Евангелисти пред НС: Не ни пречете, не искаме и пари от хазната!

Според тях държавата не трябва да се меси в църквите
145

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не на протест, а за молитва се събраха десетки евангелисти пред сградата на парламента. Целта им е да призоват Бог да ръководи дебата на депутатите, които обсъждат днес на второ четене промените в Закона за вероизповеданията.

За разлика от католическата и протестантската църкви, които се обявиха против идеята да отпадне държавното финансиране за вероизповеданията, към които се числят по-малко от 1% от българите, евангелистите не искат пари от хазната.

"Финансирането не е проблемът, ние не искаме пари, според нас държавата не би трябвало да се меси в църквите, всяка една би трябвало да се издържа сама", обясни пред Dnes.bg зам.-председателят на Обединени евангелски църкви Владимир Райчинов.

Според него обаче депутатите не трябва да приемат забраната всички вероизповедания с под 1% поддръжници да откриват духовни училища.

Евангелските църкви са и против забраната да се признават дипломи на свещенослужители завършили в чужбина, както и филтрирането на всички дарения от чужбина чрез Дирекцията по вероизповеданията.

"Чисто като философия разделянето под 1% и над е дискриминационно, няма обосновка защо е точно този процент, а и се използват данни от преброяването от 2011 г., което е било доброволно и хората не се знаели, че то ще се използва за такава цел", обясни Райчинов.

Освен това по презумция се вменявало, че всички вероизповедания с под 1% поддръжници представлявали терористична заплаха.

"Дирекцията за вероизповеданията се натоварва да следи за терористична заплаха без да има капацитет, правомощия и да има насоки как се прави това", поясни Райчинов.

Евангелските църкви недоволстват и срещу ограничението свещеници от чужбина да извършват свещенослужения без да имат разрешение от дирекцията и да си придружени от български свещенослужител.

Забраната за извършване на богослужения, извън местата предназначени за това също, е абсурдна, смятат те.

Това би означавало да се ограничи и православната църква и свещените да не могат да отслужват опело на гробища, освещаване на дом и офис.

"Налагането на минималната бройка от 3000 души, за да се регистрира ново вероизповедние също е нелепо, защото по Конституция сдружаването е свободно право на всеки и хората. За партия искат 500 души, а за вероизповедание искат 3000", каза още Райчинов.

Въпреки всичко той увери, че евангелистите не искат оставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хей, муцунки! Днес все още не сте се карали на софиянци и селйандури!! Напомням само...
61
3
 
16
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Православието ни е дало култура, писменост и ни е запазило през вековете. То е трън в очите на много хора и има война срещу него.
60
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За разлика от католици и протестанти, евангелистите...", авторът на статията е написал все едно: "За разлика от французите и българите, софианците..." Евангелистите са също протестанти.
59
1
 
3
 
! Отговори
много ви обичат бг преди 5 години
любов към ближния,че здравните и пенсионни и заводи са в нечии джобове
58
7
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименПротестантче, на дрога ли си? Ти чувал ли си, че двете естества на Христос - човешкото и Божественото са в основата на православната догматика;))) и че двете общуват чрез взаимопроникване (перихореза), запазвайки своя собствен статус? Затова Христос е и Син Човечески и Син Божий, а като единосъщен в Троицата е Синовен. Хихихи, хахахаха. тенгриани учат парославните на собствнеата им вера;)))
57
2
 
8
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До Жо Такива християни като теб, сте сигурно 10 човека. Ако всички религиозни бяха като теб, аз с религиите проблем нямаше да имам. Ама .. не. Като фенове на футболни отбори са. Мразят различните и всички. Ако го питаш "Ама защо?" - той е рицар защитаващ християнството ...
56
5
 
16
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СПОРЕД дирекцията по вероизповеданията, в България има 5,5 милиона православни хриситяни.Като гледам тук каква злоба и злъч се лее от хора, наричащи се "християни", които забравят НАЙ-ВАЖНОТО на което ни учи Исус- ЛЮБОВ КЪМ БЛИЖНИЯ, си мисля, че хриситяните в България са не повече от 1 милион.Любов към ближния означава любов към ВСЕКИ друг човек!
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Значи,юдаизма произлиза от евангелизма,така ли!?Срещал съм много щуротии във форумите,но това си е направо постижение!Поздравления,приятелче,направо си неотразим!Продължавай все така!
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде на Запад се плаща 10% религиозен данък?
53
11
 
13
 
! Отговори
инсектицид преди 5 години
Тея са по-откачени и от джендъpuте !
52
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПравославието не е "слабо", а тъпкано, защото е истинско! И в Светото Писание пише, че ще са навъдят много лъжеученияА като е силно и истинско защо се страхува от тези и ги нарича лъжеучение, като те проповядват същата Библия - нали не е слабо и е истинско. А и все повече православни го напускат и се насочват към други религии?
51
2
 
7
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 5 години
Защо не го направят като на Запад? Нали сме европейци? Всеки, който декларира в данъчната си декларация, че е член на някакво религиозно общество, плаща на това общество по 10 процента данък!
50
9
 
17
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Секта, трябва да се забранят!
49
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПравославието е секта на християнството, Светото Писание е за християнството, не за православието. Православните не признават божествената природа на Христос и за това сами са се отделили от християнството и са само една малка секта - около 200 милиона, а християните са над 1 милиард по целия свят.
48
13
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Протестантите са еретици приели повреден Символ на Вярата, хулещи Божията Майка, светците, свещенството, иконите, мощите, и какво ли още не... То името им ги издава - протестанти, т.е. хора противящи се на всичко свято.
47
12
 
6
 
! Отговори
Нинел преди 5 години
Религията е опиум за народа!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 84Заял ти е бутон от клавиатурата. Виж някой човек, който разбира да ти го оправи.
45
3
 
6
 
! Отговори
безбог преди 5 години
Религиозните и политическите убеждения са халюцинации!
44
16
 
15
 
! Отговори
Бау преди 5 години
ВСИЧКИ църкви трябва да се забранят. Народа трябва да започне да вярва в СЕБЕ СИ. Аз не убивам, не крада, не правя "грехове" и съм ... атеист. Как става това чудо ? Ами нямам нужда да чета стари 101 пъти преписвани удобно книжки, за да съм добър човек...
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБЕ ХОРА ВИЕ НАРЕД ЛИ СТЕ КАК МОЖЕ ДА ПИШЕТЕ ТАКИВА ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТИЙ КАК МОЖЕ ДА ПИШЕТЕ ЧЕ ЕВАНГЕЛИСТИТЕ СА МОРМОНИ ВИЕ НЕ СТЕ БРЕД С ГЛАВНИЯТ МОЗЪК КАКЪВ НЕВЕЖ НАРОД СТАШНА РАБОТА ЧОВЕК КАТО НЕ РАЗБИРА НЕ ТРЯБВА ДА ПИШЕ ГЛУПОСТИ И ХУМОРЕСКИ