Евангелисти пред НС: Не ни пречете, не искаме и пари от хазната!

Според тях държавата не трябва да се меси в църквите
145

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не на протест, а за молитва се събраха десетки евангелисти пред сградата на парламента. Целта им е да призоват Бог да ръководи дебата на депутатите, които обсъждат днес на второ четене промените в Закона за вероизповеданията.

За разлика от католическата и протестантската църкви, които се обявиха против идеята да отпадне държавното финансиране за вероизповеданията, към които се числят по-малко от 1% от българите, евангелистите не искат пари от хазната.

"Финансирането не е проблемът, ние не искаме пари, според нас държавата не би трябвало да се меси в църквите, всяка една би трябвало да се издържа сама", обясни пред Dnes.bg зам.-председателят на Обединени евангелски църкви Владимир Райчинов.

Според него обаче депутатите не трябва да приемат забраната всички вероизповедания с под 1% поддръжници да откриват духовни училища.

Евангелските църкви са и против забраната да се признават дипломи на свещенослужители завършили в чужбина, както и филтрирането на всички дарения от чужбина чрез Дирекцията по вероизповеданията.

"Чисто като философия разделянето под 1% и над е дискриминационно, няма обосновка защо е точно този процент, а и се използват данни от преброяването от 2011 г., което е било доброволно и хората не се знаели, че то ще се използва за такава цел", обясни Райчинов.

Освен това по презумция се вменявало, че всички вероизповедания с под 1% поддръжници представлявали терористична заплаха.

"Дирекцията за вероизповеданията се натоварва да следи за терористична заплаха без да има капацитет, правомощия и да има насоки как се прави това", поясни Райчинов.

Евангелските църкви недоволстват и срещу ограничението свещеници от чужбина да извършват свещенослужения без да имат разрешение от дирекцията и да си придружени от български свещенослужител.

Забраната за извършване на богослужения, извън местата предназначени за това също, е абсурдна, смятат те.

Това би означавало да се ограничи и православната църква и свещените да не могат да отслужват опело на гробища, освещаване на дом и офис.

"Налагането на минималната бройка от 3000 души, за да се регистрира ново вероизповедние също е нелепо, защото по Конституция сдружаването е свободно право на всеки и хората. За партия искат 500 души, а за вероизповедание искат 3000", каза още Райчинов.

Въпреки всичко той увери, че евангелистите не искат оставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
baihui преди 5 години
Всички религии трябва да бъдат забранени! Религиите са опиум за народите!
81
0
 
0
 
! Отговори
nina преди 5 години
#116Границата е невидима,тънка като косъм.Когато тръгнеш да налагаш твоята вяра на другите,тогава стават войните.Аз също вярвам,вярвам в доброто,както и че любовта е 5тия елемент.В Господ,Аллах,Йехова и тнт не вярвам.По-скоро в Пришелецът. Весели празници :)
80
4
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До АнонименЩо бе ***-мюсюлманите не са православни-затова ли културата им тече от аналното?
79
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите не са православни,а простаци .
78
7
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
Не ви и трябват булгарски пари.Евреите дават яко за душите ви.
77
15
 
8
 
! Отговори
Е? преди 5 години
Енвангелистите са секта, платена и провокирана от юдеите,! Това не е християнство! В концепцията на тея е, че всеки християнин трябва да дава пари не горкия израел че те горките много са зле, ох горките евреиьь
76
1
 
16
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До ninaИМА РАЗЛИКА между религия и вяра. Религията може да е промивала мозъци, но вярата е нещо лично и не може да промива мозъци.Вярата е тази,която спасява българите в робството, а не религията.
75
7
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
от статистиката: двадесет протестиращи, от които 19 платени. един се е объркал в движенията на шествията.
74
8
 
7
 
! Отговори
nina преди 5 години
Религията е изиграла своята роля преди векове.За мен е традиция само.Но за съжаление в 21 век религиозното промиването на мозъци,зомбиране и фанатиозиране продължава.
73
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евангелистите са сектанти и са плъзнали по ромските квартали също като имамите.И едните и другите им промиват мозъците.Нямат място в България.Вън.
72
8
 
16
 
! Отговори
В заключение преди 5 години
Б аси, не остана нормален народ! То не бяха гейове, то не бяха евангелисти- всички искат нещо!!!
71
2
 
3
 
! Отговори
Лотос в батака преди 5 години
Дали случайно или не, родът на Буда е Ли.
70
12
 
19
 
! Отговори
РадостинРадуков преди 5 години
Дойде време за светли празници и се започна - Ге/.йове, дже/ндъри, деца драг кралици и сектанти .Ако щете ме банвайте ,но това е тормоз над обикновенният човек !
69
2
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
Църквите трябва да се издържат сами ;) Точно затова Ото фон Бисмарк забранява ХДС то на Меркел .Тогавашните католически партии са искали да се субсидират от данък за църквата ,което би довело до диктатури като в България където субсидията я обират герб и бсп и създават диктатура .Затова е много опасно да се субсидират партии и религии ;) Но затова Ото фон Бисмарк е бил обединителя ,а герб и бсп унищожитело на Българския народ ;)
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно подкрепям 112
67
1
 
5
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Езекиил23:20:И залудя по своите любовници чиято плът е плът магарешка и похотта им като похот на коне
66
1
 
8
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
До Дидо-33 и 35.Добре,но колко са като теб и когато се каже псалм 50 и Еремия46 знаят какво означава това.Колко хора отварят Библията и се опитват да я изучават или българина се сеща че има Бог в труден и тежък момент.Колко християни постят и се причестяват. Колко не знаят даже кои и колко са апостолите и защо човек като се изповяда в душата му настава мир и спокойствие.
65
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евангелистите са същите лицемери, като останалите религии и секти. На приказки са много добри и хрисими , но в живота са егоисти като всички, от опит
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на тези кой им пречи да вярват???
63
0
 
1
 
! Отговори
До анонимен55 преди 5 години
Нека ти бъде според вярата.