Фандъкова сметна: 40% от БВП на България – в София

"Капиталът на София са добре образованите млади хора"
29 яну 2019 22:40,
84
Фандъкова сметна: 40% от БВП на България – в София
Снимка: Facebook

Капиталът на София са добре образованите млади хора. София е на трето място в Европа по брой на стартиращите компании в IT сектора. За 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България, а в София работят 90% от технологичните компании в страната. Така че уверено можем да кажем, че в София се създава уникална среда за развитие на технологиите и иновациите. Това казва в интервю за "Файненшъл таймс" кметът на София Йорданка Фанъдкова, съобщават от Столичната община.

"Нашата цел е да съдействаме за това развитие, така че градът ни да се превърне в ключов хъб на европейско и световно ниво", допълва още столичният кмет и припомня, че София привлича повече от половината чуждестранни инвестиции в България.

"През последните години голямата част са насочени към индустрии и дейности с висока добавена стойност и високотехнологични производства - компоненти за авио и автоиндустрията, центрове за научна и развойна дейност в сферата на ИТ, кибер защита и др. Качествената разлика през последните години е, че в София все по-масово се създават продукти, които намират реализация на глобалния пазар. Ние вече не само произвеждаме решения и продукти, а и ги създаваме", допълва Фандъкова.

По думите ѝ силата на София са професионалистите и иновативните млади хора, които имат уменията да решават големите предизвикателства с нова архитектура на свързаност и с много по-голяма бързина.

"Затова се стремим да насърчаваме инвестиции в развойна дейност и изследвания в сферата на биотехнологиите, високотехнологичното производството, креативните индустрии и умни градове", посочва тя.

"За последните 10 години София е европейският град с най-голям ръст на БВП на човек от населението и с 40% от БВП на България. Част от този период беше тежък за икономиката в световен мащаб. За нас беше важно да привлечем максимален обем публични инвестиции в развитието на инфраструктурата - това помогна и на бизнеса, и допринесе за развитието на града", обяснява тя.

Според кмета Фандъкова 30 км ново метро за 10 г. е много добър резултат, а новата инфраструктура, добрата свързаност с ключово за региона местоположение и фактът, че София е образователният център в региона, се оценяват от инвеститорите.

"Капиталът на София са добре образованите млади хора. Предимство е и акцентът е върху инженерните специалности и компютърните технологии, които се изучават и в специализирани средни училища. Затова и София е на трето място в Европа по брой на стартиращите компании в ИТ сектора. За 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България, а в София работят 90% от технологичните компании в страната", уточни столичният кмет.

Тя заяви, че уверено можем да кажем, че в София се създава уникална среда за развитие на технологиите и иновациите. Според нея за инвестиции са нужни три неща - знание, сигурност и възможности.

"Според последното изследване на FDi Intelligence София ще е сред най-атрактивните локации за международни инвестиции в следващите 2 години. Убедена съм, че фактът, че София уверено влиза в световни класации ще допринесе за все по-големия интерес към града".

"Нашата цел е да развиваме София като иновативен и зелен град. За мен лично голямата цел е да повишим качеството на живот на хората, а това освен с по-добра градска среда става и с повече възможности за професионално развитие и добри доходи", казва в заключението си столичният кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 5 години
София привлича толкова голям интерес, тъй като проектите, делегирани на нашите специалсти са не дотал технологични, колкото обемисти. Да не забравяме и евтината работна ръка.Събуди се, г-жо Кмет, имаш евтина работна ръка, която живее в мръсен, гаден, пропит с отрови град, понеже сте съсредоточили всичко тука, за да дерете кожи. А тия уж скъпо платени специлисти, дето правят голямата пара карат същите стари, 15 годишни коли като обикновените работници! Кво ми се биеш в гърдите тогава?
67
0
 
7
 
! Отговори
Дракон преди 5 години
До АнонименДо оня дето се гордеел , че живеел в София и там било страхотно -на каква дрога си брат?! Да вземем да пробваме, белким и на нас ни хареса "столицата"
66
0
 
5
 
! Отговори
Фандъкова преди 5 години
Долу!
65
0
 
4
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Браво се вика на магаре, на кметицата се дават пари.
64
2
 
2
 
! Отговори
Гери преди 5 години
Браво!
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вуйно, IT-тата работят от вкъщи и тези 30 километра метро хич не ги греят. Нещо повече, точно IT-тата се махат от мръсния и смрадлив град и купуват къщи около него.А вие както си бяхте некадърни, така си и останахте. Справка - ремонтите на Дондуков и на Графа.
62
2
 
7
 
! Отговори
Дидо преди 5 години
Ами тогава г-жо Фандъкова защо Бургас за поредна година е най-добрият град за живеене?!
61
1
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Фандъкова, колко струва, какви транспортни проблеми реши и кому е нужен мостът за Терминал 2?
60
0
 
12
 
! Отговори
със сигурност преди 5 години
София не е България господа управляващи
59
0
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
"Жертвите на Холокоста и Арменския геноцид взети заедно са по-малко от жертвите на управляващата в България многоцветна клика през последните 30 г."----Няма какво да се добави повече.....
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щото ако нямаш офис в София джуч сериозен бизнес. Правете си извода кво става.
57
1
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Защо не спомене Фандъкова, че 80% от местните данъци и такси отиват към София? А от държавните-100%, и към регионите се връща каквото прецени Баце, в зависимост кой кмет от кои е? Защо не спомене, че се промени нарочно законът за движение по улиците и пътищата, в частта му за глобите, които са безумни, миналата година, на 15 Май, а Кат и съдилища имат инструкции да прибират възможно повече пари? Забравих-на последък данъците са единствения доход на просперираща България на Баце....
56
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тая що приказва простотии.В София реално се ппроизвежда не повече от 15% от БВП.За статистиката може и да са повече от 40%,но в действителност са много по малко,тъй като всички големи компании са базирани в София,а реално извършват дейност в цялата страна.Пример-всички телекоми,ЧЕЗ,НЕК,големите търговски вериги,държавните структури,които раздават поръчките и парите от еврофондовете.Дори има и големи компании,работещи извън София,но седалищата им са там като БМФ,Лукойл-България и др.
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е било село .село си е и село ще си остане с настаняването на селяни.
54
4
 
19
 
! Отговори
преди 5 години
София е нещо като Великобритания за Европа -чуждо тяло, финансов ***, който унищожава държавата ни и трябва да се изреже. Европа се отърва, ние кога?
53
1
 
36
 
! Отговори
голем смех преди 5 години
И като имате такива галактически IT-та, как успяхте да оплескате така профански системата с електронните винетки?
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лапачката и краденето са в София, който и кмет да бъде само се сменя името и лицето.
51
1
 
9
 
! Отговори
дърт преди 5 години
40% от измисления показател БВП се "създават" от 40% живеещо и/или работещо в София население на България!
50
1
 
14
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
И това е мнооого жалко.Няма ли да дойде кмет да изчисти тоя град ?
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнусна лъжкиня.