Строеж събори стена на къща, уреди – в изкопа

ДНСК прави експертиза за аварията до края на месеца
44

Снимка: БулФото

Строеж в София събори стената на обитаема къща. Изкопни дейности до сградата причиниха значими щети за живеещите в нея и съседните къщи.

До пострадалата къща в столичния район "Възраждане" е започнало мащабно строителство, което предвижда изграждането на хотел, жилищна сграда с магазини, подземен гараж и офиси.

Стената на съседната къща липсва, няма ги и част от домакинските уреди. Покъщнината паднала в ямата по време на изкопната дейност.

"Тази авария е причинена от значителен теч на топлофикационната система на улицата", заяви пред bTV Георги Сачански, управител на фирмата инвеститор на строежа.

От "Топлофикация" не са съгласни - те са изпратили екип, който е констатирал, че почвата на изкопа е с температура под 0 градуса. Това означава, че теч на вода не е възможен.

В становище на ДНСК се посочва, че именно изкопните действия са причина за разрушаването на стената. Предстои изработването и на техническа експертиза до края на месеца.

Според Сачански е подписано споразумение за обезщетяване на собственика на къщата. Собственикът обаче казва, че не е подписвал такова и ще търси правата си в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
21
 
! Отговори
Българина преди 5 години
живее с мисълта, че "дома е моята крепост". Тука обаче греши, защото се окачва, че частната собственост въобще не е защитена. Потенциално тя е заложена и винаги може да бъде съборена от ДНСК или отнета от ЧСИ за неплатени сметки. Независимо от старанието на гражданите да спазват закона те се изправят пред невъзможност да защитават правата си най-вече конституционните.
17
1
 
32
 
! Отговори
стар софиянец преди 5 години
Нормално се строеше на необходимото по закон разстояние от съседа,след това почна да не се спазва разстоянието до съседа,а сега вече се строи ,,влизайки във съседа.Както е тръгнало всички да се съберем в София и най малкото ,,теренче"мече се застроява.В нашият квартал/Лозенец/ вече стана ненормално да се живее,претъпкан и презастроен е до дупка и продължават.Какво толкова им харесва вече?Той беше готин преди 30-40 години ,а сега е ужас!!!
16
26
 
3
 
! Отговори
На снимките преди 5 години
ясно се вижда, че обезкостената къща няма колони и греди. Значи не е проектирана по изискванията на ЗУТ и следователно е незаконна. ДНСК ще разпоредят да бъде съборена, защото такъв е закона. Може да си я събори сам или да плати на общината да му я събори. От тук насетне пътя му е към центъра за бездомници.
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация признават че по тръбите им не тече вода защото е 0 градуса топлата им вода.
14
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събореното е "къща" само в очите на собственика. И най-слабото земетресение и всички вътре умират. Най-вероятно нито проект, нито нещо като конструкция има. Пристроявана и надстроявана 2-3 пъти най-малко.Крайно неприятно е, спор няма, но може и да са им направили услуга в дългосрочен план.
13
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гербаджийска анархия, катп за последно, виждат си края и здраво беззаконие...
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ThinkА що, по инфо от клюката, той ще си търси правата в съда, ако знае какво е и какво не е подписвал?Да си подписал съгласие за строителство в съседен имот е едно, но щетите и последици от това строителство, като гореизборените и показани на снимките, май е не е точно същото
11
1
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
упсссмалко кабрио посред зимадобре че няма жертви другото се оправя
10
1
 
3
 
! Отговори
hh88 преди 5 години
До Анонимен 7E, защо пък жената? Нещо чуждо? :)
9
1
 
29
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи ХАИДЕ ДА СЕ БАСИРАМЕ С КОЙТО И ДА БИЛО ТУКА НА ПО 100 милиона лева, че тоя дето е стоителя той не е виновен! НИКОГА! Това БГ ВСЕ ПАК! КОЙ ИСКА ДА СЕ БАСИРАМЕ?
8
8
 
5
 
! Отговори
Think преди 5 години
Може по подробния устройствен план , там да е за свързано застрояване. Другия вариант е , ако съседа е подписал декларация , че е съгласен да се строи така. Не мога да разбера, като не ви е ясно нещо, защо изобщо коментирате?
7
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То голяма алчност. голямо презастрояване.... Кой им е разрешил да копаят в такава близост и кой следи за нужното отстояние на един обект от друг???
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо опъваш жената и хоп :)
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама какви са тия разстояния, те са се залепили за къщата на човека!
4
0
 
44
 
! Отговори
Инж. Врузкаров преди 5 години
Ако това беше в Америка, пострадалите щяха да получат обезщетение за палат. Тук ще дуухат таратора.
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А собственика на открито до кога месец два три колко
2
0
 
23
 
! Отговори
bilder преди 5 години
В,еме е някой да влезе в панделатааа.. при бай Добри , строг Но справедлив!
1
1
 
41
 
! Отговори
Сигурно преди 5 години
ще изкарат, че къщата е НЕЗАКОННА. Целта на такъв вид строители е да направят невъзможен живота на съседите за да могат да си присвоят и техния имот, ако ония са им отказали и да го дадат за обезщетение. Чисто изнудване и доста разпространена практика.