Бежанците в България: Живея сред боклук, но живея добре!

Твърдят че ги бият, но предпочитат да останат тук
Обновена: 22 дек 2018 08:30 | 21 дек 2018 21:30,
136
Бежанците в България: Живея сред боклук, но живея добре!
Снимка: Кадър "Дойче веле"

През 2018 година в България са били подадени около 1100 молби за убежище, а голяма част от сънародниците ни – 20 пъти по-малко отколкото през 2015 г.

Въпреки това, обаче, темата с бежанската криза остава чувствителна за обществото, а мигрантите, дошли в страната ни, често стават обект на тормоз.

Бежанци от Афганистан се оплакват, че в София са били нападнати и тормозени от полицаи и скинари. Голяма част от мигрантите са още деца.

Бежанците твърдят, че са бити без причина, но въпреки това не искат да се върнат обратно в Афганистан. Някои от тях живеят в столицата ни отдавна. Други пък са дошли съвсем наскоро от Харманли. Притежават временни документи за самоличност.

"Бият ни, въпреки че имаме документи в себе си. Престъплението ни е, че се разхождаме свободно по улицата", разказват бежанците пред "Дойче веле".

"Преби ме полицай, защото съм стоял пред джамията", споделя друг мигрант.

Твърдят, че ги тормозят само когато наоколо няма други хора. Вкарвали ги в улички, автомобили и тогава ги биели. Въпреки това, има свидетели на агресията. Те, обаче, остават безмълвни.

Част от мигрантите, дошли в София, са избягали от бежанския лагер в Харманли, за да търсят работа в столицата. Останалите живеят в необитавана сграда в града, където през нощта става много студено. От там често ги гонят полицаи. Младежите споделят, че от страх са започнали да се крият в подземията на сградата.

Един от бежанците разказва, че е тук от четири години. Няма нищо – нито паспорт, нито каквито и да било документи. От почти две години го молят да се върне в Афганистан. Той, обаче, е категоричен – не иска, защото има опасност за живота му.

"Тук може и насред боклук да живея, но живея добре", споделя младият мъж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо са извън "Харманли"?
44
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евроидиотите от дойчо веле какво очакват в най-бедната страна в ЕС, ако не и в Европа.
43
3
 
34
 
! Отговори
BatBulgar преди 5 години
Напротив - лъжат. Полицаите ги пазят, не ги бият. Така говорят профилактично. всъщност полицаите затриват нас, а тях ги пазят.
42
2
 
23
 
! Отговори
до 48 преди 5 години
Точно! Да си ходят в афганистан, какво търсят тук?
41
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конкуренцията ...Да се надпреварват с индийците от факултета .Аз знам че няма да има българи след 30 -40 години .Тук преднамерено се прави така че българите ДА НЕ ПРАВЯТ ДЕЦА !
40
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво сега трябва да се трогна ли? Някакъв заявява пред камера, че живее 4 години в България незаконно! Къде е полицията? Другите избягали от лагера в Харманли, за да търсели работа, но явно търсят от лесната работа. Пенсионерите по селата, на които държавата подхвърля 207 лева, а са работили за същата 40 години, умират от студ и от глад. А вие ми показвате някакви здрави прави мъже, които бягат от закона и искат някой друг да ги издържа! Марш обратно откъдето са изпълзели!
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инструктор Радев на минус 30 ако излезеш ще те призная на тогава ще си на топло и няма да си подадеш и носа гарантирано
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен не ми пукаизлизал съм на минус 30 ние се едно да му. мислят бебетата
37
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанци, добре дошли в Бостански Боклукрепублик.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не иска навън да бачка нощем да види как се работи на минус 10 а не да мрънка надали некои луд ще излезе 4 сутрин или 6 малко сме
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек усещат стабилността, значи всичко е точно
34
5
 
27
 
! Отговори
относно дойче веле преди 5 години
Влиятелният немски репортер Удо Улфкоте, който миналата година шокиращо заяви, че всички западни средства за масова информация са напълно фалшифицирани (Ние всички лъжем за ЦРУ) и получи бан от Facebook през юли тази година (2016) за разобличаването му на заговора на канцлера Ангела Меркел по наводняването на държавата й с ислямски радикали, бе извикан от Доналд Тръмп за лична среща. Но той не е пристигнал за полета за Ню Йорк в петък вечер (13 януари) и скоро след това бе открит мъртъв в дома
33
1
 
18
 
! Отговори
к0фе баб0не преди 5 години
живеех сред бананови палми, но преживях уплах и дойдох в България, където станах милионер и сега живея в жилище за 500 000 евро...
32
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бият ни, въпреки че имаме документи в себе си. Престъплението ни е, че се разхождаме свободно по улицата", разказват бежанците пред "Дойче веле".""Ахахах трябваше да се досетя, че на място са изпратени бoклyците от дойче веле. Вместо да се почесват, да кажат на Меркел да си ги прибира и тези, да им се радват там взаимно.
31
1
 
26
 
! Отговори
Ум преди 5 години
На които ме им харесва да си ходят от там от където са дошли. Нямаме нужда от още цикламени, имаме си предостатъчно ...
30
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази държава по нищо не се различава от бунищата на третия свят, от които идват бежанците.
29
3
 
28
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
малко ги бият, трябва по няколко пъти на ден
28
3
 
14
 
! Отговори
до Митьо преди 5 години
Митьо, замисли се за спешен профилактчен преглед при психиатър и когато открият проблема и дойдат момчетата с белите ризи, остави ги да ти помогнат.
27
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Твърдят, че ги тормозят само когато наоколо няма други хора. Вкарвали ги в улички, автомобили и тогава ги биели."Супер! Тормозът трябва да е постоянен, а порциите бой начесто и редовни. Нали помните онзи талибан в Германия, който като чу че ще го връщат в България, избяга от лагера и предпочете да се самовзриви. Тези, дето още стоят тука явно са от по-жилавичките, но ще се пречупят.
26
0
 
17
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Държавата се прави от хората.Тази *** не може да направи държава ,тя е паразитираща...паразитирала е там и по този начин се оттърваха от тях .Ромите са същите ,ако ние се изнесем и те ще дойдат и пак ще плачат и бият....