Климатици срещу смога в София идат... Ще сгряват не само ромските души

20 000 семейства ще заменят печките на твърдо гориво до 2022 г.
Обновена: 18 дек 2018 07:19 | 18 дек 2018 07:00, Александър Попов
187
Климатици срещу смога в София идат... Ще сгряват не само ромските души
Снимка: Булфото, архив

Столична община предвижда да купи климатици и печки на пелети на 20 000 семейства, които сега се топлят на дърва. Идеята трябва да се реализира до началото на 2022 г. по няколко проекта, съобщи зам.-кметът на София по екология Йоана Христова на семинар в Правец.

В момента 55 000 домакинства в София се топлят с твърдо гориво, целта е за три години да бъдат подменени инсталациите.

По Оперативна програма "Околна среда" София ще кандидатства за 44 млн. лв.

"Проектът е на два етапа - първо трябва да подготвим поредица от анализи, за да определим кои са най-подходящите уреди - климатици, печки на пелети, включване към топлофикация или газификация. С приоритет ще се подменят инсталациите за отопление в санирани сгради. Предвиждаме максимално кратки срокове за изпълнение", обясни Христова, цитирана от "24 часа".

Подмяната на инсталациите на домакинства, които се топлят на твърдо битово гориво, се предвижда и по проект по програма Life+. Освен това общината подготвя пилотна програма, с която ще финансира покупката на филтри за комините на частни сгради. По европейски проект предстои да се поставят първите 25 филтъра на частни сгради.

Още по темата
Само преди дни, заради силно отровния въздух в столичните квартали около "Факултета", от махалата си поискаха от държавата или Столичната община климатици. Според местни жители, ако на всички роми бъдат купени безплатно климатици, те нямало да замърсяват въздуха с горенето на отпадъци, които събират от улицата и кофите за боклук.

Един от тях - Асен Юлчев, дори определели ценовия диапазон на климатиците - 300-400 лв. По-мощни трябвало да бъдат за многодетните семейства, като Юлчев допълни, че всички щели да си плащат тока. Според него парите можели да дойдат вместо да се увеличават депутатските заплати.

Жителите на "Красна поляна", който е един от най-замърсените в столицата, пък искат криминализиране на горенето на опасни отпадъци. Кметът на района Иван Чакъров обясни, че и сега се наказва това деяние, проблемът е, че в повечето случаи извършители на тези деяния са непълнолетни и няма как да бъдат задържани.

Друга мярка срещу мръсния въздух в столицата ще бъде и по-честото миене на улиците в града през следващата година.

От сегашните 12 пъти годишно миене за догодина се предвижда улиците да се мият 24 пъти. С 24% се увеличава машинното метене за сметка на ръчното. Улиците с градски транспорт вече ще се мият само от машини. С цел превенция срещу нерегламентирано горене ще се увеличи и събирането на едрогабаритни отпадъци. Над 50 контейнера за стари дрехи и текстил ще бъдат поставени из града в следващите месеци, добави Йоана Христова.

Общината ще търси финансиране и на идеята за отопление с фотоволтаични инсталации за част от животните в зоопарка, както и приюта за кучета в Горни Богров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
tzvetabg2018 преди 5 години
А г-н Николай Кювлиен и свитата му докога ще прибират обществени пари и ще се опитват да "залъгват хората,че ги топлят" поправилния начин - а инаме провеждат "псевдо-ремонти",и се удрят в гърдите,че правят нещо за хората - а крадат дори с гъзовете си???Както казва българския народ - но ще дойде "Видов ден " и за тях!И то скоро- много скоро??!?!!!
142
0
 
0
 
! Отговори
tzvetabg2018 преди 5 години
Как може толкова много да се краде в тази наша татковина България?И другаде се краде ноне толкова много - или това е държавна политика - преди БКП крадйха безнаказани,пращаха несъгласните или инако мислищите в лагери а сега - къде - ще строят нови лагери ли?А вижте г-н Борисов,г-н Цветанов стане някоя издънка с "великия" винистър-председател - да ни жив и здрав - г-н Бойко Борисов и г-н Цветанов обикаля до припадък всички студия и сутришни блоков, за да "замаже" поредния "гаф"?Докога???
141
0
 
1
 
! Отговори
ХАСАН БАТЕ преди 5 години
АЗ БАТЕ НЕ ИСКАМ КЛИМАТИК ИСКАМ ВОЛТАИК БАТЕ,ТО ТУИ С КЛИМАТИКА Е ОТЖИВЕЛИЦА БАТЕ ТРЕБА ДА СМЕ ХАЙ МОДЕРНИ ЕВРОПЕЙЦИ БАТЕ.ЧЕРНО МОРЕ, СЛЪНЦЕ ПЕЧЕ,ЧАКА РАКА ДЕ,БЕЗПЛАТЕН ТОК ОЩЕ ПО-ДОБРЕ...ОПААА
140
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави са да искат безплатни климатици. Нима те нещо закачиха от двата милиарда за санирането. С какво са повече заслужили да им се санират блоковете. За панелния квартал държавата разбирай всички, е похарчила пари за проектиране, за прекарване на водопровод, канализация. Направила е цялата инфраструктура, като почнеш от трафопостове, пътища, тротоари, паркове и паркинг. Не ми говорете, че на някой например в Люлин или Младост в стойността на апартамента му е калкулирано нещо от горе описаното.
139
0
 
14
 
! Отговори
Един преди 5 години
Всеки месец ми взимат по 600лв данъци от заплатата , значи всеки месец ще купувам по два климатика на братчедите , а в същото време аз се топля с конвектор. Как беше цитата "демокрацията умира тогава , когато започнат да взимат от трудещите се , за да издържат нетрудещите се" После си вярвайте че сме демокрация хахахах
138
1
 
6
 
! Отговори
Няма да плащам преди 5 години
Искам тези климатици да се платят от заплатата на всички депутати. Те коват недомислени закони и си отглеждат избиратели, които само се плодят и ходят по голяма нужда
137
0
 
6
 
! Отговори
и смешно и тъжно.. преди 5 години
Всеки който има или е ползвал климатик, знае, че преди монтаж се правят куп неща. Изолация-ако може, дограма-прилична, да има врати и т.н., един вид привежда се мястото в що годе изолирано и после от икономията на ток, бавно, бавно се "избиват" вложените пари за всичко+цената за самия климатик. Иначе мръзнеш и пак имаш огромни сметки. Щом обаче има идея, да отопляват коптор по този начин-или има далавера или са супернекомпетентни предлагащите? Още първия месец ще ги върнат или продадат
136
1
 
1
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Унугундурите първо да изработят климите всеки според способностите по актуални цени на труда на българския пазар такъв какъвто е..Какви са тези подаръци, а?!!!
135
0
 
5
 
! Отговори
...... преди 5 години
Очаквахме края на цялата олелия да бъде точно такъв...Първа зима , първи смог , държавна поръчка и...пълен джоб /джобове , на "наши" хора при това...Е толкова сте ясни и предсказуеми !
134
0
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 141 преди 5 години
Всички знаем, че не само ромите се топлят на печки, в които горят някакво твърдо гориво. Но САМО ТЕ пълнят печките си с *** или горят *** пред къщурките си, та децата им "да се греят и да си играят на топло". Нали помниш, че преди време включваха с удължител електрически печки да работят на двора, за да се топлят там децата им. Но не плащаха тока.Сега пък ще им дават климатици само на тях, а не на българите, които - като балами - си купуват дърва и въглища.
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, ще тръгне ТЕЦ-а на Доган, той не случайно го купи. И разбира се че всички ще плащаме за това, разполагаемостта е част от сметките на всички, не само на тези които се топлят на ток и цената на тока по 20ст на изхода на ел централата, пак всички си го делим
132
0
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Нова схема за открадване на 6-7 млн кинта.
131
0
 
7
 
! Отговори
Цвента Ц преди 5 години
Така ще го направят че ние ще им плащаме тока.
130
0
 
19
 
! Отговори
Един преди 5 години
Това не е работещо решение, а единствено "усвояване" на нашите пари! Така не се решават проблеми, а се задълбочават. И вашите доста ще се задълбочат с такива плиткоумни "решения" измислени от някой сополив ***. Ясно е от всякъде защо тези хора горят отпадъци и дърва, ЗАЩОТО НЯМАТ ПАРИ ЗА ДРУГО! Как в такъв случай ще си осигурят консумативи за този вид отоплителни системи, който са сред най-скъпите..поне за тях!?? Грам акъл нямате, а има работещо решение. Просто сте прости и нагли и не говоря Ф
129
0
 
19
 
! Отговори
Роман Манушев преди 5 години
Дай климатика, бате, продавам го утре на битака и отново ще паля гуми и пласмаса да греят ***.Хайде, жив и здрав да си, бате
128
0
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Всичкото етнос ще получава безплатни климатици и ток ,а вие работете за 250 евро ,за да ги издържате ;) !!!
127
1
 
11
 
! Отговори
Алоу преди 5 години
А на мен защо не ми купят климатик???
126
2
 
30
 
! Отговори
Кметице! Ако купиш преди 5 години
такива отоплителни уреди и ги подариш на хрантутниците, които освен проблеми друго не създават, уведомявам те, че хващам гората,ставам партизанин и започвам да събирам дружина, за да се борим за правата на градивните граждани на България - онези които първо учат, после започват работа, чак тогава създават 1-2 деца, защото само толкова могат да изхранят и накрая се пенсионират с пълен трудов стаж и мизерна пенсия! Мизерна, защото са премного айдуците на власт и здравите хрантутници на соц.помощи
125
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В джунглата на Амазонка не им трябват климатици.Мястото е точно за тях,топло,вода и риба в изобилие,на спокойствие да си упражняват "културните" особености.Мястото им не е в цивилизацията.Стига са паразитирали в европейските държави.
124
3
 
20
 
! Отговори
Дори и да осигурят преди 5 години
от някой еврофонд парите за тези климатици и печки на пелети, да не се забравя, че пари в тези фондове има, защото страните членки на ЕС ежегодно правят там вноски. Това са наши пари, откъснати от залъка на децата ни!А щом като парите са си наши, значи и правителство, и кметица ще питат нас как да ги харчат. Не го ли направят - съд и затвор!