Откраднаха статуята на Аполон от Централна баня

Преди дни изчезнаха и 9 от чучурите на малките чешми
17 дек 2018 20:10,
32
Откраднаха статуята на Аполон от Централна баня
Снимка: BulFoto

Бронзовата статуя на Аполон Медикус до чешмите с минерална вода при Централна баня в София е била открадната снощи, съобщава "24 часа".

Още по темата

Липсата на фигурата, която е в цял ръст, е установена тази сутрин. „Веднага подадохме сигнал до полицията. Нашите камери не обхващат големите чешми, затова се издирват записи от други камери“, обясни шефката на Регионалния исторически музей в София доц. Венета Ханджийска.

Чешмите се намират на мястото на малката минерална баня, която е била разрушена при бомбардировките над София по време на Втората Световна война. Там е оформен триъгълен площад. През 2003 г. са поставени 48 чешми, а в източния край е изграден воден олтар, който представлява малка куполна ротонда със статуята на Аполон Лечител сред водно огледало. Автор на статуята е Георги Чапкънов.

За няколко дни това е втори вандалски акт в района на Централна баня. На 5 декември са изтръгнати 9 чучура от трите по-малки чешми около сградата на банята. В момента е останал само един от месинговите чучури. Камерите, които пазят банята, обаче са заснели извършителя. На записите се вижда мъж, който изтръгва един по един чучурите.

"Случвало се е и друг път, но да изчезва само по един чучур. На записите се вижда как мъжът се връща няколко пъти. Първо е без качулка, след това си я слага. Предали сме записите на полицията и те работят по случая", каза доц. Ханджийска.

"Осъждаме този криминален акт, който е станал непосредствено след края на общественото обсъждане за бъдещето на втората половина от сградата на Централна баня. Надявам се извършителите да бъдат разкрити и наказани с цялата строгост на закона. Ако не бъде открита статуята на Аполон, ще я възстановим", заяви зам.-кметът по култура и образование на София доц. Тодор Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
13
 
! Отговори
поли преди 5 години
ами сега дежурният полицай за този регион да я плати от джоба си - така веднага ше се намерят крадците
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 28"българите" като теб със сигурност,и лошо че крумовите закони не са ви изчистили
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите сме световно признати крадци. Неслучайно едни от първите закони срещу кражбата са крумовите. Никой не прави закон срещу нещо което го няма.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя и бронзовата къща ще бъде набрана
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте работа на децата излизащи от каменоделната гимназия(Професионална гимназия по каменообработване,село Кунино,Врачанско),това е единствено такова училище на Балканския полуостров,а и не само!Камъка не се краде.Трябва да се подкрепят последните майстори,за да не се загубят професионалните каменоделни умения,те могат да направят не само склуптори,но и цяла композиция пред банята и плоча с надпис!
22
0
 
17
 
! Отговори
Basia преди 5 години
Недопустимо е на това място да няма камери.
21
0
 
14
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Преди няколко години пак беше крадена и намерена.Нали има охрана,защо това се повтаря.Отново някой е спал?
20
3
 
18
 
! Отговори
ДОКОГА паразитите преди 5 години
ще унищожават София?Кой измисли глупавото правило, че трябвало било да ядат? Народът е казал: Който не работи, няма да яде!Преди години откраднаха и една миниатюрна скулптура на Чапа - Зевс, преобразен като бик, отвлича девойката Европа. Беше монтирана върху чешмата в градинката на площад "Михаил Такев" (прекръстен от комунистите на пл."Райко Даскалов" и, за резил на софиянци, още носи това име). Уж възстановиха статуетката, но сегашната е много по-грубаПредлагам да се трошат крадливите ръце!
19
1
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Пораби...слободията и безнаказаноста от години,вандализмът на безродниците...процъфтява.Ооо свещена...простота,е казал Ян Хус,когато една стара баба хвърляла сама съчки на кладата му.Какво ни остава,освен и ние това да кажем и да...чакаме да минат 500 години,за да стане...промяната.
18
3
 
7
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ако не греша точно в този сайт пуснахте преди няколко дни новината, че банята е пред разруха и публикувахте снимки. Дори и някой да не е знаел за състоянието и след статията разбраха много хора и сред тях такива, които само чакат подобни истории. Хайде спрете с такива публикации за да няма после кой какво и къде открадна.
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното, че Тиквата е на среща между Европейските и Африканските лидери, той разбира се е на масата на Банановите републики. Честито другари гербери - банани, да ни е честит вожда не забравяте, като се върне да му целунете... За.д.ни. ка и едно ибриче да му направите.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами поставете чучури от бамбук и няма да ги крадат,смяната им ще е евтина и еекологично.Статуите може да направите и от дялън камък,така пак никой няма да ги краде,последното майсторско училище за каменна склуптура и композиции у нас залязва,нямат средства,така ще помогнете и на тях да се запазят майсторите,занаята и училището! "Памет запечатана в камъкa" - https://youtube/watch?v=sdCtaFQbI6A
15
1
 
14
 
! Отговори
ДДТ преди 5 години
Абе каква "строгост на закона"?!! За това се сече ръката ,точно там откъдето са откраднати . Публично! След 2-3 секири няма да има нужда от камери .
14
3
 
13
 
! Отговори
крадец преди 5 години
Ех, едни цяла държава откраднаха та ние една статуика нема да вземем.
13
2
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
***.
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната постъпка причисляваща ни към развитата цивилизация. Цял свят ни се смее...
11
1
 
31
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Чета новините - убита, кражби, катастрофи, мизерно свършен ремонт, пране на 1 млн лева, сбиване, измамени с 30 хлд лв, взломна кражба ...Дивия запад сме, даже изпреварваме Сомалия мисля
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕРИтински римски император.
9
1
 
25
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
ами нормално,,италианците ,,да са я демонтирали.Ще краси палата на някой богат италианец в Факултето
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък си помислих, че са откраднали някое еленче от коледната украса.Няма ли да пишете за някоя пукната плочка пред градската баня или че Иван погледнал сърдито Петкан?