млн. лв. закупуваме 13 нови трамвая, а заедно със "Столичен автотранспорт" инвестираме около 100 млн. лв. за нови автобуси. Над 250 млн. лв. отделяме за почистване на междублокови пространства, а над 21 млн. лв. за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени и за рекултивацията на старите депа. 400 хил .лв. отделяме и за закупуване на мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха", каза още тя.

По думите и около 18 млн. лв. се инвестират в реконструкция на паркове: "Западен парк", "Южен парк", "Сверен парк", "Борисова градина" и др. Кметът обясни, че над 600 хил. лв. ще бъдат дадени и за Зоологическата градина.

"През 2019 г. предвиждаме 68 млн. лв. за образование и над 5,6 млн. лв. за култура. 19 млн. лв. отделяме за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини в кварталите "Манастирски ливади", "Изток", "Кръстова вада", "Нови Искър", район "Студентски", "Горна баня", "Овча купел", "Подуяне" и др.", каза още Фандъкова и обясни, че над 9 млн. лв. ще бъдат дадени за изграждане на нови физкултурни салони в седем училища.

"5,6 млн. лв. ще инвестираме в консервацията и реставрацията на две минерални бани – в Банкя и в Овча купел. 550 хил. лв. ще дадем за основен ремонт на Кукления театър, като са одобрени и първите средства за старта на изграждане на Център за съвременно изкуство",обясни тя. 

8 млн. лв. ще отидат за канализация и за язовири на територията на Столичната община.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 1 месец
Наскоро обиколих Западен парк и се оказа че там правят канализация. Какви води ще отвеждат от гората не става ясно. Но поне е ясно как се пилеят пари за безмислени проекти.
11
0
 
0
 
! Отговори
не на наглите преди 3 месеца
Харчете парите смислено, а не ги разпределяйте към познати и братовчеди. Почистване на междублокови пространства 250 милиона? Това ми звучи като купуване на гласове. Къде е конституционният съд? Трябва да се самосезира и да се произнесе.
10
0
 
2
 
! Отговори
И почвам да крадна.. преди 3 месеца
Кога ще ги открадната всичките? Само герберюгите могат да се справят с такава непосилна задача.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
1,5 млрд. бюджет през 2019 г - брях мнго има за крадене
8
0
 
0
 
! Отговори
Insideman преди 3 месеца
"Над 250 млн. лв. отделяме за почистване на междублокови пространства, а над 21 млн. лв. за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени и за рекултивацията на старите депа..."
Помислете само къде ще са най големите кражби и структурата Столичен Инспекторат ще "озакони" тези кражби на данъците на хората.
7
0
 
4
 
! Отговори
TRUMP THE GREAT преди 3 месеца
бърза сметка защо софия е ***

sofia 1.5b lv = 931 MILIONA $
chicago 8.6b $

население
chicago 2.71m
sofia 1.23m

тоест половина хора с 1/10 от парите. еми да. звучи тотално като нещо което може да стане само в ***
6
0
 
7
 
! Отговори
месара преди 3 месеца
ох котьоооо, ще има и за Фандъчка, и за заместниците, че и за Боко някое милионче ще остане...
5
0
 
9
 
! Отговори
фг преди 3 месеца
с Гафа , с Гаф Игнатиев какво е положението, къде ги намериха тия супер еФтини циментови павенца та една от централните улици на София, заприлича на Гъъъззззз .а кметицо проста ? 26 милиона ли струва грозни циментови павенца по 0.40 стотинки?
4
1
 
8
 
! Отговори
Модерното преди 3 месеца
При такъв бюджет само 8 милиона за канализация е подигравка! Какъв е бюджета за отчуждителни процедури? Защото много проекти се забавят от тези процедури. В Модерно предградие се живее в мизерия, защото от 50 години всичко се отлага и забавя, а Фандъкова се хвали, че е разпределила 1,5 милиарда, за транспорт и 2-3 булеварда. Жалко ние нямаме канализация, улици и тротоари. Ежеседмични аварии на водопровода. Нямаме алтернатива за отопление и т. н.т
3
0
 
9
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 3 месеца
Много пари ….за крадене......
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тая къв кмет е бе ? - някво вещество на конци , квот каже Боко това е !
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Атакааа значи на сф 1.5 милиарда . На туристическите градове 200 -400 мил.
После оня пумпал чакаш богати туристи :)
Ам те богатите туристи са свикнали да ходят по чисти, зелени и спокойно курорти. Не по прашлясаши военни зони.