Кой ще купи задигнатите платна на Майстора?

Картините не били застраховани и стойността им не е висока
4 яну 2019 11:15,
13

Девет картини на Владимир Димитров - Майстора бяха откраднати от дом в София. Крадците са успели да задигнат и още 7 други платна на Димитър Киров.

Кражбата е станала ден преди Нова година, а точната стойност на откраднатите произведения на изкуството не е ясна. Платната са на роднини на двамата художници и не са били застраховани. Портретите не са били скъпи.

"Крадците ще останат разочаровани, тъй като цената, която ще получат за картините на черния пазар, е много по-ниска от очакваната от тях", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият експерт от НСБОП Кирил Христосков.

По думите му, когато дадено произведение на изкуството няма установени произход и история, винаги е трудно да се продаде. А освен това в България никога не е имало пазар за подобни произведения.

Още по темата

"Най-скъпият античен предмет беше продаден за 52 млн. долара. Картините на нашите художници, в случая на Владимир Димитров-Майстора, в чужбина не могат да достигнат цената, която биха достигнали в България", подчерта още Христосков.

Според изпълнителния директор на фондация "Тракия" ще бъде трудно те да бъдат продадени, тъй като вече са били показвани и е ясно, че са част от колекция.

Пред Bulgaria ON AIR една от племенничките на Майстора - Зоя Паприкова разказа, че е разбрала за кражбата от нейни приятели. Според нея това от една страна е знак, че той е голям творец, от друга обаче не говори никак добре за обществото ни и за моралните ни ценности.

Жилището, от което са откраднати деветте картини на Владимир Димитров-Майстора, се намира в къща на столичния булевард "Сливница".

Репортер на Bulgaria ON AIR се срещна с  Павел Антонов, друг наследник на Майстора, от чийто дом са откраднати картините. В нощта на обира той е бил в Будапеща. По думите му кражбата е шок за цялото семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен при бореца полицията да провери Божков и Пеевски!?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой колекционер ще да ги купи ... също и порачителя.... Сетих се бореца милиционер Боян Р.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
такива неща не се крадат ако няма купувач , Купувача е дал заявка от необходимост и съответно стоката му е била доставена.Явно плаща достатъчно за да мотивира кражбата.Просто купувача цени българските художници , и няма желание да търгува с картините а допълва собствената си колекция.
6
0
 
1
 
! Отговори
ГЕСТАПОТО преди 5 години
Джаба се опитва да неглижира картинките ;) Поръчителя се е размърдал , може да е размислил .....
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mutrite koi dr kradeza e snael kolko sa zenni kartinite koito e otkradnal kato slatoto na bg uj otkradnati i uj ot 4ujbina varnato pak v bg sibstvenik miliardera 4erepa bojkov velik balgarin i 4esten nikoi ne go saka4a niti go pitat kak e sabigatal
4
0
 
5
 
! Отговори
Смехурко преди 5 години
Защо ли и тук мирише на един продавач на търкащи се неща ...
3
1
 
13
 
! Отговори
Неук преди 5 години
Картините са поръчани от съответното лице. Никой никъде няма да ги изнася или продава. Те са откраднати срещу заплащане за услугата и вече са в частна колекция. Няма да се появят скоро сред обществото. Всичко останало е прах в очите на хората. Всеки , който се е докосвал до света на колекционерите знае за какво пиша.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Андрешковци, върнете картините на собствениците !На вас те няма да донесат щастие.
1
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
българите са неграмотни