Топлофикация: Декемврийските сметки по-високи, студено е!

Тази година е с 3 градуса по-студено през зимния месец
27 дек 2018 22:50,
60
Топлофикация: Декемврийските сметки по-високи, студено е!
Снимка: архив "Булфото"

Средната температура в София, отчетена до 26 декември от НИМХ, е -0,3 градуса, което е доста по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. Тогава средната температура е била 2,7 градуса. Затова енегрийни експерти предвиждат по-високи сметки за декември, независимо от начина на отопление, съобщиха от "Топлофикация София".

Още по темата

За да проследят консумацията на топлинна енергия и с грижа за потребителите, експертите на "Топлофикация София" са направили междинен отчет на общите топломери в абонатните станции преди празниците. Резултатите от него показват с 13.9% повече консумация на топлинна енергия в сравнение с предходния декември.

Студеното време е и причината за отчетеното към момента с 14% по-високо производство на топлинна енергия. Данните са съпоставени с тези от същия период на предходната година, както и с данните от месец ноември 2018 г. Така потребителите могат да се ориентират какви ще са декемврийските сметки.

От "Топлофикация София" напомнят, че за този отоплителен сезон КЕВР определи с 16% по-високата тарифа на топлинната енергия.

"При натрупването на тези фактори е изключително важно потребителите да знаят как да управляват разумно консумацията на топлинна енергия, за да се радват на максимален комфорт в жилищата си, без това да натоварва месечните сметки", коментира инж. Боян Паунов, директор на дирекция "Експлоатационна дейност" в "Топлофикация София".

Той посъветва потребителите да не оставят вентилите на радиаторите си максимално отворени. Паунов напомни, че жилището не бива да се претопля. Понижението на температурата в дома с 1 градус ще доведе до 6% икономия на енергия.

В помощ на потребителите от дружеството предлагат и услугата енергийно обследване с термовизионна камера. С него експертите могат да поставят "диагноза" на дома и да посъветват как да се увеличи енергийната ефективност и да се намалят разходите за отопление.

"Топлофикация София" предлага и някои съвети за намаляване на сметките:

Не се стремете да поддържате през целия сезон еднаква температура в цялото жилище, защото тогава не пестите енергия.

Ако оставяте включен само един радиатор и отворени широко вратите, за да отоплявате останалите помещения, няма да намалите сметката си. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство.

Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите.

Ако сутрин всички излизат от дома, най-добре е вентилите да се оставят на 2.

Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището, не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението звездичка (*). Така в помещението ще се поддържа минимална температура, без да се стигне до замръзване.

Ако искате да се проветри помещението, вентилът се завърта на знак звездичка (*) и прозорците се отварят широко за 5 минути. Термостатичният вентил не трябва да се оставя дълго време под прякото действие на студения въздух, защото тогава той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма.

Препоръчително е пред радиаторите да няма завеси, декоративни решетки и масивни мебели. Те пречат на топлообмена в помещението и част от топлината отива към стената и навън. Това води до увеличение на консумацията на топлинна енергия.

За да се постигнат значителни икономии е препоръчително цялата сграда да се топлоизолира.
Още съвети за разумно управление на енергията и допълнителна информация може да намерите на www.facebook.com/www.toplo.bg и на телефон 0700 11 111.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Извинявам се на допиталите се до мен, ама имахме край на годината и празник,та: най-простичкото е да плащаме на кубатура, мен ако питате познавайки бедни читави пенсионери, нямам нищо против, да плащам част от техните сметки.Ако ползваме локално - в цял свят се плаща такса, която не надвишава 5% МП3- ползваш - не ползваш - плащаш, и така тарикатите по веригата отпадат.Жилището е празно, дай го под наем, не сме длъжни да плащаме пентхауза на тарикатите.В БГ вече има практика и събираемост!
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Б Е З К О М Е Н Т А Р ---- изчерпана тема.
55
0
 
2
 
! Отговори
До 48 преди 5 години
Сметка за отопление при локално парно на газ от до 150 лева за 95 квадрата апартамент е доста висока. Аз плащам под 100 лева за парно към Топлофикация в София, за доста по-голям апартамент. И да, ходя бос и по тениска вкъщи.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво не си поискал БЕЕЕЕ? Поискал ли ти БЕЕЕ да живееш в сграда с парно, поискал си. Защо тогава не искаш да плащаш за това, което си поискал, а на това отгоре казваш, че ТИ БЕЕЕ не си го поискал. Аман от такива като теб - хем искат да им е топло, хем другите да плащат за тях.
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние или сме луди или сме по-големи овце от истинските такива ! - има директива на ЕС според която непоискана услуга НЕ СЕ ПЛАЩА.Тука пак някакви си баят че - аз който съм се отказал от парното трябва да плащам сградна инсталация щото на тях щяло да им стане скъпо парното тоест аз да плащам тяхното парноДа Ви го направят 1000лв на месец овци такива ! - БЕЕЕЕ !!!
52
3
 
0
 
! Отговори
Доволен преди 5 години
Съветите са много добри, ако ги спазвате сметлите ще намалят.
51
0
 
2
 
! Отговори
Соня преди 5 години
До АнонименТоплофикация нищо не може да направи по въпроса, или цялата етажна собственост се отказвате от парното, което за мен не е вариант, или разрешавата проблемите на локално ниво...
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сещаш ли се за времето когато Топлофикация започна да лепи на входовете за длъжниците? Стигна се до бой между съседите. Имаше хора с по 4-9 хиляди не платени на апартамент...Брат ми е в подобен блок, плаща по 60лв за 115 квадрата.Ама защо аз да съм виновен за това че в моят квартал загубите са били големи и съседите крадат? аз ли да ходя да ги бия да си плащат?
49
1
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 5 години
@48 (до 47)450 лева за 90 квадрата - ти си плащал сметките на целия блок. Аз съм в апартамент от 160 квадрата и плащам обикновено под 80 лева за парно на месец като поне един от съседите ми краде - уредите му не отчитат, че ползва парно.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** да спре да трие коментари или да запазват номерата... ама то акъл се иска :D
47
0
 
3
 
! Отговори
До Ели преди 5 години
Кажи според теб как трябва да се формира сметката за парно? Примерно, живееш в сграда с 4 жилища, локално парно, кеото ви струва за декември примерно 600 лева. Нека има и уреди за отчиатне, които показват, че е ползвано парно за 0 лева от първото жилище, за 50 лева от второто, за 100 лева за третото и 150 лева при теб. Как ще разпределиш сумата за плащане? Това е реалната ситуация сега с парното. А ако само при теб показва 150 лева, а за другите три жилища е 0 кой ще доплати останалите 450 лева?
46
1
 
0
 
! Отговори
do 47 преди 5 години
Не, преди плащах 450лв за тристаен 95квадрата.сега сметката не е надвишавала 150 и вече не ходя с пуловер вкъщи а съм по къс ръкав.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разберете, че проблемът не е в Топлофикация. Откачете се от Топлофикация, направете си локално парно в блока и пак ще стане същото - едни съседи ще реват, че не ползват, а трябва да плащат, а в същото време ще ползват и то повече от останалите, но пак ще си манипулират уредите за отчитане, а на другите ще им е скъпо, защото ще плащат пак парното на съседите си, но кого ли ще обвиняват за това след като сте се откачили от Топлофикация.
44
0
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 5 години
Четири пъти по-малки сметки.... т.е. плащаш по 5-10 лева за отопление на месец за апартамент от примерно 100 квадрата...Така ли да те разбирам?
43
0
 
1
 
! Отговори
До 43 Ели преди 5 години
Хайде стига с тази сградна инсталация! Сградна инсталация не искат да има тези, които крадат парно и съседите им плащат за тях. Ако примерно аз и ти живеем в един блок и ти си манипулираш уредите за отчиатен и те не отчитат, че ти ползваш парно, ако няма сума за сградна инсталация, аз ще плащам цялата твоя сметка за парно. Ако има ще плащам по-голямата част от нея, но не цялата. Има измерване на реалното потребление в сградата в абонатната и то трябва да се плати. Проблем е как да се разпредели
42
2
 
0
 
! Отговори
до Факт преди 5 години
Колега, ако се плаща на кубатура въздух, то това значи аз да плащам точна сума и да знам точно колко?че то ако е така как ще ме оберат със сметка 2 пъти над нормалната?Решението ми бе да сменя апартамента с друг който е без ТЕЦ, имам локално на газ и в днескашният ден където има слънце дори съм го спрял, температурата е 22-24 градуса вкъщи и о чудеса, плащам 4 пъти по малки сметки!
41
2
 
2
 
! Отговори
Ели преди 5 години
От 2016 г. ЕК - орган на ЕС решава, че СИнсталация е нецелесъобразна.БГ 3 г. отлага синхронизиране на Меж. Право със Закон Енергетика.Разбирате ли, че докато българите не сложат жилетките и не кажат: No More, бандюгите ще си перат парите в ОШфорки и ще ни грабят.Не съседът е виновен, виновна е имитацията на държава и органи.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В един голям блок с относително малко външни стени, ако никой не краде и всички се отопляват, средната сметка за парно за декември 2018 за един двустаен апартамент от около 65 квадрата едва ли ще превиши 40 лева, а може да е и под 30 лева. Проблемът е най-вече в тези, които ползват парно, а съседите им плащат за тях,както и в големият брой неотопляеми или слабо отопляеми жилища. Отделно парното се оскъпява от паразитното дружество, което ни прави разпределението за сумите за плащане и уредите им
39
2
 
1
 
! Отговори
До Факт преди 5 години
ОТ: ЕлиАми не е точно така.Една нормална държава създава Законите:" така че", съседите нямат роля т.е. подклаждат се съзнателни конфликти, междуличностни, и си измиват ръцете.Вижте Швеция, САЩ, Финланция, Австрия, Швейцария, вижте слабите политици създават правото на "феода" - на крадеца и тарикатът, как да го кажа: не може все съседът да е крив. Причините са много по-дълбоки, слаба държава - слаб народ.Или излизат жилетките, или вечно съседът е виновен.Нали НС ги създава тези безумия?!
38
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Има *** начин парното да е по-евтино и да ни е по-топло - като се върне услугата от преди 1989 година - поддържане на определена температура и начина на плащане според кубатурата. Сегашната система с термовинтили нарушава топлинния баланс на сградата и прави парното по-неефективно, а възможността за манипулиране на уредите за отчитане, води до оскъпяване на парното за коректните и евтино парно за измамниците.