София расте, не старее! Нов квартал с жилища за 12 000 столичани

Той ще бъде в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша"
Обновена: 19 дек 2018 15:31 | 19 дек 2018 13:30,
214
София расте, не старее! Нов квартал с жилища за 12 000 столичани
Снимка: архив, Булфото

Нов жилищен квартал ще бъде изграден в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша" в София, съобщи столичният главен архитект Здравко Здравков по време на семинар за бюджета на общината за 2019 г.

Това е зоната на бившите индустриални предприятия, където се намира "Хлебозавода", в района на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".

Там ще започне застрояването на нов квартал, като могат да се построят жилища за 12 000 души. В момента се подготвя 3D модел на новия квартал.

Главният архитект на София смята, че тази бивша производствена зона може да се превърне в един от най-добрите квартали за живеене и работа в София.

"Работим заедно със собствениците на терени там, за да изберем правилният микс от фукнции за тази зона. Прецизираме уличната мрежа, местата за училища и детски градни, пешеходни и вело връзки с Южния парк и Борисовата градина. Целта е да не се допускат грешки като с "Полигона", където работят 20 000 души, а живеят само 2000", посочи Здравков.

"Знаете претоварванията, които стават на "Цариградско шосе" вследствие на пренасяне на огромни групи от хора, които се преместват от кварталите, които служат само за спане до местата където отиват да работят. Така че тука задачата ни като архитекти и урбанисти е да не допуснем подобни монофункционални зони да се създават", допълни той.

През януари догодина предстои и обсъждането на наредба за градската среда, която ще включва изисквания за цветовете и оформянето на фасадите из София.

Идеята е да не се допуска саниране на парче и разнообразие от шлайфан или щампован бетон пред новите сгради.

Подробните устройствени планове на кварталите "Дружба" 2, "Мусагеница", "Люлин" 1 и на булевард "Сливница" също ще бъдат завършени догодина.

Ще бъде готов и планът за велосипедна и пешеходна връзка по трасето на бившата жп линия от гара "Пионер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дано тоя нов квартал има улици, че съседния манастирски ливади е пример за продажността на главния архитект и структурите под него... а мастодонтите, които стоят полупразни да не говорим...
163
13
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
наистина има нужда от нов квартал, иначе следва презастрояване на старите и всякаква липса на въздух, място и прочие. стига сте плюли, така растат всички градове по света, с нови квартали. няма да спрат да сроят, защото е печелившо. поне да не ни вземат малкото останало място
162
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛилиЛили,ти се радвай,че част от хората идват в София,а не като останалите 70-80% да бягат зад граница и страната да опустява съвсем.Селяни-неселяни,ние нямаме сметка да губим човешкия си капитал,по-добре да мигрират вътре в страната отколкото страната да остава без население.
161
4
 
22
 
! Отговори
Хе Хе преди 5 години
Канализация шъ има ли или пък шъ съ на външна септична яма - демек шъ имат и кафяв басейн. За такава екстра цени по 1000 евра за балъци.
160
1
 
8
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 5 години
Не квартали а затвори за тези *** да строят с тяхните кървави пари за тях и тените производни *** роднини и.т.н.
159
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали не щете застрояване бе ?Нали Иванчева "борела" сроителната мафия ?Какво е това ?
158
3
 
18
 
! Отговори
РВ преди 5 години
Ай честито на софиянци! Тая е по-алчна и от пловдивският ни гербав ***.
157
2
 
22
 
! Отговори
Морски преди 5 години
През последните 5 г наблюдавам преселване от Варна къв София, което по-рато не съществуваше. Говоря за хора с възможности, които продават ивот или имоти и се местят в София, вместо в чужбина. Има и още , които се ослушват и се чудят дали да се местят.
156
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сте продали къщата си в малкото градче или на село, драги софиянци, побързайте да си купите отново дом на чист въздух, спокойствие и простор. Скоро животът в нещастната столица ще стане невъзможен, колкото и добри да са заплатите и възможностите за работа и развлечения. Здравето на децата е по-важно. Да, ще пораснат и ще заминат, но дотогава?
155
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съсипахме си държавата, ето това направихме. Изгонихме си децата, които никога няма да се върнат. И за кого строим?
154
5
 
42
 
! Отговори
КОки преди 5 години
Аз живея близо до мястото, то сега там е ужасно, няма никакъв ред за нищо, нито за живеещите, нито за минаващите около района с автомобили или транспорт. И най-важното всичко е задръстено. Сега с тези 12 хиляди новодомци с най-малко 5000 МПС, не ми се мисли. Съвсем ще се задръсти района.
153
8
 
18
 
! Отговори
Обеля 2 блок 239 преди 5 години
София се измества на юг. "Яките" квартали на север се заселват с араби и китайци. Селията почна да се прави на претенциозна и да се вре в Младост, Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша и....о, извинете, Студентски град
152
2
 
21
 
! Отговори
Тон преди 5 години
До 149 - интересно, че точно САЩ се дават за пример като нация, която за пръв път използва субурбанизацията, оттам и израза да живееш в събърбс. А това че води до повече задръствания - не и ако има инфраструктура - влакове, метро, тангенти свързващи центъра. Който говори само за придвижване с колело например, значи никога не е бил в голям американски град и не може да си даде сметка за мащабите и разстоянието. За София е много лесно - просто няма визия и града се строи на кръпки, без визия..
151
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анкета:Който иска да се оправят първо съществуващите квартали +Който иска да се строят нови квартали-ливади -
150
15
 
31
 
! Отговори
Лили преди 5 години
До кога София ще събира цяла България. Вие просто сте безумци. За какво са тези нови квартали? Е, стига вече. От старите софиянци останахме шепа хора. Прованса асимилира местните. Помислете добре с главите си, другари.
149
5
 
26
 
! Отговори
Модерното преди 5 години
А какво се случва с инфраструктурата на съществуващи квартали като Модерно предградие, Орландовци и Толева махала! За тях все няма пари и хората мизеруват. Ама там няма далавера за благодетелите на архитектчето.
148
1
 
12
 
! Отговори
ppp преди 5 години
Браво, отрязаха Борисовата от възможност за някакво свързване с планината.
147
5
 
47
 
! Отговори
Forever преди 5 години
А не е ли по-хубаво някъде на село,чист въздух,красива природа,риболов,уютна къщичка с камина,билков чай от поляната,тишина,само песента на птиците,никакъв стрес,аромат на цветя и борчета..звучи приказно
146
5
 
51
 
! Отговори
читател преди 5 години
София е бил и продължава да бъде град от кръпки.Няма и помен от идеята за нови сателитни райони извън околовръстното.Града има идеално географско местоположение, има огромни площи незаети, за квартали, за бизнес и за индустрия.Но не!Всичко трябва да е на куп, и цените да вървят нагоре.А после смог имало, частици летели, газове ни задушавали ...До сега не е имало нито един протест за нови райони, нови места за живеене, работа и учене и т.н.
145
2
 
15
 
! Отговори
Мария преди 5 години
НЯКОИ ХОРА СА РЕШИЛА ДА НАПУСНАТ ШУРОБАДЖАНАШКОТО СИ НАЗНАЧЕНИЕ КАТО МИЛИОНЕРИ .ПО-ДОБРО ОТ ДЪРЖАВНАТА СОФРА НЯМА.С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН.