Решено! Купуваме F-16. За колко, как ги плащаме, кога ще ги доставят?

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО кабинетът развързва кесията
Обновена: 16 яну 2019 14:41 | 16 яну 2019 13:45, Камелия Цветанова
853
Решено! Купуваме F-16. За колко, как ги плащаме, кога ще ги доставят?
Снимка: Reuters

Парламентът даде зелена светлина за купуването на нови изтребители на родните ВВС.

Още по темата

130 народни избраници от ГЕРБ, ДПС и ВМРО гласуваха "За" решението правителството да започване преговори със САЩ за купуването на нови изтребители F-16V Block 70.

Против бяха 84 депутати.

С решението си парламентът дава правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания.

На практика това може да е всеки един от спорните параметри - цена, срок на доставка, начин на плащане.

Възможно е да се стигне освен до увеличаване на цената и до варианта първите изтребители да бъдат доставени по-късно от 2 години след подписването на договора, каквото беше досегашното изискване.

Освен това при преговорите е възможно да се търси и нова схема за изплащането им. България настоява това да стане разсрочено през следващите 10 години, но е възможно при санкция от финансовото министерство те да бъдат изплатени за по-кратък период.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители.

Основният конкурент на САЩ за поръчката - Швеция и SAAB - остана разочарован от българското решение и обяви, че американското предложение не отговоря на българските изисквания.

Според правителството обаче нито една от подадените оферти не отговаря изцяло на тези изисквания и ако не се приеме отклонението, проектът трябва да започне отново, но реално парламентът днес развърза ръцете на кабинета.

Военният министър Красимир Каракачанов нападна противниците на сключването на сделката като от своя страна ги обвини, че говорят неистини и спекулират.

"От 2004 г. се говори за модернизация на армията и все нещо се случва, сега се говори защо бил единият, защо бил другият, но това няма никакво значение, както се казваше едно време във филмите - дали бил шведски или съветски няма значение, важното е да е добър", коментира той.

Каракачанов отсече, че за него като министър е важно армията ни да е въоръжена с най – новото, качественото и добро оръжие

"Ако купим F-16 ние ще имаме най-модерното оръжие на Балканите", настоя военният министър.

По време на преговорите щели да се уточнят и цената, и начина на плащане, и срокът на доставката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


853
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
543
2
 
33
 
! Отговори
Темелко преди 5 години
Няма да се съревноваваме с корпорациите и банките. Те са еврейски. Ще възродим армията и тайните си служби по модела на Израел. Ще залавяме чуждестранни агенти и врагове в зародиш като МОСАД. Всеки кадър от ДС да бъде пращан на обучение в МОСАД. БЪЛГАРИЯ И ЗАОБИКОЛЕНА ОТ ВРАГОВЕ. НА ИЗТОК Е ТУРЦИЯ И РУСИЯ, А НА ЗАПАД Е ВЕЛИКА АЛБАНИЯ И СЪРБИЯ. Трябва да разберем как евреите оцеляват заобиколени от врагове. ВЪПРОС ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ.
542
4
 
33
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Купувайки американска техника, вие директно сте в играта, защото утре великите американски корпорации ще ви направят подизпълнители на оръжие и боеприпаси за Близкия изток!!!Това е пазар за милиарди и трилиони, но трябва да играете умната, и влезнете ли веднъж, няма отказване или не искам, ама сега не мога нямам пари и т.н.!!!Вие сте в играта, още когато сте се присъединили към ЕС и НАТО!!!И все пак не забравяйте, че който държи МВФ,СБ и ФЕД, контролира и военните корпорации в САЩ!Мики!ЦРУ!!
541
2
 
41
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 5 години
Между другото - бедния Египет има 240 от тези фърчила, дори Гърция има 170! А тук форумните русофоби се подмокриха от кеф как ще 'наритат джуджето' с 8 хартиени самолета (щото ги няма още - нали така?)
540
12
 
38
 
! Отговори
Ф16 носи преди 5 години
Противокорабни ракети , Грипен-НЕ! С Ф16 *** не може да ни нападне по море ! Затова Рушката агентура начело с пРзидентът им рИве
539
2
 
35
 
! Отговори
extremist преди 5 години
но това няма никакво значение, както се казваше едно време във филмите - дали бил шведски или съветски няма значение, важното е да е добър", коментира той. - ДРУГАРЮ КАРАКОНДЛУ В , СЛЕД КАТО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЗАЩО НЕ ШВЕДСКИ ???КАКЪВ "СЪВЕТСКИ" ВИ ГОНИ ДРУГАРЮ, НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ГОРБИ ГО ЗАКРИ 1989....А СЕТИХ СЕ : ЗА ВАС ДНЕС СИ Е ЧИСТ КОМУНИЗЪМ
538
7
 
37
 
! Отговори
Грешка преди 5 години
Цветанов тегли ножа на Тиквата с тая сделка
537
0
 
31
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
василев е прав, като цитира (задочно) бай ви тошо, който каза: https://youtube/watch?v=UDc7b3kKC2E
536
4
 
40
 
! Отговори
Демографска криза преди 5 години
2 млн напуснаха България, още 2 млн. ще го направят през следващите 2 години. Ф16 е най-важното в момента. Ще останат 4 млн. от тях 2 млн пенсионери 1 млн цигaнe
535
2
 
35
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Василев: ДРАГИ ВАСИЛЕВ , НЯМА ДА ТЕ РАЗБЕРАТ; ДОРИ И РОМИТЕ ГИ БИХА С ПОКАЗАНОТО ЕДИНОМИСЛИЕ ПОСРЕДСТВОМ ПРОТЕСТ!БЛЪГАРИНА Е КАТО П РА СЕ В КОЧ И НА - НЕ ЗНАЕ КЪДЕ СЕ НАМИРА, НЕ ПРОУМЯВА КАКВО ГО ЧАКА И МУ ДАЙ САМО ДА ПЛЮСКА
534
6
 
34
 
! Отговори
Темелко преди 5 години
Като няма дастатъчно мъже кадри за войници, ще приемате жени. Жените са се доказали неведнъж както през ВСВ, така и днес. Половината армия на Израел са жени и мачкат. С жени Червената армия стигна до Берлин. Армията на САЩ - все повече жени. В китайската армия също. Армията те калява, прави те силен, учи те на ценности, след служба войниците стават примерни бащи и майки с по 5 деца. Така е в Израел или САЩ. А не да ги бият роми и насилници. Слава на жените! ВЪЗРОДЕТЕ СЛАВНАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ!
533
2
 
38
 
! Отговори
Forever преди 5 години
И като ги закупят тези F16, за къде ще ги използват,във война ли сме с някой,или ще събират прахта в халетата.
532
1
 
41
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВА , ВАДИШ 2 000 000 000 ОТ ДЖОБА СИ И ПЛАЩАШ;ЗА ПРАХУСМОКАЧКИ ФИИИИИИИУУУУУУУУ16 ДАНЪЦИ ОТ МЕН НЯМА ДА ВИДИШ
531
4
 
36
 
! Отговори
Василев преди 5 години
С прискърбие трябва да ви съобщя, че вие сте едно нищо, ако не са великите и всемогъщи корпорации и банки!!!Кажете ми една българска стока или марка, която да е на световно ниво!!!Ако искате се върнете 1300 години назад, гледайте и се взирайте, и ми кажете с какво сте интересни, и какви позиции може да имате, ако не ви дават европомощи,заеми и пазари?Вие фалирахте бе селяни прости, не може да се справите с едни роми, а искате да се съревновавате с великите корпорации и банки!Агент Фибио!ЦРУ!
530
0
 
32
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Bad Companyкаква супичка,симпатяго?..Да не си в някой кризисен център?
529
0
 
32
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
до минусохвъргачката, която е неграмотна дори на майчиния си език: тук минусите ти не важат. в истинския живот минусите и плюсовете важат пред Съда, който ще съди Всеки от нас, накрая на житейския му път. пожелавам ви успех, с ежедневните си манипулации, за цял живот. ако това изобщо е било живот. да наказваш другите, заради себе си.предава се по полов път и е характерно за днк!
528
0
 
33
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
До ПроСоТоСупичката Ттолчев, супичката!
527
0
 
31
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Василев 674избързах,моля за извинение!674 НЕ е равно на 644...
526
1
 
34
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
ако диктаторът, който не е пил и една бира в живота си, не слуша моцарт и в същото време не яде моцарт-топките от рафта на сладките продукти, (сега внимавай, ама!) реши да поеме под влиянието си частта от територията, която дпс и дост днес контролират. вие какво ще предприемете с тези ф-16? които даже още ги няма на "зелено", или на хартия...М? отговор от някого?
525
3
 
31
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Bad Company 652и как с бояришника сметаш да преживееш новината?
524
1
 
35
 
! Отговори
Василев преди 5 години
На българските селяни прости само леко им е споменато, че са реализирали милиарди от продажбата на боеприпаси и въоръжение , по време на войната в Сирия!!!Виждате ли колко са навързани нещата, няма мърдане, вие сте обречени да бъдете съюзници с великия американски народ!!!Агент Дейви Зандалей!ЦРУ!!!