Строеж събори стена на къща, уреди – в изкопа

ДНСК прави експертиза за аварията до края на месеца
44

Снимка: БулФото

Виж други галерии »

Строеж в София събори стената на обитаема къща. Изкопни дейности до сградата причиниха значими щети за живеещите в нея и съседните къщи.

До пострадалата къща в столичния район "Възраждане" е започнало мащабно строителство, което предвижда изграждането на хотел, жилищна сграда с магазини, подземен гараж и офиси.

Стената на съседната къща липсва, няма ги и част от домакинските уреди. Покъщнината паднала в ямата по време на изкопната дейност.

"Тази авария е причинена от значителен теч на топлофикационната система на улицата", заяви пред bTV Георги Сачански, управител на фирмата инвеститор на строежа.

От "Топлофикация" не са съгласни - те са изпратили екип, който е констатирал, че почвата на изкопа е с температура под 0 градуса. Това означава, че теч на вода не е възможен.

В становище на ДНСК се посочва, че именно изкопните действия са причина за разрушаването на стената. Предстои изработването и на техническа експертиза до края на месеца.

Според Сачански е подписано споразумение за обезщетяване на собственика на къщата. Собственикът обаче казва, че не е подписвал такова и ще търси правата си в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че хората като пишат, посочват конкретните адреси и имената на фирмите и магазините..Това на бул."Витоша" 170 или 172, за което пишат в коментарите по-долу, човек може да отиде да го види къде е и да има едно наум да не влиза там.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е само по бул."Витоша". Преди време, когато строиха НДК, много такива промени направиха и по ул."Фритьоф Нансен", за да отворят там магазинчета.След промените всички луднаха да дават под наем и който можа, изкърти не само стени, но и други носещи елементи, за да преустройва.Това в район "Възраждане" не го знам точно къде е, но в центъра си е страшно. Всякакви помещения се оказаха преустроени в магазини.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото е, че никой от нас не знае в коя сграда собствениците са правили промени на своя глава. Влизаш някъде и не знаеш дали горния етаж няма да се срути над главата ти. От такива самоволни преустройства може да стане голяма беля.Като чета по-долу коментарите, такива има на бул."Витоша".Това на снимката пък ни кара да се чудим дали стопаните на къщата са правили неразумни преустройства или строителят на новата е алчен и безотговорен. Или всички тези неща не са се съчетали в конкретния случай.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Копали са до или под основите на старата къща като гледам снимката - масивната стена, върху която ще стои сградата е стъпила на някакви подпорки зад които има пространство което сигурно се простира до старата основа. Вероятно планират максимално голям паркинг отдолу. Не са направили подпорна стена до/под старата къща, поне не като хората.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега всеки ще прехвърля топката и ще обвинява някой друг.Вина има и некачественият ТЕЦ, и строителят, защото не е контролирал какво правят работниците му.Но е много вероятно съборената стена да се дължи и на много достроявания и самоволни промени, каквито собствениците на недвижими имоти у нас правят, без да се консултират със специалист.Щом къщата е стара, *** доказвай кой през годините е правил строителни "подобрения" на своя глава.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че теч има - има, тая локва не се е появила сама.Интересното е, че строителите са излели една подпорна стена, ама явно е като с всяко строителство у нас нито е на място, нито е качествено....
32
0
 
5
 
! Отговори
Относно 29, 30, 32 преди 5 години
Сигурно новата сграда е построена в последно време и не е преживяла по-силни земетресения. Стане ли такова, малка къща, лепната на калкан и пробита, няма да издържи. Не ми се мисли какво ще стане, ако на всичко отгоре земетресението е денем и в магазина и в офиса за преводи има хора.Наистина, какво ли е взел някой, за да допусне това? Или не са си направили труда прецизно да проверят, когато е искано разрешение за калкан. За другото собствениците сигурно не са искали разрешение.
31
0
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Врънка ли са собственика на къщата да продава, но е отказал. Издебнали са го докато го няма и са намерили начин да прилапат къщата. Това , което не става с пари става с много пари. Една глоба не ги плаши, даже така всичко ще е законно.
30
0
 
4
 
! Отговори
Ако мислите преди 5 години
че някой закон може да Ви защити пред ДНСК много се лъжете имах такъв случай. Пак строител, дето искаше да вземе имотеца на човека. Човека си строеше напълно законно с проект и всичко, обече строителя пусна донос, че е незаконно. ДНСК дойде и с рулетка от китайските успя да премери по-малко от 3 м до оградата на съседа една колона за укрепване. А дали оградата въобще е била на място - няма значение. Написаха му акт за незаконен строеж.
29
0
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 15 преди 5 години
Старата двуетажна къща на бул."Витоша",за която пиша, първоначално е била едноетажна.Старците в квартала помнят, че вторият етаж е бил надстроен преди близо 60 години и тогава е имало разправии,защото магазинът, в който сега се поръчва дограма, тогава е бил месарница.Хората в квартала са реагирали -къщата не е много стабилна, ако вторият етаж натежи,първият жилищен етаж може да рухне в месарницата, когато там има хора.Но собствениците си уредили да надстроят, а в наше време продължиха дивотиите
28
1
 
6
 
! Отговори
Въпросът е: преди 5 години
Кой и срещу какво е допуснал да се направят тези дивотии и после си затваря очите?Не става въпрос за някой сляп сокак в Дивдядово, а за емблематичния столичен булевард "Витоша"!
27
3
 
7
 
! Отговори
Същите безумци преди 5 години
от старата къща на бул."Витоша" 172 (или 170) направиха още една дивотия - изровиха земята пред единия край на фасадата и разрушиха част от основите на къщата, за да направят стълбище, по което да може от тротоара да се влиза в мазето им - дадоха го да се ползва като ателие за преводи. Точно над това ателие, в приземния етаж на къщата, се помещава магазин за дограми "Транспрогрес". Подът може да рухне и хората намиращи се в магазина заедно с плочата да паднат в ателието, където също има хора!
26
0
 
10
 
! Отговори
А на бул. Витоша ? преди 5 години
Не знам дали е 170 или 172, но там една нова, многоетажна сграда е залепена на калкан до малка, еднофамилна къща на два етажа, която е построена преди около 90 години. Целият квартал знае, че не само е допуснат такъв безумен калкан, но и допиращите се стени на двете сгради са пробити, за да може от втория етаж на старата къща да се влиза в новата - обезщетени са с някакви квадратни метри от новата сграда заради това, че са се съгласили на този калкан, та новата сграда да е с по-голяма площ!
25
0
 
3
 
! Отговори
Това преди 5 години
че си плащаш данъците нищо не означава в тази държава, както си разбра. Даже тея дето най- не плащат има ПРАВА И СВОБОДИ. А ЗУТ-а първо бута. После ако имаш пари и време ходи се доказвай в съда, че дядо ти не е жена.
24
0
 
0
 
! Отговори
До На снимките преди 5 години
ЗУТ-А е в сила от 2001. В него имаше най-различни положения и срокове за заварените постройки, законни или не. Имаше едни категории и понятия като незаконни сгради, сгради и постройки раличаващи се одобрения проект, за които се вадеха удостоверения за търпимост и т.н.Едва ли някой от нас знае нещо повече за тая сграда. Да не говорим, че може да е строена и узаконена още от по Татово време и човекът да си плаща данъците и т.н.Затова, нека си ползваме малко главите и по предназначение.
23
0
 
9
 
! Отговори
venix преди 5 години
Така като гледам, тия са за бутиков затвор!
22
0
 
13
 
! Отговори
Брях преди 5 години
Като гледам дупката и това което трябва да се построи чак се чудя.Това ще да е много бутик всичкото.Нали така е модерно сега-бутиков хотел,бутиков паркинг,бутиков магазин и бутикови офиси.Околните сгради:Искам да ревна с пълен глас!
21
0
 
18
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Собственика на къщата да пие една студена вода и толкоз... инак тва ако беше у САЩ собвственика вече щеше да е милионер...
20
2
 
33
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Наглоста Софийска е безкрайна. Да ти съборят къщата посред зима докато си строят бардака и да обвинят някой друг за това. Сега ще има едни дела десетина години и накрая ще се окаже че плановете на съборената къща са сгрешени а архитекта е умрял в далечната 1914г. Малко бомби са пуснали в София през втората световна.
19
0
 
28
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Видими резултати за София! Браво Фандъкова, браво класна ръководителко. Бодро напред към светли бъднини!