Огън на Паметника на Съветската армия. Не от почит, вандализъм!

Дали с умисъл или не, но пак се изгавриха с монумента
Обновена: 8 яну 2019 08:28 | 8 яну 2019 07:10, Камелия Цветанова
240
Огън на Паметника на Съветската армия. Не от почит, вандализъм!
Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рязкото падане на температурите, особено през отишлата си нощ, най-вероятно е станала причината Паметникът на Съветската армия в центъра на София отново да стане обект на вандализъм.

За разлика от много други случаи, при които монументът е ставал обект на заливане с боя, на драсканици и какво ли още не артистични прояви, този път неизвестни са си наклали огън върху него.

Още по темата

Паметникът отдавна разделя обществото. Според едни той трябва да бъде премахнат, други пък настояват да си остане на мястото, дори му поднасят цветя на празници.

От Москва не един и два пъти са реагирали гневно при посегателствата над паметника, а дали и този път ще има протест на руското външно министерство предстои да видим.

За последно монументът стана обект на вандало-артистична проява на 4 октомври миналата година. Непознат беше изписал върху стълбите на паметника призив към Столичната община да премахне монумента.

На 9 септември 2018 г., една от най-спорните дати в историята ни, пък напръскаха монумента с бяла боя. Освен това заляха и стълбите към него с моторно масло.

През юли миналата година осъмна с надпис: "БКП са терористи", а през февруари 2014 г.  -  "Слава на Украйна" и "Капутин".

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото: "В крак с времето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демонтирай! Решетников сам си каза, че архиват ни е военен трофей. България не е воювала срещу ссср. Агресорът дойде, изби цвета на нацията, национализира и съсипа всякакво предприемаческо мислене, затвори ни за 45 години на страната на губещите, накрая се наа ка и умре, оставяйки наследство от мутри, необразовани шумкари и досъсипа българската държава. Смърт на БКП и СССР!
79
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искаме руски шпиони в България !
78
5
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До въпростия музеи са на поредното нпо на бабите на внуците на майките на активните борци, и ги издържаме, както и заплатите на участниците там, аз , ти и останалата част от активното българско население. без да ни питат.
77
7
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
До рускиня"На завет" стояхме докато дойдохте вие, руснаците. След това хиляди млади български войници и офицери дадоха живота си по бойните полета на Югославия, Унгария, Австрия... А що се отнася до евреите - ние сме спасили от смърт много повече от тях, отколкото вие, руснаците. Вие ги пращахте в Сибир даже и след войната!
76
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искаме съветски паметници в България !
75
4
 
5
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
предполагам, че за всички е ясно, че т.нар осквернявания са автосаботажи, целящи в определени моменти да се обърне общественото внимание върху съществуването на "съвецка" армия, и шумкарското "можем да повторим".
74
4
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
В моловете има ретромузеи на социализма. Никой не влиза. Теплащат ли наем за заетата площ? КОЙ ги издържа?
73
2
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
некой интеграционен горил жици и се опитал да крадне месинг - оп вандализъм. явно, силните ръце на шумкарите са изчерпани. очаква се да почнат да си притискат хората за пари, и в краен случай да изгърми бор-чвор.
72
5
 
19
 
! Отговори
така трябва преди 5 години
Всички костници на загиналите от войните - 1912-1918 бяха осквернени с построени на тяхно място паметници на съветската армия.Това е вандализмът който трябва да бъде санкциониран!Да възстановим костниците на българите загинали за България!
71
16
 
9
 
! Отговори
Искаме мир! преди 5 години
Не искаме Нато! Искаме мир!
70
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да се запази брацката дружба предлагам паметникът на съветската армия да се загради с берлинска стена и да се пази от нощните вълци на Путин !
69
13
 
10
 
! Отговори
До Защо? преди 5 години
Тотално си се объркал! Защо в Европа никой не протестира срещу Русия? Жълтите жилетки и всички останали протестират срещу ЕС! Срещу американските концерни и картели! Русия не е заплаха на нас! Заплахата сме ние самите за нас. Защото сме васали на САЩ!
68
17
 
12
 
! Отговори
Големият проблем преди 5 години
В България комунисти няма. Никой не протестира срещу социализма и комунизма! Всички протестират против капитализма! Големият проблем не е Паметника на Съветската Армия, а капитализма!
67
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До рускиняВие не разбрахте ли, че всеки опит да се натрапвате на другите е контрапродуктивно.
66
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еднакво глупави са и про - натовските,крадливи и продажни меки китчици, цоцащи от непеота, и русофилските поклоници, бивши *** и ***. *** ли го мислите народа бе, продажници, нали ви виждаме че сте платени, предатели. Заради вас сме на това дередже-бедни.
65
7
 
15
 
! Отговори
не разбирам преди 5 години
След като е толкова ценен,а хората не го искат,защо не го демонтират,и да си го сложат в някакъв музей на комунизма!?Хем и пари ще печелят!Защо с тая слагаческа щуротия непрекъснато разделят хората!?Ай сиктир!
64
8
 
29
 
! Отговори
Защо? преди 5 години
До рускиняКолко хора са пращани в гулаг след като са били предавани от свои съседи, приятели, дори роднини? Колко хора избиха руснаците в Катин? 20 000? 60 000? Вероятно твой дядо е безчинствал из Източна Европа и е насилил не една или две европейки и е откраднал не е една или две кокошки. Защо в цяла Източна Европа ви мразят? Защо всичките ви съседи ви мразят? Защо цял свят иска в ЕС, но не иска да бъде в Евразийския съюз?
63
5
 
22
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
До рускиня до историкТова е чиста лъжа. СъвеЦката армия нищо не спасила. Тя просто е водила война с германската армия и я побеждава.
62
3
 
17
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Поцарборисов време никой не драскаше паметника на съветската армия, защото го нямаше! :D :D :D
61
28
 
5
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
виждам минусите. Питам защо - или още мило и драго времето, когато се случвали тези ужаси с други народи. Нали тук сте стояли на завет