Зелен трамвай до пл. "Македония"? Евентуално през 2020 г.

Около трасето - 467 дървета и 3720 кв. м тревни площи
22
Зелен трамвай до пл. "Македония"? Евентуално през 2020 г.
Снимка: Булфото

Зеленото трамвайно трасе в София ще бъде удължено и ще стига от Руски паметник до пл. "Македония". Около него ще има линеен парк, пешеходна алея и велоалея, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков.

Още по темата

Френски архитекти, работили и по Шан-з-Елизе, консултират Столичната община по проекта.

"Удължаването на зелената трамвайна линия е част от проекта за реконструкция на цялото трасе на трамваите по линия 5. Предвижда се промяна в паркирането в участъка на зеления трамвай, като местата се намаляват от 200 на 163. Колите ще спират успоредно в локалите, а не перпендикулярно както сега. Ще се оформят малки пиацети, които ще са места за отдих и за игра. Ще обогатим озеленяването и така от двете страни трамвайното трасе ще се оформи линеен парк", обясни арх. Здравков.

Консултанти по промяната на проекта за зеленото трамвайно трасе е френското архитектурно бюро "Вилмот архитекти", които са работили и по Шан-з-Елизе. В екипа има и българска архитектка, пише "24 часа".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова постави срок до средата на април да е готов работния проект за трасето, за да може да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на реконструкцията на цялата трамвайна линия №5.

Самите дейности вероятно ще стартират през 2020 г. За ремонта са осигурени средства от Оперативна програма "Региони в растеж".

Той трябваше да стартира тази година, но в края на 2018 г. класираните на първо място "Джи Пи груп" се отказаха от подписване на договор и кметът Йорданка Фандъкова реши да бъде обявена нова процедура.

Пускането на поръчката обаче не може да се случи, докато не са готови работните проекти.

Проектът предвижда около зеленото трамвайно трасе да има 467 дървета и 3720 кв. м тревни площи.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова ли са тъпи софийските архитекти, че търсят френски?
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И КАЛ, КАЛ НАВСЯКЪДЕ. СЪЗДАДЕНА УМИШЛЕНО ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ.

ОСТАВА И ЕДИН ЗЕЛЕН КОН ДА ПУСНАТ-
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"За ремонта са осигурени средства от Оперативна програма "Региони в растеж"."

Това е ключовото изречение! :( Какъв регион е пъпа на София и какъв растеж му трянва с 1.5 млрд лева да дадат обяснения компира и подчинените ѝ гости на столицата на ръководни позиции.
Бял ден да не видите!
18
1
 
9
 
! Отговори
До17 преди 1 месец
Ти не четеш ли? Трябва да има работен проект за да се избере изпълнител.... Но как преди това е избрана ДжиПиГруп без работен проект никой не казва, а и смееш ли да питаш
17
3
 
9
 
! Отговори
Munchen_DE преди 1 месец
Тихомълком се отложи за 2020?!
Беше за 2015, 2016... и така всяка година!
16
1
 
4
 
! Отговори
шматка преди 1 месец
Брейй софиянци станали европейци.
Имат си и ПИАЦЕТА

Ко е туй бе
15
2
 
15
 
! Отговори
Човек преди 1 месец
А главният архитект и г-жа Фандъкова, защо не помислят за жилищните квартали? Харчат пари за центъра и квартали в които техни покровители имат интерес. Хайде да видим проект и изпълнението му в Орландовци, Обеля, Модерно предградие, Западен парк, Люлин, Толева махала. Или там ще направят удобства на хората, а това е ужасно за тях?????
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам усещането , че ще прелича на г(р)афа след като приключи ремонта... Някакви пари ще се изперат и после иди , че ги гони .....
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как така френски архитекти ни съветват, защо не руски?
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е да се огради един терен, и да се започне да се строи Нова София, а старата да се остави на кореняците
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8

На Македония има паркинги под небостъргача.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е бавен като спира и чака светофари и коли. По-удачно си е метро 4 линия от Банкя през Македония, х-л Плиска ,Студентски град, Самоков и ще може за 1 час да обикаля София
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като се има в предвид какви се събират там.... ...трамваят трябва да е розов... ...с жълто-кафяви гащички...
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тук по Макеодния дори е имало проект за подземен паркинг някога! Явно няма да го дочакам в моя живот, както и местните не са го дочакали в изминалите 48 години.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изрязаха преди сигурно 7-8 години огромните дървета по Македония, които обираха прах и шум и набодоха някакви нефелни насаждения, които за този период не са порастнали и педя нагоре. А сега пращат проект на французи, за да им кажат да набоцкат дървета. И това удоволствие колко милиона ше излезе? Пет-шеснаесе сигурно.
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредните лъжи. Кметицата ИЗЛЪГА преди повече от година, че ще премахне мутренската автокъща от Борисовата градина. Не само, че са си още там, но си построиха и покрив! Не вярвайте на кметицата, тя ЛЪЖЕ!!!
5
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 200 на 163... Голямата разлика
4
21
 
8
 
! Отговори
Хкгхйгфх преди 1 месец
Това е може би единствения булевард който може да се преустрои на магистрала с локални платна. Трамвая се маха и се сменя с тролей, който е много по широк. Сутрин в 5цата е блъсканица.Има място и за нови дървета от двете страни на локалните. Сега ако не караш със 70 ужасно тропа колата. Ако е магистрала със 140 и без светофари ще намали времето от руски до околовръстното 8 пъти. Ама ще изхарчат парите за глупости с малко зеленина за замазване на очите
3
0
 
17
 
! Отговори
До арх.Здравков преди 1 месец
ЗДравчо, ти Червен браг опрАви, та сега си се заел със столицата..
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната безумна идея за много милиони, която ще бъде изпълнена безобразно от обръчите и ще загрози София. Другарката по руски да не пипа нищо повече, достатъчно поразии направи в града ни! Да си ходи в Самоковско и там да "твори".