Жителите на София постоянно се увеличават. Дали?

Вече няма естествен прираст на жители, настоя Ангел Буров
18 яну 2019 22:30, Екип на Bloomberg
58
Жителите на София постоянно се увеличават. Дали?
Снимка: Pixabay

Едва ли ще има задълбочен дебат за липсата на пари за инфраструктура и поддръжка на зелените площи в столицата по време на предстоящите избори. Но обществените организации вече са създали рефлекса да задълбочават дебата в такива моменти. Това заяви Ангел Буров, заместник-председател на Съюза на урбанистите в България, преподавател в катедра "Градоустройство" в УАСГ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него Общият устройствен план на столицата трябва да бъде изменен, за да стане по-прозрачен, достъпен и ясен.

Има необходимост от обществено обсъждане на промените в Общия градоустройствен план на столицата, налага разбираемото и достъпно поднасяне на информацията, за да има комуникация и резултат от нея“.

Гостът посочи, че дълги години живеем с представата, че София расте с голям брой жители и се възобновява, но това не е така. “По данните на демографията столицата вече няма естествен прираст на жителите”, каза експертът и поясни, че е необходимо да се взимат решения доколко ще се позволи миграцията към столицата, дори от страна на чужденци с оглед на сигурността.

По отношение на жилищния фонд на столицата Ангел Буров обясни съществуващото напрежение - има жилища, но те не са на предпочитани места, а от друга страна има голям брой жилища, които са блокирани. Защо е така - предстои да се разбере и да се реши проблемът, каза още той.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено,че няма естествен прираст.То вече и студентите намаляват.През 2000г средно образование са завършили 80 хиляди души,а през 2017г 48 хиляди.До десетина година и студентите ще намалеят наполовина.И пък бачкаторите емигрират,вместо да отиват в София.Умрелите в София са повече от новородените.
26
1
 
42
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
А, я се замислете пък що народ софиянци се е махнал от София! А, колко са минали транзит, изучили са се и са се върнали по родните си места или са заминали за чужбина?
25
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добро утро Пено, дето се вика. Направете София като Мумбай пък после да го мислиме.София е хубав град, хората които го атакуваха и нападнаха го развалиха със селския си и примитивен манталитет. После мразели София, мразете тия дето надойдоха, какво мразите града.
24
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На дъното... София заема 119 място в класация за най-добрите градове за живеене в света и на последно място в Европа.
23
14
 
47
 
! Отговори
Мая преди 5 години
От варна съм и като съм ходила в софия ми е било странно откъде идва самочувствието на някои столичани, че живеят в този град. Та не виждат ли мръсотията, хаоса и т.н. според мен в бг има поне три по-хубави града - варна, пловдив и търново.
22
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България ръст на жителите има само по "РоМсКиТе" гета. Българите забравихме, как се правят деца. Не искаме да сме бащи и майки със стабилни, хубави и щастливи семейства, а да сме ММА бойци, мутри, плеймейтки, актриси и друга ***.Моят пра-дядо е имал 9 сестри. А като се замисля стандартна им на живот не е бил много по-висок от сегашния.
21
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото чужденци познавам минали през София, има едно нещо което прави впечатление и на всички:Всяка сграда, всяка стена, всяка пейка е надраскана с грозни, отвратителни графити. Не мога да разбера, как в "селяндурската" провинция няма и 0.1% от цялата тая мизерия по сгради, стени, улици и т.н.? Проблема не е в това, че "жалките провинциалисти" имат добри кметове, общински служби по чистотата и т.н.Просто си нямат софиянци.
20
8
 
41
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Не се пишете големи столичани и граждани, след като даже кметицата ви е самоковска *** !
19
12
 
2
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
Комунизма, на- терорйстите,..От, 1803- до-1990г.Оплита- света,.Със- ***, като, F- 16,.Старци,.И, пазарлъци, със- въздуха,...И, празника,...Ще- ме- помните, повече- от- Исус,..
18
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До WwwwwмМечтаем си - да,за мръсната София,даже сън не можем да спим,от сутрин до вечер само за хаотичната,олющена София мислим!
17
28
 
21
 
! Отговори
Wwwwwм преди 5 години
*** всички селяни като станете на 18 мечтаете да дойдете във това голямо село
16
12
 
12
 
! Отговори
Wwwww преди 5 години
Да си стоят там така и въздуха ще бъде по чист мн станаха колите всеки идва в София купува си няква тройка за 400лв и почва да кара и става мазало
15
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цяла България трябва да дойде в нАй голямото село на Европа София.
14
16
 
10
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Някой да те е викал.
13
12
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Което си е село , село ще си и остане. София е била шопско село и такова ще остане.
12
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София се превръща в град-държава. Няма накъде да расте и може само да намалява докато не остане музей на демократичната глупост. За съжаление бъдещето на София е като евентуален квартал или гето на 100 милионен Истанбул.
11
10
 
29
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Момчето си тръгва от селото,но селото не си тръгва от момчето!!!!
10
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шопите да не плащат 1 стотинка за еничарите.
9
24
 
8
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
до анонимен 8-Аз живота съм си оправил и съм си платил цената за да съм успял.Вие какво направихте за себе си освен да мрънкате.С какво смятате че заслужавате половината на моите пари,които вземам например.Кажете.Какво давате в замяна???
8
23
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шопите са гнусни крадци на националния бюджет а града е тотално панелно Гето с една улица и 1 булевард който всъщност е анадолско Шосе