София със "Зелен коридор" срещу ?1,2 млн. до 2023 г.

Той ще свързва "Надежда" - 2, "Свобода" и "Толстой"
11
София със "Зелен коридор" срещу ?1,2 млн. до 2023 г.
Снимка: Проект URBiNAT

Столичният район "Надежда" е определен за "Зелен коридор" като част от европейски проект, в който е включена София.

Кварталът ще е представителят на Столична община в проекта URBiNAT, финансиран по програма Хоризонт 2020 на Европейския съюз.

Проектът ще се реализира в кварталите "Надежда" - 2, "Свобода" и "Толстой", в зоната обособена между пътен възел "Надежда" и Северния парк.

Целта на "зеления коридор" е свързването на Северния парк с минералната вода на територията на район "Надежда" и подобряване на пешеходните връзки и велосипедното придвижване, обясни по време на представянето на проекта главният архитект на София Здравко Здравков.

"Избраният район дава най-добри възможности за изграждането на зелен коридор, поради няколко основни предимства. В "Надежда" са разположени няколко прекрасни градски парка, "Надежда" има потенциала на минералната вода, която извира от четири находища на територията на района, "Надежда" има изградена велосипедна мрежа, която би могла да бъде обвързана с малките липсващи звена, така че да се даде една добра връзка и за териториите, които се намират на север от Северната скоростна тангента", каза той.

"Зелен коридор" ще се реализира паралелно и в европейските градове Порто, Нант, Брюксел, Сиена, Нова Горица и Хое Тоструп. Бюджетът на Столичната община по проекта е 1,2 млн. евро и е 100% грант. Срокът за изпълнение на дейностите е до месец май 2023 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Класирани ЕСпрограма преди 5 години
До 4:Не бери грижа за бюджета. София се е класирала по евро програма. Парите, в по-голямата си част ще дойдат от ЕС.Дай богу повече Български градове да се класират за Евро програми. Пък освен за градинки, и за увеличение на доходите да са.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зеленият коридор и сега си го има, около улица Република. Това, което ще направят за 1,2 милиона евро, е да го съсипят, както обикновено става при Фандъкова.
8
0
 
9
 
! Отговори
Azz преди 5 години
Ако строят, като вандалите опс строителите в момента в Северният парк....по- добре нищо да не правят...
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3дано под "невъзпитани люде" не разбираш: майки с колички и малки деца, пенсионери и ученици, предпочели да се мотат там вместо да кютат измежду трафика по Ломско или Бели Дунав.Колкото до категорията "свободно скитащи", първо тя вкарва читателя направо в дълбокото, защото с употребата й се предполага, че може да има и "несвободно скитащи" или "свободно нескитащи". Освен това наподобява на изказване от една трибуна, за осмилянето на която трябват поне три поколения Харвад/Оксфорд
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зеленото уби София.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще стане "зелено"? Та в Надежда тротоари има само по Ломско шосе и (донякъде) по Бели Дунав! Всичко останало е "чупи крака"! Има незрящи, които по чудо се справят през асфалтови бабуни, хлътнали или повдигнати шахти. А има и улици като лунен пейзаж, които, според общината "Не са в регулация"! Юрданке!!!! За тези пари първо направи Надежда НОРМАЛНА, а после "зелена"!
4
5
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Само ще кажа че целия бюджет за поддръжка на улици и тротоари на областен град в България е на по малка стойност.... София уби България. Искаме финансова и административна децентрализация катонв швейцария германия и австрия
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам за какво става въпрос, но под "зелен коридор" разбирам алея с много дървета и храсти, по които се разкарват свободно карерички, кълвачи и тем подобни и същевременно няма невъзпитани люде и свободно пуснати улични кучета.
2
4
 
31
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
не имат предвид пародия на велоалея по надлеза надежда. Ако зелен коридор е велоалеи, то ни сме за рекорд на Гинес.1.2 милиона евро струват 2 кофи боя, която ще наплескат по пропукания асфалт
1
0
 
30
 
! Отговори
Stamat преди 5 години
"изградена велосипедна мрежа" май имат предвид пародията на велоалея по ломско.