Огън на Паметника на Съветската армия. Не от почит, вандализъм!

Дали с умисъл или не, но пак се изгавриха с монумента
Обновена: 8 яну 2019 08:28 | 8 яну 2019 07:10, Камелия Цветанова
240
Огън на Паметника на Съветската армия. Не от почит, вандализъм!
Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рязкото падане на температурите, особено през отишлата си нощ, най-вероятно е станала причината Паметникът на Съветската армия в центъра на София отново да стане обект на вандализъм.

За разлика от много други случаи, при които монументът е ставал обект на заливане с боя, на драсканици и какво ли още не артистични прояви, този път неизвестни са си наклали огън върху него.

Още по темата

Паметникът отдавна разделя обществото. Според едни той трябва да бъде премахнат, други пък настояват да си остане на мястото, дори му поднасят цветя на празници.

От Москва не един и два пъти са реагирали гневно при посегателствата над паметника, а дали и този път ще има протест на руското външно министерство предстои да видим.

За последно монументът стана обект на вандало-артистична проява на 4 октомври миналата година. Непознат беше изписал върху стълбите на паметника призив към Столичната община да премахне монумента.

На 9 септември 2018 г., една от най-спорните дати в историята ни, пък напръскаха монумента с бяла боя. Освен това заляха и стълбите към него с моторно масло.

През юли миналата година осъмна с надпис: "БКП са терористи", а през февруари 2014 г.  -  "Слава на Украйна" и "Капутин".

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото: "В крак с времето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
16
 
! Отговори
Бе преди 5 години
ние винаги сме били и си оставаме подай гъзЕц дето се вика! За деня на освобождението на София, нито една централна медия не се осмели да каже от кого или какво е освободена София! Само, че се чествал този ден като ден на освобождението! Интересна работа!
99
7
 
18
 
! Отговори
гошо преди 5 години
До рускиня- за да се спре "ужаса" не е било необходимо Съветската армия да влиза в България, обявяването на война на независима държава, която не е провеждала агресия към СССР е изцяло за "военна плячка", "завладяване зони на влияние"- когато през септември 1939 Великобритания и Франция обявяват война на хитлеристка Германия заради нападението на изток към Полша, какво прави доблестният съвески войник и по конкретно дядо ти? Изпраща протестна телеграма? Изпраща суровини? Снима се с Хитлер?
98
1
 
10
 
! Отговори
смехурков преди 5 години
Невежата е новата политическа директива на индивида тип черво свързано с магазин-клозет.
97
11
 
23
 
! Отговори
Шуши преди 5 години
Рано или късно ще му дойде времето и на паметника на окупаторите! Освободили ни били руснаците през ВСВ, от какво точно ни осбвободиха?!! От Беломорска тракия, от Южна добруджа, от бъдеще за децата ни?!!
96
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събаряй!
95
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дедо виПаметника е за войничетата загинали през втората световнатия дето убиха стрелочника в Бургас и се отровиха с метилов алкохол от жп цистерната ли?
94
17
 
20
 
! Отговори
Колев преди 5 години
Как може да има паметник на армия окупаторка.Съсипала България
93
16
 
14
 
! Отговори
РАША НАША преди 5 години
това е нашето минало това е историята на бг тези драскачи да се хванат и под съд края на краищата сложете видео камера и това ще е последното проишествие
92
10
 
17
 
! Отговори
До Логика Лаврова преди 5 години
Огън се пали на закрито от вятъра място. Това са били вандали. Същите, които надраскаха пирамиди с български надписи, откраднаха статуята на Аполон от Софийската баня, оскверняват гробове, пишат "само левски" по фасадите на сградите и т.н.
91
12
 
17
 
! Отговори
по сталин преди 5 години
Има паметник,има проблем!Няма паметник,няма проблем!
90
8
 
19
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
"Вандализъм" няма да бъде само когато с въпроса се заеме една САПЬОРНА РОТА.
89
14
 
22
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Премахването на съветските паметници не е русофобия, а възстановяване на Историческата справедливост !за справка: виж Историята
88
9
 
8
 
! Отговори
Логика Лаврова преди 5 години
Помислете само кой може да има полза !!Това авто-провокация с цел московиците сами да се изкарат жертви и да консолидират общественото мнение в масква срещу външен враг.(Всъщност вероятно са клошари на които просто им е било студено. Но е забавно да се ползва руската ретотика и 'логика' срещу самите тях)
87
19
 
12
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 5 години
Патологичните русофоби ги е страх дори и от един паметник! Не се страхувайте, този паметник е от камък и няма да ви изяде. Единствената опасност е, ви е сами да се побъркате! Но това си е ваша работа и никой няма намерение да ви спре! Само дето броя на откачалките в България ще продължава да расте.
86
8
 
11
 
! Отговори
той не е объркан преди 5 години
До До Защо?Объркания си ти!Дреме и на Европа за някаква посредствена, слаба и лошо управлявана държава на края на света!Това че е въоръжена до зъби не я прави фактор!И на българите не им дреме за Русия!Когато американците с цялата си глупост поискаха да сложат паметника на летците насред София,почти всички депутати хукнаха да ги предупреждават за страховитите последици от това решение!И те си го сложиха,ама в посолството!А една Русия се пеняви и обвинява в неблагодарност завоювана страна!?
85
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би не е вандалски акт,а опит да бъде запален вечен огън в памет на съветската армия.
84
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искаме московска елхичка !
83
8
 
12
 
! Отговори
до рускиня преди 5 години
Всъщност събитията около концентрационните лагери са раздухани от съветската пропаганда за да заглушат Хатинь / Катин.Те и сега в Русия мразят ж.и.д - овете.Това ще остане в историята като пример за лицемерие на руснаците от особено голям мразмер. Тя Захарова си мисли че нищо не знаем.
82
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искаме евразийски партии в България !
81
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е вандализъм, а израз на всенародната "любов" към окупаторите, които съсипаха държавата ни