Столичните паяци вдигат по 200 коли... на ден!

Изоставени автомобили са натрупали 7 млн. лв. задължения
2 яну 2019 13:38,
29
Столичните паяци вдигат по 200 коли... на ден!
Снимка: Булфото

Средно по 200 коли на ден вдигат паяците в София, става ясно от данни на Центъра за градска мобилност.

През почивните дни бройката на прибраните коли в наказателните паркинги спада с четири пъти. За да си вземе шофьор колата, освен че трябва да заплати глоба за вдигането с паяк на стойност 60 лв., дължат и по 2 лв. на всеки час, в който колата им е прекарала на паркинга.

До средата на миналата година от изоставени коли на наказателните паркинги натрупаните задължения към ЦГМ достигат 6 963 038 лв. От дружеството трудно успяват да открият стопаните на колите, а повечето от тях вече са забравили и за съществуването им.

Ветеран на един от наказателните паркинги се оказва "Рено", което вече 10 години чака собственика си да го прибере, пише в. "Монитор". Автомобилът е натрупал задължение за разходи по принудително преместване и такса за отговорно пазене в размер на 68 230 лв.

Още по темата

За да се справи с проблема с неправилното паркиране, от общината закупиха през изминалата година още 10 нови паяци. Специализираните автомобили за преместване на неправилно паркирали коли струваха 2,5 млн. лв. и бяха взети на лизинг за 5 години.

Средства се отделиха и за автомобилите на екипите, които слагат скоби.

С новите паяци в града се движат общо 18 репатраци на ЦГМ. През 2018 г. Столичният общински съвет (СОС) гласува и разкриване на 5500 места зелена зона в четири района. С решението на общинарите платените места за паркиране в "Оборище", "Лозенец", "Възраждане" и "Красно село" заработиха от ноември. Обособяването им струва над 2,3 млн. лв., а очакваните приходи от ЦГМ от тях възлизат над 4,2 млн. лв. годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а някой от тези коли на наказателният паркинг са обявени за общо национално издирване от МВР защото са били откраднати.Имаше такъв случай наскоро, човека сам си я беше познал, но МВР не бяха проверили дали не е вдигната случайно..., та имаше 2 годишна сметка за престой.
7
1
 
46
 
! Отговори
Дани преди 5 години
Никой не търси собствениците. Ти ако ги потърсиш и знаят че имат задължение ще си приберат колите. Но тук само взимаш без да даваш. Това че 10 години кола стои там говори за несвършена работа. А като си вдигнал колата без да питаш трябва и да поемеш ангажимент след определен срок да я върнеш на регистрацията на шофьора, а не да чакаш. Човека може да е в чужбина или прсто да е починал ... какво още 100 години ли ще стои? И кои ще плати накрая?
6
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалните страни ако не си потърсиш автомобила в определен срок той се продава на търг, а ако никой не го купи отива за сраб. Искат се дребни промени в закона, за да може това да стане и в България и да спрем да се занимаваме с глупости. Паркингите е крайно време да влязат и по кварталите и да започнат да вдигат автомобили спрели в градинки и зелени пространства или такива, които отдавна за излезли от употреба!
5
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората вече 25г зарязват имоти и автомобили и се изнасят от България. Дори и на терминал 2 има много изоставени коли. Хората просто искат да се махнат на Бг на всяка цена и по най бързия начин ведна щом се сдобият със достатъчно пари или си уредят работа в чужбина.
4
4
 
12
 
! Отговори
Паяк кръстоносец преди 5 години
Гадове....
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и обикновено и фиш за неправилно паркиране се плаща
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като не могат да намерят собствениците, да осъдят колите. Може пък да вземат някой лев.
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да попитам това Рено което 10 години виси на наказателният паркинг какво точно търси там?