Английската гимназия с онлайн филм за историята си

Двама ученици създават лентата преди Коледа
23 дек 2018 16:49,
6
Английската гимназия с онлайн филм за историята си
Снимка: АЕГ

Първа английска езикова гимназия подарява за Коледа на своите бивши и настоящи възпитаници онлайн премиера на документалния си филм „От вчера до днес“. Лентата, създадена по случай 60-годишния юбилей на столичното училище, среща зрителите с част от най-успелите ученици в историята на 1. АЕГ, с учителите и ръководството на гимназията, както и с кмета на София Йорданка Фандъкова. „От вчера до днес“ вече е наличен в разработения специално за филма канал в YouTube, озаглавен „Fels Film 2018“.

Още по темата

Двама ученици създават филма за по-малко от месец.

„Заснехме го само с два смартфона и дрона на общ приятел. Основната ни цел беше в рамките на 75 минути да покажем историята на училището ни по едновременно най-автентичния и вълнуващ начин – чрез истински истории, чрез разказите от първо лице на лицата на гимназията в годините“, споделят авторите на филма „От вчера до днес“ Божидар Русев и Гиньо Ганев, които са дванайсетокласници в Първа АЕГ.

В самото начало лентата отвежда зрителите към Езиковата гимназия в Ловеч, където Английската намира своите корени. Участие в „От вчера до днес“ взима и представител от първия випуск на учебното заведение, а непоказвани до този момент архивни кадри правят разказите на бившите възпитаници още по-завладяващи. Трайчо Трайков си спомня за изпълненията си с оркестъра на училището, а Георги Близнашки разказва какви си били изискванията за обличане и поведение в Първа АЕГ по негово време. Боби от дует „Авеню“ описва изключително любопитни и забавни моменти от бригадите и военните обучения. Един от най-успелите български актьори в Холивуд Николай Стоилов говори за това как владеенето на перфектен английски език му е помогнало, за да стане част от световни кинопродукции като сериала „NCIS: Los Angeles“. Голяма част от бившите ученици на Първа АЕГ, които днес са сред най-добрите ръководители, общественици, лекари, артисти споделят, че историите от филма „Вчера“ почти напълно изразяват „духа на Английската“ в близкото минало.

„Зрелостниците ни винаги имат най-високия успех на държавния зрелостен изпит по английски език, което е доказателство, че Първа АЕГ е на едно от първите места в страната. Мисля, че няма човек, който да не е чувал за нашата гимназия и за успехите на учениците ни в различни проекти, олимпиади, състезания. Всъщност това е основната предпоставка толкова много седмокласници всяка година да предпочитат да продължат обучението си точно при нас“, заявява директорът Нели Петрова.
 
„Първа АЕГ е знаково училище за града. То е създадено като иновативно учебно заведение и продължава да бъде едно от най-добрите не само в София, но и в цяла България. Гордеем се с успехите на учениците му в чуждите езици, точните науки, изкуствата и другите сфери. Английската гимназия, както всеки я нарича, е наистина и символ и марка за София“, коментира в „От вчера до днес“ кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Таня Иванова преди 5 месеца
Влязох в 1961 г. Първа година с конкурс и аз го издържах. Родители безпартийни. Мисля, че бях единствена. Директорката отрича това, което всички знаят. Как дълги години наред, а може би и сега, се влиза в това училище. Подготовката наистина беше на изключително високо ниво. За много беше извънредно трудно, но когато влязох там аз вече говорех английски и немски.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключение правеха само децата на висши милиционери. Само техните родители не бяха директори, но все пак имаха сериозни длъжности в милицията. Имаше още едно изключение - от семейство на доктори едно момиче. Някои от тях заслужаваха да бъдат там. Тези с родители доктори и милиционери си бяха свестни и умни. Останалите не биваха никак.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По мое време нямаше ученик в английската, на който И ДВАМАТА родители да НЕ БЯХА ВИСШИ комунисти. От моя клас 7 човека бяха приети едновременно в английска и математическа. Един в Руската, двама в немската, двама във френската. Но на всички приети в Английска и математическа и двамата родители бяха ВИСШИ партийци и директори в някое предприятие, което е отраслов лидер за времето, а на всички, приети в езикова гимназия и двамата родители бяха партийци.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая оцср а на гимназия учих 87-92. Беше предимно пълно с изтърсаците на таварищите от държавна сигурност, цк, активни борци и прочее комунистическа ***.оттога не съм стъпвал там, щото ме е гнус.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френската гимназия също има свой филм но е със знак 18+ и се намира само в разделите за възрастни .