Огън на Паметника на Съветската армия. Не от почит, вандализъм!

Дали с умисъл или не, но пак се изгавриха с монумента
Обновена: 8 яну 2019 08:28 | 8 яну 2019 07:10, Камелия Цветанова
240
Огън на Паметника на Съветската армия. Не от почит, вандализъм!
Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рязкото падане на температурите, особено през отишлата си нощ, най-вероятно е станала причината Паметникът на Съветската армия в центъра на София отново да стане обект на вандализъм.

За разлика от много други случаи, при които монументът е ставал обект на заливане с боя, на драсканици и какво ли още не артистични прояви, този път неизвестни са си наклали огън върху него.

Още по темата

Паметникът отдавна разделя обществото. Според едни той трябва да бъде премахнат, други пък настояват да си остане на мястото, дори му поднасят цветя на празници.

От Москва не един и два пъти са реагирали гневно при посегателствата над паметника, а дали и този път ще има протест на руското външно министерство предстои да видим.

За последно монументът стана обект на вандало-артистична проява на 4 октомври миналата година. Непознат беше изписал върху стълбите на паметника призив към Столичната община да премахне монумента.

На 9 септември 2018 г., една от най-спорните дати в историята ни, пък напръскаха монумента с бяла боя. Освен това заляха и стълбите към него с моторно масло.

През юли миналата година осъмна с надпис: "БКП са терористи", а през февруари 2014 г.  -  "Слава на Украйна" и "Капутин".

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото: "В крак с времето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
20
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е паметник на съветската армия бе,хора!Това е паметник на българското слагачество и национален позор!Нашите партийни другари ги нацвъкаха по цялата страна!Нормално е хората да не го искат!
119
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до дядотоТочно на тази среща Чърчил предлага Турция и Гърция да си поделят южна българия....талин казва:-Българите ги не пипайте!
118
8
 
21
 
! Отговори
От Баба ви преди 5 години
До Дедо виМене Дядо, ще ме погребът при семейството ми. Ти легни до георги димитров, там ще се почувстваш сред приятели!
117
5
 
19
 
! Отговори
до дядото преди 5 години
Изобщо не си в час бе,човек!Ама изобщо!Да си чувал случайно за срещата в Ялта!?А в Техеран!? И СЛУЧАЙНО да знаеш какво са решили там!?Че България попада в съветската зона на влияние?Какъв Чърчил,какви 5 лева?Когато след войната ГЪРЦИТЕ искат цяла южна България до Стара планина за тях,и руснаци,и англичани им се изсмяли презрително!Защото нещата вече са били решени!Айде стига с тоя "Наръчник на агитатора",освестете се малко,папкайте си големите пенсии и кротувайте!Баси!
116
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135Ох...ама как сега да натисна и двете?!
115
15
 
24
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Браво, така се прави! Този пропаганден комунистически монумент трябва да бъде премахнат!
114
7
 
5
 
! Отговори
Дедо ви преди 5 години
До От Баба ви....то е ясно че все некога ще опъна чепика,ама искам да ме заровят до тебе !
113
7
 
17
 
! Отговори
От Баба ви преди 5 години
До Дедо виИ какво общо имат паметниците на съветската армия в Западна Европа с България?!! Нали не бива да следваме "загнилата" Западна Европа, защо я даваш за пример?!! И колко от тези държави в Западна Европа са били окупирани от съветската армия?!
112
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Да се преместиНе само паметника на Левски поругаха преди 2-3г. ами и достатъчно много надгробни плочи по българските гробища...тези са същите дето искат да се срути паметника
111
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този "паметник" е гавра с България и не трябва да се пали, а да взриви!
110
17
 
13
 
! Отговори
Дедо ви преди 5 години
До От Баба виМалеееее.....ти си неспасям случай....другите плюнат па си пият кафето,а ти се изкара баш меродавен историк....Ама кажи нещо и за паметниците на Съветската армия дето хич не са малко в Западна Европа...колко са разрушени бе историкоооооо....?
109
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що тогава разрушиха половин София и загинаха хиляди хора? Какво беше казал Чърчил? Кой ни е обявил война, а тия дето си викат честита баня ли?
108
10
 
11
 
! Отговори
Да се премести преди 5 години
Докато го има този паметник на съветската армия ще има проблеми и това е очевидно. Да сте видели някой да е надраскал паметника на апостола Левски вече повече от 140 години. Отговорете си сами защо е така...
107
9
 
17
 
! Отговори
От Баба ви преди 5 години
До Дедо виТия, които отказваха на руснаците първи легнаха окървавени в калта. Намерил си с какво да се подиграваш Дядо, руската окупационна армия почерни хиляди български семейства!
106
8
 
9
 
! Отговори
до 90 преди 5 години
До Искаме мир!НАТС пази мира, бе и.иот !
105
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почит?????? Почит към окупатора???? Този паметник не е паметник на освободителката, а на окупатора, донесъл на България най-мрачните 50 години в историята и!
104
14
 
21
 
! Отговори
hard преди 5 години
Крайно време е това капище да бъде взривено, изринато с булдозерите и мястото заличено така, че да няма никаква следа от окупатора!!!
103
9
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Паметника на поробителите не го ли премахнаха.
102
12
 
18
 
! Отговори
От Баба ви преди 5 години
До Дедо виНаслушали сме се на това, какво е щяло да стане ако руснаците не били окупирали България - капиталистически упадък, турско нашествие и т.н.т. глупости на търкалета! За 45 години изостанахме толкова, че няма да можем да наваксаме и за 100! Само и единствено благодарение на "освободителите". Отивай се Дедо, склопи очи и легни в студената земя, дай шанс на идните поколения да възстановят това, което твоето съсипа градейки социализъм по съветски модел...вземи и паметника с теб!
101
9
 
17
 
! Отговори
От Баба ви преди 5 години
До Дедо витъпУ ни е дедо, затова. ТъпУ ни е, че в центъра на стилицата ни, на централно място се издига паметник на една окупационна армия, дошла с огън и меч да коли и беси, а нас ни принуждават да й се кланяме и да я наричаме "освободителка"! ТъпУ ни е, че в България, паметниците на българските войни загинали през двете световни войни се броят на пръсти, а същевременно тези на окупаторите ни се издигат величествено из цялата страна! ТъпУ ни е, разбираш ли?!!