Евангелисти пред НС: Не ни пречете, не искаме и пари от хазната!

Според тях държавата не трябва да се меси в църквите
145

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не на протест, а за молитва се събраха десетки евангелисти пред сградата на парламента. Целта им е да призоват Бог да ръководи дебата на депутатите, които обсъждат днес на второ четене промените в Закона за вероизповеданията.

За разлика от католическата и протестантската църкви, които се обявиха против идеята да отпадне държавното финансиране за вероизповеданията, към които се числят по-малко от 1% от българите, евангелистите не искат пари от хазната.

"Финансирането не е проблемът, ние не искаме пари, според нас държавата не би трябвало да се меси в църквите, всяка една би трябвало да се издържа сама", обясни пред Dnes.bg зам.-председателят на Обединени евангелски църкви Владимир Райчинов.

Според него обаче депутатите не трябва да приемат забраната всички вероизповедания с под 1% поддръжници да откриват духовни училища.

Евангелските църкви са и против забраната да се признават дипломи на свещенослужители завършили в чужбина, както и филтрирането на всички дарения от чужбина чрез Дирекцията по вероизповеданията.

"Чисто като философия разделянето под 1% и над е дискриминационно, няма обосновка защо е точно този процент, а и се използват данни от преброяването от 2011 г., което е било доброволно и хората не се знаели, че то ще се използва за такава цел", обясни Райчинов.

Освен това по презумция се вменявало, че всички вероизповедания с под 1% поддръжници представлявали терористична заплаха.

"Дирекцията за вероизповеданията се натоварва да следи за терористична заплаха без да има капацитет, правомощия и да има насоки как се прави това", поясни Райчинов.

Евангелските църкви недоволстват и срещу ограничението свещеници от чужбина да извършват свещенослужения без да имат разрешение от дирекцията и да си придружени от български свещенослужител.

Забраната за извършване на богослужения, извън местата предназначени за това също, е абсурдна, смятат те.

Това би означавало да се ограничи и православната църква и свещените да не могат да отслужват опело на гробища, освещаване на дом и офис.

"Налагането на минималната бройка от 3000 души, за да се регистрира ново вероизповедние също е нелепо, защото по Конституция сдружаването е свободно право на всеки и хората. За партия искат 500 души, а за вероизповедание искат 3000", каза още Райчинов.

Въпреки всичко той увери, че евангелистите не искат оставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
6
 
! Отговори
Капитан преди 5 години
До Анонимен 81Не знам защо, но аз предпочитам да живея без да съм в постоянен страх от въображаеми неща. Което не означава, че искам да отнема това право на когото и да е.
41
0
 
12
 
! Отговори
anon преди 5 години
"За разлика от католическата и протестантската църкви, които се обявиха против идеята да отпадне държавното финансиране за вероизповеданията, към които се числят по-малко от 1% от българите, евангелистите не искат пари от хазната."Колко трябва да си необразован по темата, за да не знаеш, че евангелистите СА протестанти. Авторката на статията - Камелия Цветанова се надявам да е стажантка журналистка.
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ КАК МОЖЕ ДА НАРИЧА67ТЕ ГОСЛОД ЧЕ Е ПИНОКИО ТОЙ Е ЦАР НА ЦАРЕТЕ И ГОСПОД НАД ГОСПОДАРИТЕ ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН КОГАТО ВСЕКИ ЩЕ ЗАСТАНЕ ПРЕД НЕГО НА СЪД И ВСЕКИ ЩЕ ОТГОВАРЯ ЗА ДЕЛАТА СИ И КОЙ КАКВО Е ГОВОРИЛ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ СТРАХ ОТ НЕГО А НЕ ЧОВЕК ДА ПИШЕ ГЛУПОСТИ *** НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА
39
6
 
4
 
! Отговори
Капитан преди 5 години
Така е. Всеки има право да вярва в каквото си иска. Дори и в близкоизточни легенди и митове от преди 2000-3000 години.
38
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВАНГЕЛИСТИТЕ са ПРОТЕСТАНТИ и са християни, кавито са католиците и православните. Всички те имат един Бог- Исус Христос.Няма нищо християнско в това, едни християни за обиждат със злобни думи други християни.Още по-погрешно е едни християни да се мислят за нещо повече от други християни."Не съдете, за да не бъдете съдени"- каза Исус.Нека Бог да определи кой е богоугоден.Явно за някои хора вероизповеданието е само историко-географска даденост на държавата и нищо повече.
37
7
 
16
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Традиционните евангелски църкви нямат нищо общо с Мормони, Йеховисти, Дъновисти и др., за които Библията не е истински авторитет. Евангелистите са против Истанбулската конвенция и всякаква нетрадиционна сексуалност. Евангелистите са толерантни към всички, но не и обратното. Те са част от обществото от турско робство и много известни исторически личности в България са били евангелисти. Другото е лъжа и невежество.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
VYN OT BG VSICHKI ERESI I SEKTI KOITO POGUBVAT MLADITE BYLGARSKI DUSCHI CAR BORIS GI E IZBIVAL NA MINUTATA DET SE VIKA
35
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мормони, масони и протестанти са сатанисти. Православни и Католици са най-правите вяри.
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
VERNO NE SA SEKTA ESRES SA QSNO LIE PYLNO S ERETICHNI UCHENIQ PLATENI OT ZAPAD SLED DEMOKRACIQTA RAZBIRACHO
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не става дума за пари, а за правото да откриват духовни училища. По тая логика утре и сектата на Мууун или някой радикален ислямист ще си отвори училище и ще промива мозъците на децата. И какво правим? Отглеждаме си терористи и то със съгласието и под благосклонния поглед на държавата.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BE Q VYRVETE PO DQVOLITE
31
5
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Ние, сатанистите от първия ден, най-категорически протестируем! Изискванията за девственица и пълнолуние правят невъзможно извършването на нашите ритуали в България.
30
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВАНТЕЛИСТИТЕ НЕ СА СЕКТА И СЛЕД КАТО НЕ РАЗБИРАТЕ КАКВО Е СЕКТА НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ОТ ХИЛЯДА И ЕДНА НОЩ УЧЕНИЕ КОЕТО Е ИЗВЪН БОЖИЕТО СЛОВО ТОВА Е СЕКТА РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧОВЕК КАТО НЕ РАЗБИРА ПО- ХУБАВО ДА НЕ ПИШЕ ГЛУПОСТИ
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много писнаха всички секти, евангелисти, гейове, вегани и т.н. - един шут за всички вас и далеч от България!
28
0
 
2
 
! Отговори
AZ преди 5 години
Пише се презумПция!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите невероятно е колко малко знаят за религията си "верващите"...
26
2
 
8
 
! Отговори
реалист преди 5 години
За да няма засегнати невинни от закона по вероизповеданията толкова ли е трудно на "умните" ни политиците, избрани с гласовете на всички български граждани да конкретизират, че съответните ограничения са валидни за радикалния ислям изповядван в определени страни като се изброят разновидностите му. И ако евангелистите нямат право да провеждат религиозна дейност на обществено място, незаконни ли стават освещаването на бойните знамена, хвърлянето на кръста във вадата и литийните шествия на БПЦ?
25
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз вярвам в Пинокио Спасителя! С какво вашия Христос е по-истински????
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 52Християнството е възникнало като секта. После е използвано за политически цели. Това не го прави по-специално.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, всеки трябва да е свободен да вярва във всякакви литературни герои.