Столичните паяци вдигат по 200 коли... на ден!

Изоставени автомобили са натрупали 7 млн. лв. задължения
29
Столичните паяци вдигат по 200 коли... на ден!
Снимка: Булфото

Средно по 200 коли на ден вдигат паяците в София, става ясно от данни на Центъра за градска мобилност.

През почивните дни бройката на прибраните коли в наказателните паркинги спада с четири пъти. За да си вземе шофьор колата, освен че трябва да заплати глоба за вдигането с паяк на стойност 60 лв., дължат и по 2 лв. на всеки час, в който колата им е прекарала на паркинга.

До средата на миналата година от изоставени коли на наказателните паркинги натрупаните задължения към ЦГМ достигат 6 963 038 лв. От дружеството трудно успяват да открият стопаните на колите, а повечето от тях вече са забравили и за съществуването им.

Ветеран на един от наказателните паркинги се оказва "Рено", което вече 10 години чака собственика си да го прибере, пише в. "Монитор". Автомобилът е натрупал задължение за разходи по принудително преместване и такса за отговорно пазене в размер на 68 230 лв.

Още по темата

За да се справи с проблема с неправилното паркиране, от общината закупиха през изминалата година още 10 нови паяци. Специализираните автомобили за преместване на неправилно паркирали коли струваха 2,5 млн. лв. и бяха взети на лизинг за 5 години.

Средства се отделиха и за автомобилите на екипите, които слагат скоби.

С новите паяци в града се движат общо 18 репатраци на ЦГМ. През 2018 г. Столичният общински съвет (СОС) гласува и разкриване на 5500 места зелена зона в четири района. С решението на общинарите платените места за паркиране в "Оборище", "Лозенец", "Възраждане" и "Красно село" заработиха от ноември. Обособяването им струва над 2,3 млн. лв., а очакваните приходи от ЦГМ от тях възлизат над 4,2 млн. лв. годишно.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Паяците не регулират паркирането!Те са рекитьорски бизнес за правене на много пари!Тука е държавата на рекитьорите!Висчко маде ин ГРОБ.
27
2
 
12
 
! Отговори
Az преди 3 месеца
Не съм си купувал паяк досега,ама това 10 броя за 2.5 милона лева МАЛКО множко ми се вижда.Може ли паяка да струва 250 000 бона се пита в задачата.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
60 лева глоба за вдигане от паяк, по 2 лева на час за наказателен паркинг, да кажем средно по 70 лева на кола. Това прави 5 милиона и 110 хиляди лева на година за мафиотската фирма паркинги и гаражи само от паяците. Отделно милиони за платено паркиране в Синя и Зелена зона, отделно печалбите от градския транспорт. Слухът е, че от всички тези печалби в общината не отива нито лев.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знаеш ли какво е това скраБ, та питаш?
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
какво е това скраБ?
23
3
 
3
 
! Отговори
До 21 Гост преди 3 месеца
Доста отдавна не съм виждал коли за скраб паркирани с години по улиците. Може да има такива за кратко време, докато се организира извозването за скраб или до сервиз за ремонт, но такива, за каквито пишеш, не съм виждал от години в София.
22
0
 
23
 
! Отговори
Къде са паркингите? преди 3 месеца
Къде са паргингите? Защо общината разреши презастрояване на София, без да предвиди, че трябват и паркинги? Къде са подземните и многоетажните паркинги в София. Никъде по света не въвеждат платени зони за паркиране, без преди това да направят паркинги. При това общината разреши застрояване и на съществуващите паркинги или ги премахна заради собственици на имоти направили си излаз на улицата през паркинг. Защо вдигат колите на хората, които няма къде да паркират, вместо да вдигат тези,които пречат
21
4
 
6
 
! Отговори
Гост преди 3 месеца
Общината не си върши работата.Пред всеки блок има по няколко излезли от строй коли ,които заемат общинско място.Трябва да са по-експедитивни от общината .Щом не плаща данъци няма място на общински терен да си го пребере в хола или за скраб.
20
18
 
7
 
! Отговори
пена преди 3 месеца
Тая държава е пълна с помия. Писна ми от мизерници които си мислят, че някой им е длъжен да им осигурява паркоместа за таратайките. Комунизмът свърши, свиквайте с мисълта, че паркирането струва пари!
19
18
 
8
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦ преди 3 месеца
МАЛКО са паяците,съществата от село трябва да се научат да бъдат хора!!!
18
3
 
24
 
! Отговори
незапознат преди 3 месеца
"Паркинги и гаражи" освен за паяци да похарчат и за нови Паркинги, по цял свят кметството намира терен и го дава на концесия и частника набързо построява многоетажен и почва да си избива кинтите.
17
2
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Ако се изградят много на брой нови паркинги - подземни или многоетажни, както Столична община обещаваше, тогава няма да има проблем с паркирането. Ще се вдигат само тарикати, които ги мързи да вървят 100-200 метра до паркинга.
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези от ЦГМ да си купуват свещи и цветя за роднините си със събраните пари от паяците.
15
7
 
20
 
! Отговори
шофьор преди 3 месеца
В София неправилно паркирали коли се вдигат наред. Идеята на паяка е да вдига коли, които реално застрашават другите участници в движението. В момента в София работят 20 паяка с по 3-ма души в екип. Плащат се огромни суми за заплати, извънреден труд, гориво и ремонти. Паркинги и гаражи са на загуба, а и замърсяват въдуха излишно, а горчивата сметка в плащаме ние данъкоплатците.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама иначе "Паркинги и гаражи" са на загуба...
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А кога ще се направят многоетажни паркинги и ще се махнат колите от улиците-респективно ще отпаднат зоните
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"такса за отговорно пазене" - мда, така ли е формулирано в закона? Защото:
1) Това е непоискана услуга - може да се атакува по този параграф
2) Всяка щета по автомобила може да се изиска от "паркинга", който "отговорно" е пазел. Отделно може да се пледира, че точно тоя автомобил си о пастирал на всеки 3 дена, а те не са ти го пастирали, значи не е било отговорно - материални и нематериални щети...

Ех, що нямам свободно време и защо имам гараж...
11
3
 
23
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Ха ха! Значи тия от ЦГМ НЕ ВЪРШАТ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА ПРИБИРАТ ПАРИ! ТЯХ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА НИЩО ДРУГО! А идеята беше те уж да плащат за уж по добра градска среда! Да ама не! Парите се прибират и накрая дружеството е на загуба даже! Да се чудиш как е на загуба след като половината софия вече е зона за паркиране и пари се прибират целогодишно! Освен това ако с вдигната кола се е извършило прстъплене и я е вдигнал паяк то значи че тия следи ВЕЧЕ СА ИЗГУБЕНИ В ЦКМ! Та така!
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много просто..кола която няма регномер директно за скраб...а кат и данъчното веднага казва чия е колата спо регномера прашате съобшейие че е на наказателен паркинг пакате ефин месец к пак за скраб...
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а някой от тези коли на наказателният паркинг са обявени за общо национално издирване от МВР защото са били откраднати.
Имаше такъв случай наскоро, човека сам си я беше познал, но МВР не бяха проверили дали не е вдигната случайно..., та имаше 2 годишна сметка за престой.