Фандъкова сметна: 40% от БВП на България – в София

"Капиталът на София са добре образованите млади хора"
29 яну 2019 22:40,
84
Фандъкова сметна: 40% от БВП на България – в София
Снимка: Facebook

Капиталът на София са добре образованите млади хора. София е на трето място в Европа по брой на стартиращите компании в IT сектора. За 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България, а в София работят 90% от технологичните компании в страната. Така че уверено можем да кажем, че в София се създава уникална среда за развитие на технологиите и иновациите. Това казва в интервю за "Файненшъл таймс" кметът на София Йорданка Фанъдкова, съобщават от Столичната община.

"Нашата цел е да съдействаме за това развитие, така че градът ни да се превърне в ключов хъб на европейско и световно ниво", допълва още столичният кмет и припомня, че София привлича повече от половината чуждестранни инвестиции в България.

"През последните години голямата част са насочени към индустрии и дейности с висока добавена стойност и високотехнологични производства - компоненти за авио и автоиндустрията, центрове за научна и развойна дейност в сферата на ИТ, кибер защита и др. Качествената разлика през последните години е, че в София все по-масово се създават продукти, които намират реализация на глобалния пазар. Ние вече не само произвеждаме решения и продукти, а и ги създаваме", допълва Фандъкова.

По думите ѝ силата на София са професионалистите и иновативните млади хора, които имат уменията да решават големите предизвикателства с нова архитектура на свързаност и с много по-голяма бързина.

"Затова се стремим да насърчаваме инвестиции в развойна дейност и изследвания в сферата на биотехнологиите, високотехнологичното производството, креативните индустрии и умни градове", посочва тя.

"За последните 10 години София е европейският град с най-голям ръст на БВП на човек от населението и с 40% от БВП на България. Част от този период беше тежък за икономиката в световен мащаб. За нас беше важно да привлечем максимален обем публични инвестиции в развитието на инфраструктурата - това помогна и на бизнеса, и допринесе за развитието на града", обяснява тя.

Според кмета Фандъкова 30 км ново метро за 10 г. е много добър резултат, а новата инфраструктура, добрата свързаност с ключово за региона местоположение и фактът, че София е образователният център в региона, се оценяват от инвеститорите.

"Капиталът на София са добре образованите млади хора. Предимство е и акцентът е върху инженерните специалности и компютърните технологии, които се изучават и в специализирани средни училища. Затова и София е на трето място в Европа по брой на стартиращите компании в ИТ сектора. За 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България, а в София работят 90% от технологичните компании в страната", уточни столичният кмет.

Тя заяви, че уверено можем да кажем, че в София се създава уникална среда за развитие на технологиите и иновациите. Според нея за инвестиции са нужни три неща - знание, сигурност и възможности.

"Според последното изследване на FDi Intelligence София ще е сред най-атрактивните локации за международни инвестиции в следващите 2 години. Убедена съм, че фактът, че София уверено влиза в световни класации ще допринесе за все по-големия интерес към града".

"Нашата цел е да развиваме София като иновативен и зелен град. За мен лично голямата цел е да повишим качеството на живот на хората, а това освен с по-добра градска среда става и с повече възможности за професионално развитие и добри доходи", казва в заключението си столичният кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
33
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
София е един тумор, който изсмуква последните живителни сили на държавата България. След няколко години притокът на провинциалисти ще спре по демографски причини, след това ще започне да намалява и София, и накрая... летален изход за цялата държава.
47
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горд съм затова, че съм роден, израстнал и живея в София. Много хубав град на който не му харесва да си върви на село.
46
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая чува ли се кви ги плещи бе?
45
4
 
12
 
! Отговори
Софето преди 5 години
Права е 40, че и повече от Брутната Вътрешна Провинция е У София-Град.Доста направи г-жата за облагородяването на града, но така и не спряха Набезите на точещи системата, предимно черномурди разсипници,то празна "плочка" не остана.Пишман Софиянци-Столичани.
44
9
 
5
 
! Отговори
Деян преди 5 години
Пловдив е много голям град за мащабите на България и е нормално да има и роми и какви ли не.Но тук говорим за икономика,за производство,за БВП и т.н. и се оказва че в близките години Пловдив ще задмине София по БВП.
43
1
 
55
 
! Отговори
К преди 5 години
София се препълни, а провинцията се обезлюди. Неадекватната държавна политика продължава. Кореняк софиянец съм, но ми се случва да пътувам - цели села и градове приличат на сцени от постапокалиптичен филм - без жива душа, а вечерно време и без дори една светлинка. Скоро ще останем 5 млн. в България. А бяхме 9. Жертвите на Холокоста и Арменския геноцид взети заедно са по-малко от жертвите на управляващата в България многоцветна клика през последните 30 г.
42
4
 
21
 
! Отговори
Деян преди 5 години
Незнам Фандъкова как го е сметнала това нещо,определено реклама си прави.Нали е кмет все пак,но е пропуснала да отбележи по-доброто развитие на Пловдив и неговата икономическа зона от заводи.Благодарение на тези инвестиции и производство Пловдив се превръща в двигателя на икономиката на страната и в бъдеще ще е най-богатите град в България,а не София.Та че тия 40% от БВП да ги разправя на някой друг.
41
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъка пак се изцепи... не всеки инвеститор му е ясна ситуацията в България и въобще не е за хвалене, че в София бил 40% от БВП... това е характерно за банановите републики.А какви инвеститори отиват в бананови републики? Да - робовладелци...
40
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така нареченият БВП в София се създава от потреблението на софиянци които лапат парите от еврофондовете и преразпределят държавния бюджет към джобовете си.
39
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.Никога градът не е бил толкова мръсен,обезобразен и отблъскващ.Селската оФца го превърна в разорана нива,където потъват милионите на софиянци.Градът загуби облика и духа си,простащината и лапачеството трайно се настаниха в общината.Пари текат наистина,но предимно в ГЕПаджийските джобове.Алчни проклетници,съсипаха град с дух и история.
38
0
 
26
 
! Отговори
гост преди 5 години
кога в сф ще има нормални тротоари без да трябва да се движат пешеходците по платното за движение? и кога ще се поддържат тия тротоари нормално? да се чистят , снега да се извозва и да не се поркира по тях???
37
1
 
15
 
! Отговори
179 преди 5 години
Хората правят мръсен даден град. Ако те пазят чисто и София ще бъде чиста. Нормалният човек обича в тях да е подредено, чисто но на вън явно не му пука ,какво става. Много кучета много г...а от тях ,фасове ,пликове. Фрапиращи гледки пред почти всеки блок. Вместо поляна бунище. Огледайте се наоколо и ще видите във какво сметище живеем и това не е само във София а във цяла България. Погледнете човека до вас къде си мята угарката ,чашката и салфетката :)
36
1
 
31
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Самоковската Бойкопослушна овца да сметне нещо?Айде да не си приказваме глупости или по-точно предизборен спам....Освен това определено не е вярно.Щото в столицата се произвежда най-вече административен продукт,скъпо платен,но в повечето случаи безсмислен....
35
5
 
22
 
! Отговори
на бацекрадлата преди 5 години
Безлична сива женица с функция на параван.Абсолютно нищо не успя да направи освен да затапи София.
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С чужда пита помен прави - оправи въздуха като забраниш отоплението на твърдо гориво от примитивите че ще сенудошат ит специалистите от смога и тогава всички ще шием на ишлеме като в бангладеш включително и ти!
33
2
 
22
 
! Отговори
Лили преди 5 години
да де, ама нас тия празни приказки не ни интересуват. Нас ни интересува, и то живо, защо въздухът в София е толкова невъобразимо замърсен?За какви "високо-технологични" измислици става дума изобщо , и какви млади хора щели да се задържат в такава ***?
32
0
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
че това не е за хвалби то е срамно всичко бяга по София има цели малки градове запустели за селата да не говорим не са изцяло владение на един етнос
31
2
 
30
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Бодра статия в духа на в. Работническо дело или Правда от 1972 г. Ама чак такова светло бъдеще не се рисуваше в тогавашните вестници. Сега хората гледат мизерията и простотията в София, разрухата, а бившата учиттелка им разказва като дружинна ръководителка че сме били върха на сладоледа. И демократическият евроатлантически печат и приглася.
30
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВъпросчоНе се озлобявай срещу софиянци същата гадост е като навсякъде в България.Мислиш ли че ми дреме че смениха рейсовете и направиха билетчето толкова скъпо,че е по-евтино да ходя на работа с малолитражен дизелов мерцедес отколкото с автобус?Дори и да получаваш 2000 лева заплата която е добра заплата за София...Никога няма да си купиш собствено жилище защото 2 стаи ги броят 100 квадрата а цените са 2000-2500 лева на квадрат.Дори и да теглиш четвърт милион-ще върнеш половин милион.
29
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26От 35 човека млади хора които познавах от квартала останахме 4-5.Останалите се изнесоха в САЩ,Канада и Европа.От тия 5 дето останаха 1 мисли да емигрира сега в Италия друг се облизва за работа в САЩ програмист е и не му се занимава за 5 хиляди в Бг при положение че там ще прави 50 хил.Бъди реалист.