Носител на нобелова награда по физика ще изнесе лекция в БАН

Темата е "Гравитационни вълни: от детекторите до регистрирането им"
9 дек 2018 12:57,
16
Носител на нобелова награда по физика ще изнесе лекция в БАН
Снимка: BulFoto

Носителят на Нобеловата награда по физика за 2017 г. проф. Бари Бариш ще гостува в Българската академия на науките на 11 декември, съобщи пресцентърът на БАН.

Още по темата

Проф. Бариш ще изнесе лекция на тема "Гравитационни вълни: от детекторите до регистрирането им" в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН от 17.00 часа. Събитието се организира от Института по физика на твърдото тяло на БАН.

В лекцията проф. Бари Бариш ще говори за предизвикателствата при експеримента за откриване на гравитационните вълни и за техническите нововъведения, които позволяват потвърждаването на общоприетия в съвременната физика възглед на Айнщайн за характера на гравитацията.

Проф. Бариш работи в Калифорнийския технологичен институт /Caltech/ и е доктор по физика на високите енергии. От 1997 г. под неговото ръководство и с финансиране от Националния научен фонд се осъществява проектът LIGO /Laser Interferometric Gravitational Observatory/, който е за изграждане и пускане в експлоатация на обсерватория за наблюдение на гравитационни вълни, използвайки метода за лазерна интерферометрия. Лазерните интерферометри за експеримента са разположени в Ливингстън, в Лос Анджелис и в Ханфорд, Вашингтон. Днес проектът LIGO е международен и обединява над хиляда учени от повече от двадесет страни.

С разработените LIGO детектори за улавяне на невероятно слаби сигнали и с усъвършенстването на методиката на 14 септември 2015 г. са наблюдавани за първи път гравитационни вълни, които са резултат от сливането на две "черни дупки". Регистрираният в двете обсерватории сигнал е наречен GW150914 и е първото доказателство за тяхното съществуване, предсказано още преди 100 години от Айнщайн в Общата теория на относителността. Откритието е обявено на пресконференция на 11 февруари 2016 г. През 2017 г. Нобеловият комитет присъжда наградата за физика на Райнер Вайс, Бари К. Бариш и Кип С. Торн, които "със своя ентусиазъм и решителност имат безценен принос за успеха на LIGO".

/ БТА /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *Каква ли мъка е за човек да живее с твоя умствен капацитет!
13
2
 
0
 
! Отговори
* преди 5 години
Естествено че, са го наградили с Нобелова награда след като "потвърждава общоприетия...възглед на Айнщайн". Светът трябва да се държи недоразвит, а науката в задънена улица, за да няма прорив!Затова учен като Ерик Доллард, който доказва несъстоятелността на Айнщайн, е принуден да живее в кола в пустинята за да не го убият. Нищо че, никой до сега не е оборил постановките му за електричеството и устройството на вселената!
12
0
 
1
 
! Отговори
Коце преди 5 години
До Анонимен 12 Не разбрах защо човека ще си губи времето.Никой не мой го разбра.Ако няма и да му плащат(Боко ги държи гладни да не викат)за чий ... да търси е дошъл тука.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наградата е за принос, т.е. Бери Бариш е направил толкова много във физиката, че целият свят счита че заслужава признание. Нещо много по-различно от това В Софийският университет да си награждават поредното порфесорче.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
д-р Хонорис кауза на Софийския университет, е титла, само за Софийският унивиреститет и въобще не може да се съотнася с Нобелов лауерат, която е най-голямата международнодна научна титла.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бяхте написали и че на следващия ден ще има церемония за връчване на д-р Хонорис Кауза в СУ. Някак е по-честно и почтено.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо ново не е открито...........за Нобелова награда!!!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
da
6
2
 
6
 
! Отговори
Физик преди 5 години
Има!Както си вървях взех, че се спънах и една гравитацонна вълна така ме удари по носа......
5
5
 
6
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
"Синодалните" от БАН да не дремят, а да се разшават и да изобретят ЕВТИН и ДАСТЪПЕН катализатор или ФИЛТЪР който да е универсален за всички марки автомобили! След което държавата да поеме разноските и да ПОДАРИ по един катализатор на всеки автомобил!!!! Хората стигнаха до Луната, а ние с автомобилните газове не можем да се оправим!!!!
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нужда от лекциите на професора. На нас нещата с гравитацията са ни ясни.Чичи Жан-Клод Юнкер НАГЛЕДНО ни запозна, как действат гравитационните вълни.Действието им съществено се усилва след поемане на няколко "ишияса". :)
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааааааа не ! Да говори Баце той по ги разбира теа работи !!
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тези гравитационни вълни да не падне от стола. Изведнъж ако се усили гравитацията... Гравитацията се усилва от алкохолни вълни и пари.
1
5
 
7
 
! Отговори
абе.. преди 5 години
Боко , Цецо ..и цялата им кохорта ще идат да под /слушват/, то може да има кяр и от вълните даже !!