20 е-буса вече из София! Единият струва около 350 000 лева

Предстои да бъдат пуснати 82 автобуса на природен газ
12 дек 2018 15:45,
112

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес бяха пуснати в движение първите 20 електобуса в София. Превозните средства отговарят на екологичен стандарт Евро 6.

Първият е-бус в София беше пуснат в началото на юни месец пробно за 10 дни. През това време бяха изчислени вредните емисии, които превозното средство отделя и до колко ще бъде ефективен за Градския транспорт. Е, оказа се, че е ефективен.

Хибридният автобус е с 4-литров дизелов двигател, чиято роля е да зарежда генератора, който задвижва автобуса. Автобусът е за около 100 души, включително правостоящи и струва около 350 000 лева.

Засега те ще се движат по линия №309, която е от ж.к. "Люлин" до надлез "Надежда" и по линия №9 от СУ "Св. Климент Охридски" до кв. "Слатина".

На едно зареждане такъв автобус минава около 320 км, а шофьорите са преминали специален курс за управлението им.

Автобусите разполагат с климатична система, нископодови са, с рампи за облекчаване на движението на хора с двигателни проблеми, както и за детски колички.

Оборудва ни са с USB-гнезда за зареждане на мобилни устройства, видеонаблюдение, планира се в скоро време да бъде пуснат и безплатен Wi Fi.

"Настина автобусите позволяват всеки пътник да се чувства добре", посочи кметът на столицата.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че за тези автобуси са изградени 10 единични и 5 двойни зарядни станции в гаражите на Столичния градски транспорт.

Предстои да бъдат пуснати още 82 автобуса на природен газ, които са тук, а през следващата година ще пристигнат още 60 нови автобуса. През следващата година се очакват и 13 нови трамвая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
6
 
16
 
! Отговори
! преди 5 години
Пуснете безплатен градски транспорт, ще има по-голям ефект!
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хахаха - чети бе Пенчо! Двигателя е Дизелов (с гориво от русия или емиратствата) а че прави ток да върти електромотори - всяко преобразуване на енергията е свързано със загуби (ако си ходил на училище сигурно го знаеш). Така че обикновенно е по добре да няма междинни устройства...
68
5
 
16
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 5 години
'Хибридният автобус е с 4-литров дизелов двигател' - абе нали ще забраняват Дизелите!!! Общинарите пак не са разбрали... Фъбдъчкова вика - "Предстои да пуснем още 82 електробуса на природен газ, които са тук" Тази женица не прави явно разлика между газ и ток? Как ли си плаща сметките? Знам и - може и да не ги плаща, а да има щедър Кръстник?
67
9
 
4
 
! Отговори
До бай Ганьо преди 5 години
УшaНКИте такива модерни автобуси никога не могат да направят!Те правят ракети /за убиване на сирийци/, НОВИЧОК, за тровене на неудобните и други подобни нещица!
66
2
 
3
 
! Отговори
Хасфалт преди 5 години
Мъ какоу Файдъкова, мъни за кламациците останаа ли мааа, хъъъъ
65
3
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Как се активизират тролчетата, като стане въпрос за нещо, което една макар и малка крачка в посока Стоп на парите към Русия и Емирствата. Много им бъркат плановете след 20 годи и всичко на ток и от възобновяеми източници..... И край с горе споменатите дори ще го видим... НЕИЗБЕЖНО ЕЕЕЕ брой те на обратно
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те трамваите и автобусите ще дойдат, ама ти кога ще си ходиш?
63
7
 
6
 
! Отговори
И? преди 5 години
Има 1 млн коли барутарници по пътищата в софийско и 2.5 млн ***, които карат, горят всякакви гадости за да се топлят, тецовете, химическите заводи и какво ли още не... И някои вече се подмокрят да се хвалят - 20 рейса разбираш ли... Целия градски транспорт да се смени, пак няма да има ефект бре.. Вие **** ли сте или щрауси или и двете?
62
2
 
0
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
от русия ли са?или поне толкова добри колкото руските?само връзкар шофиор може да се уреди
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МаксДа, за ДВГ е, както и за хибриди, каквито излиза са новите автобуси. Явно са електро, но има и ДВГ, за екстремни случаи.
60
3
 
1
 
! Отговори
johnnie walker преди 5 години
До Анонименмного правилно, още по-добре да няма тротоари, асфалтирани улици, улично осветление отколкото "хрантутниците" да ги "вземат"пък и тези китайци са и комунисти мамка му и не са приатели на НАТО
59
0
 
11
 
! Отговори
rastafar преди 5 години
Изключително неграмотно написана дописка, да не говорим за правописната грешка; "...20 електобуса ...". Генератор не се зарежда, както е написано в дописката - зареждат се батериите! Няма смисъл да продължавам - както се казва "толкова си могат"
58
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно казано предпочитам да няма автобуси пред това половината от тези пари да потънат в Китай, а другата половина - в джобовете на шепа крадци.Дайте ги за пенсии, дайте ги за учителски заплати, за здравеопазване, за каквото и да е, само СТИГА СТЕ КРАЛИ. СТИГА ВЕЧЕ
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименС този дизел, нулевите емисии са когато е в гаража
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жоот братския китайски народ
55
7
 
3
 
! Отговори
не син преди 5 години
Голям смях ! Умишлено ли не казват къде са произведени автобусите ? Във всички сайтове! Подозирам , че са китайски щом на откриването е бил китайски дипломат ! Поръчка от Китай, затова управляващите се държат като направили пакост деца ! Сега ЕС и чичко Тръмп ще им дърпат ушите !
54
1
 
21
 
! Отговори
Макс преди 5 години
Евро 6 не е ли екологичен стандарт за превозни средства с ДВГ ? Журналистите като пишат, проверяват ли фактите или просто си запълват страниците с каквото дойде ?
53
4
 
7
 
! Отговори
аз преди 5 години
къде са произведени? защо не ги правим е България?
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Матряла не струва, те и шофьорите са от матряла.Но на шофьорите работата им е да возят добре хората, а те си карат автобуса като Голф тройка.
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То телефона в автобуса може да се зарежда само до едно време преди матряла да му види сметката, а това става доста бързо.