Кражба на жици остави без ток 12 хил. столичани

Запален е бил колектор в района на бул. Сливница
14 дек 2018 11:37,
19
Кражба на жици остави без ток 12 хил. столичани
Снимка: архив "Булфото"

Умишлен палеж в колектор в района на бул. Сливница в София, предизвикан при опит за кражба, остави без електрозахранване късно снощи 12 600 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в шест столични квартала, съобщиха от дружеството. Засегнати са били домакинства и стопански потребители в Захарна фабрика, Илинден, Св. Троица, Западен парк, Фондови жилища и Банишора, съобщи БТА.

Още по темата

Екипите на ЧЕЗ Разпределение са констатирали употребата на запалителни средства в колектора и щети по кабели на дружеството. Един от повредените кабели е 110 kV, положен само преди две години. От ЧЕЗ Разпределение са създали организация за алтернативно захранване на засегнатите клиенти до отстраняване на повредите.

"Имаме опит с подобни умишени пожари. Те се извършват с цел изключване на електрозахранването, осигуряване на възможност за обелване на кабелите, сваляне на медния им екран и предаването му в пунктове за изкупуване на цветни метали", обяснява Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Той отбелязва, че кабелите, които се полагат в последните години, са създадени по съвсем нова технология и не съдържат мед.

"Докато няма стриктно законодателство в тази посока обаче, подобни набези ще продължат и ще създават дискомфорт на хората", смята Станчев.

От ЧЕЗ Разпределение са взели всички възможни мерки за защита на колектора, като са осигурили и охрана чрез заплащане на външна фирма. Дружеството разчита на компетентните органи за изясняване на обстоятелствата около инцидента и установяване на нарушителите и се надява със съдействието на отговорните институции да се преустановят посегателствата по електроенергийната инфраструктура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Важното е да се избият евреите. Ако ще всички роми да се ваксинират с чума при раждането си, евреите ще докарат на тяхно място арапи. А убиването им може да стане лесно, без война, въстание, всякакви протести - все техни гешефти, а просто. Бомба, и цялата редакция все от евреи я няма! Цък - няма го и министерския съвет, цък и в народното събрание. А премятането на пари насам натам е ориентир и зов за поредно цък!
15
0
 
5
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 5 години
Брутчеда са апнали и пийнали...
14
0
 
13
 
! Отговори
V преди 5 години
Кражбата е чиста печалба .Няма ддс няма плосък данък .А когато е легализирана от властта вече е бизнес а не кражба ;) Мафията герб трябва да си ходи .На евроизборите ще има възможност да ги изгоним
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СциганинСАко наистина знаем кой е злосторникът, но стоим със скръстени ръце, а държавата също нехае, тогава наистина ще сме заслужили да сме без ток. Но те уверявам, че ако имаме такъв, поне в моя блок, на този ще му се стъжни. Дори няма да намесваме държавата. Но когато маалата знае кои са крадците, но ги укрива и дори ги мисли за герои, тогава тази махала си заслужава да е без ток.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калпавия Чез ,крадеца му виновен
11
4
 
11
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
СИГУРНО СА ГЛАДНИ БЪЛГАРИ ?
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо няма действия за спиране на търговията с черните и цветните метали? Какво трябва да се случи, за да заработи пустия му парламент
9
1
 
11
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Хм ,ако хванат някой ,че краде в блока във вашият вход ,то целия вход и блок да се изключи за три дена,тъй ли ? А Вие ще тръгнете да се саморазправяте ли -ще вършите работата на държавата която не си я върши. Това е демБелиско виждане -наказвт се 1-2-3-4 *** хванати и другите "клекат" и си плащат.От 25 години Вие лично не решавате нищо или пък гражданина -решават САЩ и Брюксел ,а ГЕРБ е машата!Ако някой мисли,че Той решева нещо е голям наивник,той е марионетка и ромите не са виновни.
8
2
 
22
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Законите в България след 1989 година са така направени, че крадците да остават ненаказани, но така е при демокрацията и пазарната икономика в България, които ги имаме вече 29 години в България.
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законите в България така са направени, че животът да е гаден.Каква демокрация, какъв капитализъм?Тук още не сме се освободили от соца.
6
1
 
32
 
! Отговори
Правилното решение преди 5 години
При всеки такъв случай трябва незабавно да се изключва тока на всички ромски гета и да не се включва три дена!Да видим дали ще повторят да крадат.Но ако все пак повторно някой открадне жици, тогава да изключат електричеството в ромските квартали за един месец. бъдете сигурни, че тогава те сами ще доведат крадците и ще ги предадат в РПУ.На милостивите примри-п/тки от НПО да им е ясно, че в страната си ние решаваме какво да правим, а не те. И думата има градивният гражданин, а не паразитът!
5
8
 
8
 
! Отговори
Ястреб преди 5 години
Хами искарваме си коледните премии. И ний сме човек. И ние трябва ядем. Като не давате... И ний раждаме толкоз дете на майка България!
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога ще търпим и хрантутим вредители?От джоба на тези 12 000 работещи български данъкоплатци се вадят парите, изплащани като помощи на здрави и прави, нагли михлюзи.И за благодарност, те заставят тези 12 000 българи да студуват през зимата!
3
0
 
22
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
ЧЕЗ затова иска да напусне България вече 3-4 години ,щото няма управия у тази държава!Полицията лови престъпници по кражба на жици ,ток .... ,а няма лежащи в затвора ! Кой покровителства тези престъпници ?Мисля ,че само за един месец ще се намали с 50% кражба на ток,жици .... ,а след третия месец почти всички ще плащат или ще гният в затворите.Но електрорат -разбирате ли ?Само не казвайте ,че само ромите краднат...краднат поголовно поселата и малките градове,цяли комплекси,ресторанти и магазини!
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека берат бакър. Ромите са филтрите и еколозите на планетата .
1
3
 
9
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
На ниво сме