Гетото и (не)възможното бъдеще на ромите от кв. "Филиповци"

Животът е труден, но въпреки това ромите ходят на църква, училище...
Обновена: 26 дек 2018 14:40 | 26 дек 2018 09:50, Джесика Вълчева
234
Гетото и (не)възможното бъдеще на ромите от кв. "Филиповци"
Снимка: Кадър "Дойче веле"

Квартал "Филиповци" се намира в София, западно от "Люлин". Кварталът е построен за около 400 души, но в момента там живеят над 5000. Единствената водопроводна тръба е прокарана в квартала преди 60 години. На места е пробита, а питейната вода се смесва с канализационната!?

"Повечето хора искат водомери, искаме да си плащаме водата, да живеем нормално в тази държава. Ние сме неделима част от българския народ", разказва пред "Дойче веле" жител на "Филиповци".

Жителите на столичния квартал, който сякаш е далеч от идеята за столица, живеят в мир и разбирателство. Сплотява ги религията. Над 80% от жителите на "Филиповци" са протестанти.

Освен това, ромите в квартала ходят и на училище, включително и възрастните. Много от тях имат една обща съдба – сключват брак твърде рано, стават родители още преди да са навършили пълнолетие.

Това е причината и много от тях да не завършват своето образование. Някои, обаче, се връщат в училище.

"Никога не съм учила. На 17 години и половина имах дете на 2 годинки и половина. От самото начало много исках да уча, но нямах такава възможност. Когато започнах да работя в банка, помолих служителките да ме поправят, ако бъркам българския език, без да им се сърдя. А и имам българска кръв в себе си. Аз съм и българка, и ромка", споделя Траянка Шишманова.

Завършилите 4-ти клас имат възможност да преминат курсове, които покриват материала от 5-ти до 7-ми клас. Сред учениците има дори и много възрастни хора.

Ромите, които ходят на училище, са подпомагани и от Министерство на образованието – учащите получават по 4 лв. дневно.

Животът във "Филиповци" е труден. Хората от общността, за която образованието трудно може да се нарече ценност, понякога се превръщат в жертви на обстоятелствата. Някои се връщат в училище. Мотивите им често са различни – парите преди празниците понякога действат като добра мотивация, други пък виждат в бъдещата си диплома за средно образование възможност за по-добра работа.

Но има и трети – хора, които искрено се надяват, че ще се откъснат от стандартния начин на живот в ромския квартал. Хора, които ще държат общността в сърцето си, защото са част от нея, но ще излязат от гетото, защото знаят, че бъдеще за тях не би могло да има иначе.


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Получават по 4 лева на ден, за да ходят да учат. Е, нема такава държава! Цитат; "получавам по 4 лева, това е добре, ще има за Коледа". Без повече коментари!!!!!! А, децата ни отличници получават 0 лева. Браво на МОН и министър Вълчев!!!!
165
0
 
2
 
! Отговори
мом преди 1 месец
това за водомерите го чувам за стотен път ,искали водомери!!!!!!
АМИ КАКВО ПРЕЧИ ДА СИ ГИ МОНТИРАТЕ
ВОДОМЕРИТЕ СЕ МОНТИРАТ ИЛИ ПОСТАВЯТ ОТ ЖИВУЩИТЕ В КЪЩАТА ИЛИ АПАРТАМЕНТА

не разбирам писаното --те искат ,някой пречи ли !!!!!!!!!
164
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Когато започнах да работя в банка, помолих служителките да ме поправят, ако бъркам българския език"

Никога не е учила, не знае български език, а са я назначили да работи в банка!?! И после разправяйте как не сме ги интегрирали и не им даваме да работят.
163
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А че в Моленбек и немските предградия сякаш има бъдеще? Има зер- що народ изтрепаха интегрираните ислямисти, ама нашите роми им бодат двойностандартните очи.
162
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама и по празниците не спряхте да пишете глупости!!!!кви училища,кви пет лева??!!И не получават по 4 лв. на ден,а по 10 -информацията ви е доста остаряла!!
161
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срам ме е да си го призная, ама вече свикнах от първите 2 изречения да познавам, кога една статия е писана то Дойче Веле. Тия просто са толкова жалки, че излъчват специфична жалкарска аура.
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-големия *** е Иван Иванов от КЕВР.
159
1
 
37
 
! Отговори
От Германия преди 1 месец
По стечение на обстоятелствата, работя в немската образователна система... Ромеите са същите и тук- няма разлика в тяхното мислене и поведение! Децата им се не са виновни, че имат такива родители, и получават такова ,,възпитание" вкъщи .. Някои от тези ученици, наистина се стараят и имат малък шанс да минат в по-добрата среда... Политическата система тук, в Германия, толерира всичко на тази прослойка хора, а колегите педагози ги е страх изобщо да говорят на тази тема! Не виждам оправяне...
158
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То на българите не им е лесен
живота
та камо ли на ромите.
157
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По т-па статия не бях чел.
156
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гупости.
Какви училища.
Труден им бил живота.
По *** статия не бях чел.
155
1
 
71
 
! Отговори
Ум преди 1 месец
Искали водомери? Наистина ли или е първо Априлска шега, индианец да иска да плаща? Хахахаххах стига сте ни заливали с такива бози, защото на всички ни е ясно положението.
Цикламените сами си правят това положение, стига сте обвинявали някой друг за живота който водят. Стига!
154
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един от многото превзети заради безхаберие квартали, села и паланки.
153
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сектата не е църква, а вярата им в господ е съезмерима в близнаци на Пенчо Славейков. Нещо като пазарджишките братчеди на които им плащат да играят на ар/.аби . Аз ако искам да гледам фантастика си пускам "Списъка на Шиндлер " .
152
2
 
51
 
! Отговори
ikar преди 1 месец
До Анонимен
Някога аз също нямах бюро, а учебници, помагала и тетрадки си ги купувахме, аз пишех на кухненската маса, а брат ми на малка холна масичка, което не ни попречи да завършим висше образование. Сега за основния курс се получават безплатно учебници и учебни тетрадки. Само някой да иска да ги ползва.
151
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На циангски език думата за човек е рома, а думата за нециангите, т.е.всички останали е гaджaл.
150
5
 
33
 
! Отговори
Фандъкова преди 1 месец
Ако гласувате за мен,обещавам в следващия си мандат да имате вода за пиене и ракия за миене ... Очаквам ви в избирателните секции !
149
1
 
4
 
! Отговори
do 148 преди 1 месец
Не разбирай ония от Англия, а че си протестират!
148
2
 
38
 
! Отговори
Защо преди 1 месец
Какви качествари им приписвате? Генетично са увредени и и недоразвити, няма как да очаквате развитие.
147
0
 
31
 
! Отговори
Chris преди 1 месец
За определенията с които ги наричаме
Близо до дома ми има соц. паметник. След промените на вратата му беше заварена решетка, в последствие зазидана с тухлена стена. Вътре до самата врата имаше огромна желязна корабна котва - може би около 2 тона. Един ден забелязах, че в тухления зид с помоща на гранитно паве бе разбита малка дупка, а решетката огъната - с размери колкото да се провре човек. От котвата нямаше и помен. Затова аз ги наричам "Маи", и да - "Маите" творят необясними чудеса...