Пет района тръпнат – ще има ли винетка за Северната тангента?

Софийската община и АПИ сядат на масата да се споразумеят
Обновена: 2 яну 2019 15:03 | 2 яну 2019 09:00, Александър Попов
90
Пет района тръпнат – ще има ли винетка за Северната тангента?
Снимка: Булфото, архив

Днес Столичната община и Пътната агенция трябва да постигнат споразумение дали шофьорите ще плащат винетка за преминаване през Северната тангента или пътят ще бъде изключен от списъка на пътищата, за които ще е нужен стикер.

"Надявам се в първия работен ден на новата година да финализираме преговорите и да може хората, които живеят на територията на Столичната община, да се движат с леките си автомобили без винетки. Постигнахме договореност да има гратисен период, така че хората да посрещнат спокойно Нова година и да се чувстват също така спокойни първите дни, докато приключим с преговорите и подпишем съответните споразумения", обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Още по темата
На последното правителствено заседание за 2018 година кабинетът на Бойко Борисов реши да се създаде магистрала "Европа", която да свързва София и граничен пункт Калотина. В трасето попадна и тангентата, което създаде ситуацията за живеещите в околните квартали, припомня Bulgaria ON AIR.

"Северната скоростна тангента никога не е планирана като градски булевард. От самото начало нейното предназначение е било да изнесе целия транзитен трафик извън София и този път много успешно изпълнява тази роля. Преговорите, които водим със Столична община, е да прецизираме всички крайградски части и това къде ще има винетки, къде няма да има, къде ще има тол система. За мен това са измислени скандали, никога Северната скоростна тангента не е била планирана като градска магистрала. Тя винаги е била планирана като крайградска магистрала и е част от републиканската пътна мрежа. Не може да се разглежда само фрагментарно дали да има там винетки по няколко причини – ресурсът, който АПИ отделя за развитието на крайградската инфраструктура на София е доста сериозен", заяви пред Нова инж. Дончо Атанасов от ръководството на АПИ.

"Надявам се днес да постигнем споразумение с Агенция "Пътна инфраструктура". В крайна сметка казусът засяга пет района на Столична община – "Надежда", "Връбница", "Нови искър", "Сердика" и "Кремиковци", които са непосредствено разположени по протежението на Северната скоростна тангента. Надявам се, че ще постигнем споразумение тези хора да не заплащат винетна такса, въпреки че този път е заложен като транзитен път, но от друга страна има предназначение на път, който отклонява трафика от центъра на града  и свръзва северните райони на града. Така че надявам се да успеем да запазим неговото предназначение, както беше планирано", каза от своя страна зам.-кметът на София инж. Дончо Барбалов.

Шефът на АПИ Светослав Глосов пък допълни, че 380 хил. винетки са продадени само през вчерашния ден. На всяка 20-та секунда в държавата е продавана винетка, а приходите са 1,5 млн. лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
4
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
За да не се плаща винетка и тол такса, защото така искала Столична община, Министерският съвет има право да прехвърли собствеността на Северната тангента на Столична община, но това означава Столична община да плаща за поддръжката на пътя, т.е. да плащаме аз и ти, дето си плащаме данъците към Столична община, а не ползващите я от цяла България и чужденците с тировете, които най-много разрушават пътищата.
84
2
 
4
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Столична община включва град София, храд Бухово, град Банкя, град Нови Искър и 34 села. Питаш за разликата? Разликата в случая е в това, кой плаща и поддържа пътищата между тези 38 населени места, на територията на Столична община (1349 кв.км), която е значително по-голяма от територията на град София (492 кв. км). Има местни и републикански пътища и за подръжката им плаща или общината за местните пътища или държавата за републиканските пътища.
83
6
 
1
 
! Отговори
Шоп от дървените преди 5 години
До ,,стар софиянец,,Да питам:Аз плащам данъци към столична община, Вие къде плащате вашите, като жител на Град София!?Гледайте картата на административно и териториално деление, а не табелите!Там важат правилата за управление на Столична община. Покажете различните правила за ,,Град София,,!Айде неам нерви!
82
2
 
3
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Да няма винетка и тол такси по Северната тангента, означава тангентата да се поддържа от Столична община за моя сметка, а не за сметка на всички в България, като част от републиканската пътна мрежа. Е, по-добре да има винетка и тол такси - винетки и без това всички си имат, а тол таксите ги плащат тежките автомобили, които най-много разрушават пътищата.
81
2
 
3
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Столична община и град София са доста различни неща. разберете първо разликата, после пак пишете.
80
3
 
2
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
До 82 Шоп от ...Северната тангента е извън град София. Нещо здраво си се объркал. Ако идваш по Ботевградско шосе към София, първо т е отбивката за тангентата, а след нея е табалата за начало на град София. Поназнайвайте ги тези неща преди да се изказвате така категорично за неща, които не знаете.
79
5
 
3
 
! Отговори
Шоп от дървените преди 5 години
Пето поколение столичанин съм. От дестина години живея в покрайнините на града, в границите на общината на която плащам данъци. Изобщо не ме интерсува Столична община и АПИ как ще си ги мерят ... Щом е път в границите на града, важат правилата за града!Не съм ги карал насила АПИ да правят магистрала през града!!! Чували ли сте за градски автомобил!? Такива имаме три в семейството. От какъв зор да им плащам винетки, като не излизат извън града!?
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има винетки, защо има , ако няма , защо няма. Това комунистите са голяма простотия и имат нужда от лекар спициалист по психично здраве.
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората така тръпнат,че тръпки ни побиват от зловещи и остроумни заглавия в медиите! Купете си винетки и си карайте колите! Не се занимавайте с глупости!
76
2
 
0
 
! Отговори
Шоп от дървените преди 5 години
Към коментар 76. Я колко Овце имало. Минусите ви броят!!!
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите от винетки няма да стигнат за заплатите на тол полицията.После са пътищата.
74
4
 
6
 
! Отговори
Владо преди 5 години
За пореден път премиера си прави каквото си иска в името на рейтинга си.Това вече е прекалено.Хайде направо да реши НИКОЙ ДА НЕ ПЛАЩА ЗА НИЩО В СОФИЯ.Софийска топлофикация,например като общинска се дотира от държавата от десетки години и никой не говори вече колко са ѝ дълговете.Водата в София е от най-евтините в България и т.н....ПИСНА МИ!!!
73
9
 
3
 
! Отговори
Шоп от дървените преди 5 години
Хора ли сте или овце!? Вместо да се радвате, че хората си защитиха законното право, вие сте на принципа: ,,Я не скам да сам добре, Я сакам Вуте да е зле,,. Ако ви турат винетка на главната у село, друга ще я запеете!
72
5
 
3
 
! Отговори
До 74 преди 5 години
На последните парламентарни избори през 2017 година "софийските тапири" дадоха на ГЕРБ 20 депутатски места, а "несофийските тапири" като теб дадоха на ГЕРБ 75 депутатски места. Като толкова го обчиате ГЕРБ, май трябва винетките за вас да са на двойна цена, за да ви дойде акъла.
71
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за софийските тапири трябва да има винетки на двойна цена, тъй като половината гласове за Тиквата идват от там.След като толкова си го обичат, трябва да плащат двойно и без да мрънкат. Даже трябва да им сложат винетка и да отиване до тоалетната, за да им дойда акъла
70
3
 
2
 
! Отговори
Илиноис преди 5 години
До Ай сиктир бе!Ще плащате и хоро ще играете! Всички ще плащате,докато ви се изпразнят джобовете докрай! Хазната има нужда от пари и вас,селяните ще ви издоят като крави.Мучането и разделението по форумите радва управляващата класа и циментира властта им.
69
3
 
3
 
! Отговори
Владимир Зидаров преди 5 години
Няма да има.Нашия Бог, вожд и учител каза , че разпоредил да няма.Слава на Бойко.
68
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Всички села около областните градове пътуват до областа с винетка.Заплатите в селата и малките градчета са 2-3 пъти по малки от на софиянци.Голям рев - тази магистрала струва милиони. После ще говорите че няма държава. Държава има, народ умен няма. Цървулите на милион софиянци още са в торбите, но имат големи притенции.
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винетка или тол такса? Винетки леките коли почти винаги си имат и едва ли тези десетина човека, които нямат винетки ще вдигнат толкова шум за тях. Тол таксата е тази, която собствениците на товарни автомобили ще трябва да плащат от 19 август 2019 и заради която сега се протестира, скривайки се зад винетките.
66
3
 
6
 
! Отговори
???? преди 5 години
Тези нашите политици си създават "проблеми" и после ги решават. Голяма пушилка се вдига по медии, експерти, партийни лидери се изказват... Мисля, че има далеч по-големи проблеми обществото - ниски доходи, ниско образование, нисък морал. По някой теми се мълчи - КТБ, Белене (изсипани едни пари - за нищо - отговорни (комисионерите) няма ли? И за Мини-Марица Изток е много мътна. Да не говорим за корупцията навсякъде - най-вече в съдебната система!