Климатици срещу смога в София идат... Ще сгряват не само ромските души

20 000 семейства ще заменят печките на твърдо гориво до 2022 г.
Обновена: 18 дек 2018 07:19 | 18 дек 2018 07:00, Александър Попов
187
Климатици срещу смога в София идат... Ще сгряват не само ромските души
Снимка: Булфото, архив

Столична община предвижда да купи климатици и печки на пелети на 20 000 семейства, които сега се топлят на дърва. Идеята трябва да се реализира до началото на 2022 г. по няколко проекта, съобщи зам.-кметът на София по екология Йоана Христова на семинар в Правец.

В момента 55 000 домакинства в София се топлят с твърдо гориво, целта е за три години да бъдат подменени инсталациите.

По Оперативна програма "Околна среда" София ще кандидатства за 44 млн. лв.

"Проектът е на два етапа - първо трябва да подготвим поредица от анализи, за да определим кои са най-подходящите уреди - климатици, печки на пелети, включване към топлофикация или газификация. С приоритет ще се подменят инсталациите за отопление в санирани сгради. Предвиждаме максимално кратки срокове за изпълнение", обясни Христова, цитирана от "24 часа".

Подмяната на инсталациите на домакинства, които се топлят на твърдо битово гориво, се предвижда и по проект по програма Life+. Освен това общината подготвя пилотна програма, с която ще финансира покупката на филтри за комините на частни сгради. По европейски проект предстои да се поставят първите 25 филтъра на частни сгради.

Още по темата
Само преди дни, заради силно отровния въздух в столичните квартали около "Факултета", от махалата си поискаха от държавата или Столичната община климатици. Според местни жители, ако на всички роми бъдат купени безплатно климатици, те нямало да замърсяват въздуха с горенето на отпадъци, които събират от улицата и кофите за боклук.

Един от тях - Асен Юлчев, дори определели ценовия диапазон на климатиците - 300-400 лв. По-мощни трябвало да бъдат за многодетните семейства, като Юлчев допълни, че всички щели да си плащат тока. Според него парите можели да дойдат вместо да се увеличават депутатските заплати.

Жителите на "Красна поляна", който е един от най-замърсените в столицата, пък искат криминализиране на горенето на опасни отпадъци. Кметът на района Иван Чакъров обясни, че и сега се наказва това деяние, проблемът е, че в повечето случаи извършители на тези деяния са непълнолетни и няма как да бъдат задържани.

Друга мярка срещу мръсния въздух в столицата ще бъде и по-честото миене на улиците в града през следващата година.

От сегашните 12 пъти годишно миене за догодина се предвижда улиците да се мият 24 пъти. С 24% се увеличава машинното метене за сметка на ръчното. Улиците с градски транспорт вече ще се мият само от машини. С цел превенция срещу нерегламентирано горене ще се увеличи и събирането на едрогабаритни отпадъци. Над 50 контейнера за стари дрехи и текстил ще бъдат поставени из града в следващите месеци, добави Йоана Христова.

Общината ще търси финансиране и на идеята за отопление с фотоволтаични инсталации за част от животните в зоопарка, както и приюта за кучета в Горни Богров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
15
 
! Отговори
Защо има смог? преди 5 години
Ами защото Данчето разрешава да никнат като гъби незаконни коптори на роми пришълци от цялата страна.Още преди повече от една година се писа, че откакто Фандъкова е кметица, само едно от гетата е увеличило площта си с 1 км дължина и незнайно каква ширина! А оттогава? Колко още са се довлекли тук, без да има работа за тях? Точно тези горят ***.
122
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВалентинТвоят коментар все едно, че е писан от мен.И аз мисля точно така. Фандъкова да не би да иска Бойко да загуби следващите избори? Защото точно това ще стане, ако направят и тази глупост с подаряване на климатици.
121
0
 
16
 
! Отговори
НезависимоКойЩеПлаща преди 5 години
приемам тази инициатива на общината, само ако тези климатици и не знам какви печки бъдат дадени на трудови пенсионери с пълен стаж, които не могат да си позволят друг вид отопление, освен твърдо гориво.Какво да правим с тези от "Факултета" и др.подобни?Полицията да нахлува по всяко време на денонощието, за да гаси твърдото гориво и да изкара с белезници главата на семейството, за да отработи той като глоба 30 дена обществено-полезен труд! Иска топло? Да си купи ел.печка и да си плаща тока!
120
0
 
23
 
! Отговори
Луди сте преди 5 години
А токът за тия климатици кой ще го плаща? Щото досега им плащаме помощи, детски, ток, вода, училище, закуска на ***, автобуса, влака, инвалидните ... Сега и по един климатик да им подарим :)
119
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама Мицубишита им купете щото на Мидейки няма да са доволни и ако може ги поръчайте от Япония.Ние ще ги платим колко му е нали сме богати ! - а на пенсионерите дайте по един чай от евтиния.
118
1
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
И сега ще почне едно продаване на климатици на битака
117
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данче, не всичко става с пари! Трябва и АКЪЛ!
116
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще купите климатици и печки на незаконните постройки и на копторите пред разруха? С моите данъци? Плащам вода, ТЕЦ (сградна инсталация), ел. Енергия, данък сгради, винетка, ГО, здравна осигуровка и какво ли не още. Госпожо Кмет, и с мед да ги намажете, следващ мандат от мен - редовния платец, няма да получите!
115
0
 
18
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 5 години
"Над 50 контейнера за стари дрехи и текстил ще бъдат поставени из града в следващите месеци, добави Йоана Христова." Такива контейнери имаше преди няколко години в София,познайте кой ги запали от яд ,че не може да вземе нищо. Пушеха дни наред и миризмата беше ужасна.
114
0
 
9
 
! Отговори
Газифицирането преди 5 години
Газифицирането не е алтеннатива. То излиза поне 5000 - 6000 лв. - колко семейства могат да си го позволят? А отоплението на газ е двойно по-скъпо от това на дърва. Газифицирахме се през 2005 г. и продадохме изключително добър пиролизен котел на дърва. През 2011 г. купихме обикновено котле на дърва и сега срещу 150 лв. на месец сме на 20 градуса, а с газта мръзнехме на 18 градуса срещу 250-300 лв. на месец! :(
113
1
 
16
 
! Отговори
Владо преди 5 години
Още преди година беше ясно,че ще ги плати държавата,когато Фандъкова каза ,че трябва да се отопляват на ток,но.....защо си мисля,че не ще си ги продадат и пак ще се топлят с пластмаси
112
0
 
30
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Валентин адмирации за поста!!Всичко ще е дотогава докато тези макаци се използват за гласуване,докато заради тях много НПО та правят пари!! Стига права и привилегии.Всеки е Длъжен да има осн образование,Длъжен е да учи до 16 годишен.Ако не е спазил задължения не може да иска права!! Утре ще поискат и електроавтомобили.Шведите ни струват 5 милиарда!!!! На година..!! Да не чакаме хирурзи или космонавти от тях??Нашето вече е толерастия
111
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз също се топля на твърдо гориво но не съм сожиално слаб. Имам работа и добро образование. За мен климатик ще има ли? По-скоро не, все пак не съм от контингента на ПП ГРОБ и гласът ми на избори не струва 20 лева и два кебапа
110
0
 
36
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Докога привилегии за тези "многодетни семейства". Аз ли съм ги раждал, че да съм отговорен и от моя джоб да ги хрантутите? Който е раждал много деца да си носи отговорностите. Помощи и подкрепа трябва да има само под формата намалени или минимални данъци, безплатни детски градини, училища. До кога с тези пари и климатици на калпак? Ние дето работим и плащаме данъци, не искаме ли да имаме повече деца? Искаме, обаче освен данъци трябва да плащаме и за куп други неща,
109
0
 
17
 
! Отговори
Въпросче преди 5 години
Абе вие какво ще изберете: да сечете и горите дето и каквото ви ви падне и да продадете климатика или печката - безплатно или да плащате ток и подръжка на климатик или скъпи пелети? За един приятел питам...
108
0
 
42
 
! Отговори
Климатици на кило преди 5 години
Какво ще правят заложните къщи с толкова много климатици и печки за пелети?
107
0
 
41
 
! Отговори
мак преди 5 години
Творят глупост след глупост. Най-много ще се възползват жителите на махалите, не стига, че за нищо не плащат, отгоре на всичко ще им подарявате климатици. Не е ли множко? И не се заблуждавайте, че ще си плащат тока.
106
1
 
25
 
! Отговори
адолф беше прав преди 5 години
*** сме българите
105
0
 
21
 
! Отговори
Коки преди 5 години
До Анонимен 106Kакто съсипаха новите къщи, които им построиха, разбиха ги, разпродадоха и сега климатици ще им дават. Защо не дадат, какво се е случило с построените им къщи, чисти и спретнати им ги дадоха, да дадат какво ги направиха.
104
3
 
7
 
! Отговори
? преди 5 години
вземете си печки на дърва и кандидаствайте и вие !