София расте, не старее! Нов квартал с жилища за 12 000 столичани

Той ще бъде в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша"
Обновена: 19 дек 2018 15:31 | 19 дек 2018 13:30,
214
София расте, не старее! Нов квартал с жилища за 12 000 столичани
Снимка: архив, Булфото

Нов жилищен квартал ще бъде изграден в бившата научнопроизводствена зона "Хладилника-Витоша" в София, съобщи столичният главен архитект Здравко Здравков по време на семинар за бюджета на общината за 2019 г.

Това е зоната на бившите индустриални предприятия, където се намира "Хлебозавода", в района на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".

Там ще започне застрояването на нов квартал, като могат да се построят жилища за 12 000 души. В момента се подготвя 3D модел на новия квартал.

Главният архитект на София смята, че тази бивша производствена зона може да се превърне в един от най-добрите квартали за живеене и работа в София.

"Работим заедно със собствениците на терени там, за да изберем правилният микс от фукнции за тази зона. Прецизираме уличната мрежа, местата за училища и детски градни, пешеходни и вело връзки с Южния парк и Борисовата градина. Целта е да не се допускат грешки като с "Полигона", където работят 20 000 души, а живеят само 2000", посочи Здравков.

"Знаете претоварванията, които стават на "Цариградско шосе" вследствие на пренасяне на огромни групи от хора, които се преместват от кварталите, които служат само за спане до местата където отиват да работят. Така че тука задачата ни като архитекти и урбанисти е да не допуснем подобни монофункционални зони да се създават", допълни той.

През януари догодина предстои и обсъждането на наредба за градската среда, която ще включва изисквания за цветовете и оформянето на фасадите из София.

Идеята е да не се допуска саниране на парче и разнообразие от шлайфан или щампован бетон пред новите сгради.

Подробните устройствени планове на кварталите "Дружба" 2, "Мусагеница", "Люлин" 1 и на булевард "Сливница" също ще бъдат завършени догодина.

Ще бъде готов и планът за велосипедна и пешеходна връзка по трасето на бившата жп линия от гара "Пионер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
17
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нови 12000 селяни с бахура , чесъна и ракията ...
143
12
 
29
 
! Отговори
до 150 от Лисан преди 5 години
Ще гласувам против Фандупкова. Ако кандидатът ми не успее да стигне до балотаж, на втория тур ще гласувам за който остане срещу нея, дори и той да е представител на Евророма или ДОСТ.
142
7
 
35
 
! Отговори
София преди 5 години
Стройте ,че в София има място за всички неуспешно реализирани велики специалисти от страната с големи идеи ,най-вече супервайзери ,мениджъри ,ръководители на проекти , директори и всички ръководни печеливши бизнес длъжности.Идвайте място не остана.
141
8
 
4
 
! Отговори
Интересно... преди 5 години
... че средностатистическия интернет "мислител" с интелигентност много по-ниска от средната си мисли, че уплътняването на населението води до повече задръствания. Понеже като разпръснеш населението и премахнеш опцията да се използва ГТ, велосипеден/пешеходен транспорт и оставиш една единствена опция - кола, задръстванията ще намалеят...
140
12
 
33
 
! Отговори
Нов квартал с жилища преди 5 години
С изглед към морето...... Доведете цяла България в София, та най-после всички да мирясат. След 72 години в София аз спешно се изнасям... Не мога по-вече да гледам Все*ляндури по улицата...
139
6
 
4
 
! Отговори
А за... преди 5 години
До Анонименселяка от ямболско, нема как да се получи!
138
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Навиме ама...Гласувай за Атака
137
3
 
2
 
! Отговори
Навиме ама... преди 5 години
До ЛисанДай наякакъв акъл за кого да гласувам, кой имаш напредвид?
136
7
 
3
 
! Отговори
do 146 преди 5 години
Ахаха, в целия свят има точно обратната тендеция - да се сгъстява и уплътнява населението. Дори и в Щатите вече има такава тенденция...
135
7
 
33
 
! Отговори
Лисан преди 5 години
Ако догодина не издухаме Фандупкова от кметския стол. тая хищна гербава селячка ще затрие града ни. Софиянци, събудете се! Вън самоковската селячка и плевенския *** Здравко Здравков от управлението на София!
134
0
 
20
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 5 години
До do 18Какво значение има дали гледам две прасета на село. Виж колко ти е акъла, всичко измерваш в прасета. :)Дали печеля два лева или два милиона, аз не искам да отиват в София, защото този град е презадоволен от пари и блага. Какво правим с останалите градове или села?
133
1
 
54
 
! Отговори
Ton преди 5 години
Лейте бетона и не мислете за инфраструктура и паркове.В София има дни,в които няма въздух - в целият развит свят от 20 години е тенденция да се строи извън сити-то, изграждат се тихи и спокойни квартали с развити връзки към града. В центъра вместо да се лее бетон, трябват паркове, защото скоро няма да има кътче в София, където да не те хване клаустрофобия.
132
2
 
15
 
! Отговори
месара преди 5 години
ох, добре че не е в Младост
131
0
 
32
 
! Отговори
Иванчев и Петров преди 5 години
Ваклин, а училища, градини и детски площадки ще строите ли?
130
0
 
19
 
! Отговори
до тонката преди 5 години
блок 59А, Западен парк От целия блок с близо 50 ап. заетите са само 10.Тонка, кога ще плащаш?
129
5
 
11
 
! Отговори
ере преди 5 години
До имотната мафия. Точно след 10 год. Китай ще обяви за напълно завършен проекта Фюжън Двигател. Ще може да се пътува в космоса до други галакти без проблем. През 2050 имоти на Земята ще бъдат безплатни!!!
128
3
 
12
 
! Отговори
Планиране и инфрастр преди 5 години
Дано са си научили урока от Манастирски Ливади!
127
5
 
45
 
! Отговори
Добър преди 5 години
Честито на София ! Сега вече съвсем ще се напълните със селяни !
126
4
 
4
 
! Отговори
константа на фината преди 5 години
константа на фината структура... Китайците почти са направили своя Фюжън реактор. След 10 год. хората ще пътуват до други галактики. Траекторията на един кораб между космич. тела ще се осъществява чрез динамично картографиране в реално време. Формулата е следната. Пика, спада на радио вълната и константа на фината структура ще могат да определят разстоянието от точка в триизмерна координатна с-***. Така ще движим със светлина скорост без катастрофи.
125
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се прави. Строят без никакво проучване, без анализ, важното е едни пари да се усвоят, работа да има за "нашите" фирми.