Топлофикация: Декемврийските сметки по-високи, студено е!

Тази година е с 3 градуса по-студено през зимния месец
27 дек 2018 22:50,
60
Топлофикация: Декемврийските сметки по-високи, студено е!
Снимка: архив "Булфото"

Средната температура в София, отчетена до 26 декември от НИМХ, е -0,3 градуса, което е доста по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. Тогава средната температура е била 2,7 градуса. Затова енегрийни експерти предвиждат по-високи сметки за декември, независимо от начина на отопление, съобщиха от "Топлофикация София".

Още по темата

За да проследят консумацията на топлинна енергия и с грижа за потребителите, експертите на "Топлофикация София" са направили междинен отчет на общите топломери в абонатните станции преди празниците. Резултатите от него показват с 13.9% повече консумация на топлинна енергия в сравнение с предходния декември.

Студеното време е и причината за отчетеното към момента с 14% по-високо производство на топлинна енергия. Данните са съпоставени с тези от същия период на предходната година, както и с данните от месец ноември 2018 г. Така потребителите могат да се ориентират какви ще са декемврийските сметки.

От "Топлофикация София" напомнят, че за този отоплителен сезон КЕВР определи с 16% по-високата тарифа на топлинната енергия.

"При натрупването на тези фактори е изключително важно потребителите да знаят как да управляват разумно консумацията на топлинна енергия, за да се радват на максимален комфорт в жилищата си, без това да натоварва месечните сметки", коментира инж. Боян Паунов, директор на дирекция "Експлоатационна дейност" в "Топлофикация София".

Той посъветва потребителите да не оставят вентилите на радиаторите си максимално отворени. Паунов напомни, че жилището не бива да се претопля. Понижението на температурата в дома с 1 градус ще доведе до 6% икономия на енергия.

В помощ на потребителите от дружеството предлагат и услугата енергийно обследване с термовизионна камера. С него експертите могат да поставят "диагноза" на дома и да посъветват как да се увеличи енергийната ефективност и да се намалят разходите за отопление.

"Топлофикация София" предлага и някои съвети за намаляване на сметките:

Не се стремете да поддържате през целия сезон еднаква температура в цялото жилище, защото тогава не пестите енергия.

Ако оставяте включен само един радиатор и отворени широко вратите, за да отоплявате останалите помещения, няма да намалите сметката си. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство.

Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите.

Ако сутрин всички излизат от дома, най-добре е вентилите да се оставят на 2.

Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището, не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението звездичка (*). Така в помещението ще се поддържа минимална температура, без да се стигне до замръзване.

Ако искате да се проветри помещението, вентилът се завърта на знак звездичка (*) и прозорците се отварят широко за 5 минути. Термостатичният вентил не трябва да се оставя дълго време под прякото действие на студения въздух, защото тогава той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма.

Препоръчително е пред радиаторите да няма завеси, декоративни решетки и масивни мебели. Те пречат на топлообмена в помещението и част от топлината отива към стената и навън. Това води до увеличение на консумацията на топлинна енергия.

За да се постигнат значителни икономии е препоръчително цялата сграда да се топлоизолира.
Още съвети за разумно управление на енергията и допълнителна информация може да намерите на www.facebook.com/www.toplo.bg и на телефон 0700 11 111.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
26
 
! Отговори
Аууу от студ умирам преди 5 години
И защо външната температура трябва да влияе на сметката ако НЕ пускаш радиаторите!?
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация отрича "глобалното затопляне" и работи за "глобалното застудяване"...
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (-_-)Абсолютно точно, но пак гадовете си начисляват такса за нещо, което не искаш. Това никъде по света го няма.
14
1
 
8
 
! Отговори
поправка преди 5 години
да почти 3 градуса по-студен, но си е около нулата..
13
1
 
26
 
! Отговори
Глу-по-сти. преди 5 години
Този новември е с 6 градуса по-т0пъл а декември е същият като миналата година. лъжат на поразия.
12
1
 
31
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Как студено бре?!Ааа,явно никой не помни зимите преди 30 години.Сняг минимум до колене и като навали ноември се стопява март.Топломери нямаше и парното беше без пари,а и толкова жега,че отваряхме прозорците.Изолация не беше изобретена още,а и на никой не беше нужна.Всеки търсеше жилище с парно от ТЕЦ.Парата беше остатъчен продукт от добива на ток.В панелките се ходеше по *** и потник от жега.Сметките бяха по 25 лв за месец с топла вода безкрай и парно не се пипаше радиатора.Но социализма свърши
11
2
 
19
 
! Отговори
неандертал преди 5 години
Посмали М4НГ0, цели 3 градуса по-студено казвате - нали има глобално затопляне, а и други годими имаме по -10, -15, тази декември беше есен!! крадит ви не за световно, а за галактическо!!!
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви студове ви гонят?!? Всяка зима е все по-топла... даже сняг няма вече.Да му мислят тия, дето са се вързали на "парно у Софето". Аз под 26 градуса на виличката на дръвца не признавам! Вие си въртете там вентилите на снежинки и се грейте на 16 градуса без да ви е много дискомфортно...
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде бе никой вече не помни какво е студено и какво е топло.Каквото им кажеш че е времето,те са съгласни...Оня ден в снега видях един *** с къси летни шорти,днес в печатното макар и зимно слънце видях индивиди загърбили се като да са на Антарктида
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сградната инсталация е 100лв събират от всеки апартамент ,отделно сметките.Подадената енергия е всяка година все по немощна ,защо не махнете незаконната сградна инсталация и незаконното ценообразуване и тогава да ни карате да намаляваме с 1 традус абсолютно недостатъчната температура, с която се поддържат апартаменти,болници,детски градини.Буквално отоплението е сведено до пълния минимум,и каква наглост икономии
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие ще ни учите на икономии,затова ли се подава толкова малко енергия та максимум дя достигне температурата 21градуса.Та и да я намалим още.В коя държава стоят с елеците и ги учат на икономия.То май ке кажете че 16 градуса е нормална,а сметките едно към гьотере.поне да подават енергия нормално,всички помним кое е нормално
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По прогнозите на синоптиците януари ще е още по-студено от декември така,че нормално е сметките да бъдат по-високи.А от НАСА съобщиха че през февруари в страната се очакват още по-ниски температури така,че сметките може да бъдат леко увеличени.В края на март се очаква намаление в цената на преноса на природния газ,така,че е възможно поефтиняване в цената за кубик към някой махали от трасето,но това ще бъде компенсирано от увеличението на доставната цена.Весели Празници
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Топлофикация.Осигуряват топлина на избирателите в тези студени зимни нощи.
4
2
 
32
 
! Отговори
Azi преди 5 години
Един вид - купете си вазелин, че ще ви влиза яко:)
3
3
 
43
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Най-добрия начин да спестиш от отопление е да се откачиш от топлофикацията. Цялата им дейност е незаконна що се отнася до начина на плащане, както и методиката, по която се образуват сметките. Общо взето функционират като организирана престъпна група.
2
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тазгодишният декември беше изключително студен месец така че нормално е
1
5
 
11
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Топлофикациите в България са свързани с НАСА - те изследват Парниковия Ефект и Затоплянето на Земята . Само че КЕВР им пречи - Цената на Перола и Газата се намали Драстично - Трябваше сметките да са по-ниски с 20% .