Огън на Паметника на Съветската армия. Не от почит, вандализъм!

Дали с умисъл или не, но пак се изгавриха с монумента
Обновена: 8 яну 2019 08:28 | 8 яну 2019 07:10, Камелия Цветанова
240
Огън на Паметника на Съветската армия. Не от почит, вандализъм!
Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рязкото падане на температурите, особено през отишлата си нощ, най-вероятно е станала причината Паметникът на Съветската армия в центъра на София отново да стане обект на вандализъм.

За разлика от много други случаи, при които монументът е ставал обект на заливане с боя, на драсканици и какво ли още не артистични прояви, този път неизвестни са си наклали огън върху него.

Още по темата

Паметникът отдавна разделя обществото. Според едни той трябва да бъде премахнат, други пък настояват да си остане на мястото, дори му поднасят цветя на празници.

От Москва не един и два пъти са реагирали гневно при посегателствата над паметника, а дали и този път ще има протест на руското външно министерство предстои да видим.

За последно монументът стана обект на вандало-артистична проява на 4 октомври миналата година. Непознат беше изписал върху стълбите на паметника призив към Столичната община да премахне монумента.

На 9 септември 2018 г., една от най-спорните дати в историята ни, пък напръскаха монумента с бяла боя. Освен това заляха и стълбите към него с моторно масло.

През юли миналата година осъмна с надпис: "БКП са терористи", а през февруари 2014 г.  -  "Слава на Украйна" и "Капутин".

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото: "В крак с времето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Слуачйно да знаеш дали глагола "мочам", който в Самоков използват като пикаят идва от ***?! Би било много яко!
139
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1.Според историята и спомените на очевидци никой не е канил Съветската армия да ни освобождава при положение че сме били съюзник на Германия.2.Сегашна Русия няма нищо общо със Съветския съюз ! - нали вече там няма комунизъм и няма причина да се кланяме на комунистически паметници.
138
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХАХАПросто отдаваме заслуженото на окупаторите и родоотстъпника! Всеки трябва да знае, че смъртта не е спасение от позора, и който продаде родината ще плаща поколения наред!
137
8
 
21
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Понеже виждам, че са ми изтрили въпроса, ще попитам отново:*** още ли не е съборен?Редакторчето, *** е Мемориал на Освободителната Червена Армия, но очевидно си липсвал в часовете по история.
136
32
 
9
 
! Отговори
Oleee преди 5 години
До ДолуНе позна - една шепа *** искате да го махнете. И то сте все отбор юнаци - синчета и внуци на фашисти, затворници, престъпници и прочие ***!
135
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 155И аз често го поливам. Има-няма всеки път като минавам от там. Ако искаш можем да те поканим на годишното изхождане върху гроба на димитров, което организираме от 10 години насам. Миналата година се събрахме над 100 човека на протестантските гробища в София! Хапни добре и ела да отдадем заслуженото на най-големия предател на родината!
134
29
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да пишете глупости вземете прочетете историята на България между 2-ра и 3-та Българска държава. Ако не беше руската армия, сега щяхте още да ходите с потури и да се кланяте всеки петък след вечерната молитва пред паметника на Ердоган Великолепни.
133
10
 
31
 
! Отговори
да се премести преди 5 години
Докато го има този паметник на съветската армия ще има проблеми и това е очевидно. Надраскват го и изцапват поне 15-тина пъти всяка година. Да сте видели някой да е надраскал поне веднъж паметника на апостола Левски вече повече от 140 години. Отговорете си сами защо е така...Защото истинските неща не се надраскват и оскверняват.
132
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брех та аз оня ден пиках върху него неми опушвайте тоалетната Жълта струйка върхо петолъчката много му ходи
131
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй или иначе ще го съборим и ще накараме русия да плати сметката
130
8
 
17
 
! Отговори
Путкин преди 5 години
Мечти Мечти ама БГ вече е в НАТО и няма как да праща дивизии болното джудже
129
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взрив искаме, не огън. Мощен взрив, който да прати противния "паметник" чак в мАсква!
128
14
 
32
 
! Отговори
Долу преди 5 години
Цяла България иска паметника на окупатора да се демонтира!
127
21
 
23
 
! Отговори
софия преди 5 години
Опасаха държавата с камери, а едни вандали не могат да хванат. Трябва те или родителите им да възстановяват поне в троен размер идиотщините си. А и имената им да не се крият, а публикуват. Както едно време.
126
31
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
До Според мен,А според мен Путин трябва да прати една дивизия и да прекрати ,,демократичните мъки,, в Родината ни !!!
125
5
 
10
 
! Отговори
Според мен, преди 5 години
в този случай няма вандализъм, нито изява на политически възгледи.Било им е студено на някакви клошари или наркомани и са решили, че там има завет от вятъра. Такива дори не се замислят дали палят огън върху паметник или на друго неподходящо място.Преди години пак такива, палейки си огън, подпалиха дърво на нашата улица посред лято, когато хората спят на отворени прозорци. Не ми се мисли какво щеше да стане, ако вятърът беше в друга посока - щяха да пламнат пердета и да се подпалят апартаменти.
124
8
 
14
 
! Отговори
ха ха преди 5 години
До Изводи ами същите тези летци помогнаха на Съветската армия за унищожаването на Хитлеризма така че *** и им сложи една китка за благодарност
123
10
 
24
 
! Отговори
Не разбрахте ли преди 5 години
Изопачена история с измислени паметници никой не иска Това провокира в хората гняв и омраза
122
23
 
20
 
! Отговори
Изводи преди 5 години
По същата логика Паметника в Южния парк-София на американските летци бомбардирали София през втората световна война и пускали играчки с бомби осакатили стотици деца трябва да бъде обгорен. НО обгарянето на паметници става само срещу пари давани от НПО организации по програмата на САЩ за противодействие срещу Русия. Изводи Русия пари не дава на вандали защото паметника на американците не е поруган. Изводи САШ спонсорира най-долните ***.айки на обществото! Умните и красивите не радеят за демокрация
121
14
 
30
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Абе претопете ги вече всички паметници на съветския поробител и ги направете на нещо полезно като паметници на българските царе! Какво толкова му се радвате на паметника на българското робство? Все едно паметник на турските поробители да направим и да го пазим като очите си! Това ли искате бе ***? Да се заличи, ако *** отидат да го пазят, да се заличат заедно с него и така ще се отървем от две напасти!