София празнува! 141 години – свобода!

Турците са прогонени без насилия, без пожари, без избиване
181

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

София празнува 141 години от освобождението си от турско робство.

С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен и литийно шествие беше отбелязана годишнината от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от турско робство.

Беше отслужен и благодарствен молебен в храм "Света Неделя".

Именно там преди 140 г. се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко.

София е освободена без насилия, без пожари, както се е планирало, без избиване на населението.

"София се ражда наново, за нов живот, след 500 години, което дори по библейските стандарти е страшно дълъг срок и днес е много трудно да си представим живота в онази несвободна София, в която ние сме били ограничени във всяко едно отношение и в която животът е бил много, много труден. Днес пет поколения вече ни делят от онова време и можем да кажем, че живеем в друга реалност, но никога не бива да забравяме за тези векове на изпитания и затова, че беше постигната свободата и затова, че тази свобода не беше чакана даром, че нашите героични предци правиха всичко възможно по силите си, за да се случи свободата", каза заместник-кметът по културата Тодор Чобанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
1
 
! Отговори
бг нещастици преди 2 години
Ква свобода начело с Херо Мустафа?????
144
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черкезите са докарани в България от руснаците, съвсем целенасочено - да създадат размирици.
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гурко прави един изключително труден преход през снежния Балкан и разбива турцита, след което влиза в София, като я спасява от пожара, който черкезите и башибозукът са готвели. Отначало Сюлейман (Соломон) Паша е искал да подпали София с аскера, но му е забранил равинът Алмозиньо, масон с по-висок ранг от този на масона Сюлейман Паша.Никакви Позитано и Льо Ге не са спасили София от пожара! Единият даже не е бил в града. Бързото нападение на Гурко е накарало черкезите панически да избягат!
142
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ген. Гурко не бил руснак, ами белорусин, роден в Новгород. Който мисли, че белорусите са нещо различно от московските, тулски или тверски руснаци, дълбоко се заблуждава!Тези, които твърдят, че не сме викали руснаците, ЛЪЖАТ нагло и не са чели класическата българска литература, нито знаят народните ни песни! Това са жалки неблагодарници!Щяхме да се освободим сами на Куково лято, ние сме страхливи, подли, алчни, предадохме малцината смели и достойни български герои! Сега се кичим с тях!
141
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не му харесва, да заминава за цариград да чака австрийци, германци, англичани, може и марсианци.
140
2
 
6
 
! Отговори
За 151 преди 5 години
Никой БЪлгарин не е канил руснаците да го асвабаждаватОще тогава е било ясно че сменяме един поробител с другПравилно са искали пари нашенци...мдааа
139
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не са ни виновни ни руснаци,ни турци,ни германци - ние сме скапан народ , ей на ,за 28г самоуправление ще се СамоУнищожиме - алчни,лоши,безбожни.кадърните ги прогонихме,а малцинствата все повече се множат - с това темпо още след 20г Няма да я има България !
138
4
 
4
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
"Демократите" от СДС ,начело с Александър Йорданов , почетоха ли годишнината ,или се скриха като мишки по дупките си ? Тоя непрокопсаник щеше да съди Русия за не знам си какво ,когато колеше и бесеше ,като вземаха властта "с малко , но за винаги ". Разсипаха и ликвидираха България и сега пируват необезпокоявани от никого.Ослушват се пак за власт.
137
5
 
4
 
! Отговори
До Не сме били роби! преди 5 години
Точно ти си потомък на роби! Прадедите смирено са сваляли фесовете си, като видели да минава турчин. Същите са искали пари от руските кавалеристи за малко сено! Един от тях е слугувал на агата и му е носел топличка вода с ибрика, чакал го е да излезе, за да му каже "Рахат олсун".С теб - дотук! Нормалните форумци да намерят една статия на Достоевски с мрачно предсказание за освободените славяни.Гениалният мислител, най-големият психолог сред писателите по общо признание, е казал нещо пророческо!
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не сме били роби! 150......но и тези "българи" които го допуснаха и му прокараха пътя. Не забравяйте семката на Червенков и доскорошбия Янко - Тато.
135
5
 
10
 
! Отговори
Не сме били роби! преди 5 години
И сами сме си направили държавата - царство България със Съединението!Царство България беше унищожено от *** на Сталин!Проклет да е!
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Пандо разправял за първата световна война........сереш му в ботуша.....търсиш артишка или джомбушче........и ето на Свободата дошйде! Страшно е наистина български "родолюбци" да те убеждават/лъжат/сочат че си свободен за да те поробят още повече - още по страшно! Дано истинските българи не спят и бълнуват!
133
2
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Евала , но едва ли ще празнува някой на 200 годишнината ...и ще празнува точно обратното.
132
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според американеещите се българи: "Русия не ни е освобождавала. Никакви руснаци, сами-саменички сме си се освободили, включително и София. Турските войници с мироопазващи функции хвърлили пушките, и мислели да емигрират към Германия и Австрия на гурбет. Защото, мироопазващата мисия в Българско приключила. Руските войски дошли по-късно и се снимали за спомен пред Ал. Невски и си приписари освобождението." Най-най-нова история.
131
3
 
13
 
! Отговори
До 140 преди 5 години
ХАХАХА, РАЗГРОМА НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ ОТ РУСКИТЕ НИ БРАТЯ ВОДИ ДО ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И СЪЗДАВАНЕТО НА ДЪРЖАВА. И ДО САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ. НО С БЕРЛИНСКИЯ ДОГОВОР НОВИТЕ НИ "ЗАПАДНИ БРАТЯ" РАЗПОКЪСВАТ РОДИНАТА. ВСИЧКО ДРУГО СА СПЕКУЛАЦИИ И МАНИПУЛАЦИИ.
130
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимка 5 - проспект в черква! Много странно!
129
6
 
12
 
! Отговори
Православна СИЛА преди 5 години
ХАХАХА МЕД МИ КАПЕ НА СЪРЦЕТО КАТО ГЛЕДАМ КАК *** РУСОФОБСКИТЕ ТУРЧЕЕЩИ СЕ ПАРЦАЛИ !!!
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според снимката - Локвария!
127
11
 
11
 
! Отговори
СТИГА ЛЪЖИ И МАНТРИ преди 5 години
ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ!В БЪЛГАРИЯ --НИКОГА НЕ Е ИМАЛО "РОБИ"..!ИСТИНСКОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ Е ---"СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ"!РУСИЯ --Е САМО ЕДИН ЗАВОЕВАТЕЛ , ЧИЙТО ИНТЕРЕСИ НЕ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ , БЛАГОДАРЕНИЕ НА СТ.СТАМБОЛОВ И ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ !/..опита за военен преврат на Русия --го доказва чудесно.../
126
6
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
ТОВА , Т.Н. "ОСВОБОЖДЕНИЕ"--МОЖЕ ДА СЕ ПРАЗНУВА , САМО ОТ СЕРВИЛНИЯ НА РУСИЯ , БЪЛГАРСКИ СИНОД !ВСЛЕДСТВИЕ НА ТАЗИ РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА ---БЪЛГАРИЯ Е РАЗДЕЛЕНА НА ДВЕ ЧАСТИ И НЯМА , НИКАКВО ОСВОБОЖДЕНИЕ!!!ИСТИНСКОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ Е--- "СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ"!!!!!ЕТО ЗАЩО --РУСИЯ , НЕ ГО ПРИЗНАВА ...И НИ ВКАРВА ВЪВ ДРУГА ВОЙНА СЪС СЪРБИЯ!ПРОСТО, РУСИЯ ---ИСКА ПОДЯЛБАТА НА БЪЛГАРИЯ --С ТУРЦИЯ!!!/..СЪЩОТО-- което в момента правят в СИРИЯ../