"Стара София" – достолепна, но и опасна с... рушащите се сгради

Камъните падат от небето - все още не върху главите на столичани
29 яну 2019 14:00,
18
"Стара София" – достолепна, но и опасна с... рушащите се сгради
Снимка: Facebook

"Стара София" е запазила множество красиви сгради от отминали времена, но поддръжката им е мисия невъзможна за собствениците и Общината.

Рушащите се сгради са заплаха за всички, които преминават около тях. Пореден случай е й сигналът на граждани във Facebook страницата "Видяно в София".

Още по темата

Ул. "Пиротска" и бул. "Христо Ботев" са част от облика на разпадащата се Стара София. Тук минават трамваи, множество автомобили, пешеходци и ученици, забързани за часовете си. Районът е близко до Женският пазар, който определено не се ползва с добра репутация – намираш си от банани за левче, до удоволствия от млади труженички на най-старата професия, понякога дори травеститите предлагат своите ласки в този район. Наистина "Стара София" пази своите тайни.

Точно на ъгъла на тези две улици се намира и опасната за живота на столичани сграда. Тя е подслонила хостел, баничарница и магазини. Кой е виновен за състоянието на красивата в миналото сграда, питат се столичани?

Сградата е построена през 1916 година от братята Колчакови. По-късно става паметник на културата. В момента тя има 18 собственици, разказва Bulgaria ON AIR.

През 2016 година те са получили заповед да обезопасят сградата с мрежа в тридневен срок, но това така и не се случва.

Същата година Министерството на културата дава десетдневен срок на собствениците да представят в НАП план за цялостно разработване на къщата.

Оказва се, че собствениците са били готови с такъв план още през 2013 година, но не се е стигнало до него.

Ето и няколко коментара от столичани в социалната мрежа:

"Plamen Lekov : То, цялата държава ни се разпада...

Сашо Александров: Общи части и фасада! Когато проумеете това ще живеем в по красива среда

Vladimir Shumnaliev: Идеалният център е наситен с подобни сгради. Кое трябва да ни учуди? Добре, че засега само мазилки и части от первази падат...

Anton Tanev Tulev: Пуснете сигнал до Общината. Живущите са длъжни да поддържат сградата. Частна собственост е. Общината ще ги глоби и принуди да я ремонтират.

Ivan Ivanov: Сутринта като минах имаше полиция, която спираше хората да минават отдолу - явно са си заминали, дори и лента не са сложили. Хората си минават и ако падне още нещо, кой ли ще носи отговорност.....Както с онази сграда дето падна върху момичетата навремето, където всички обвинени бяха оправдани и се оказа, че сама била паднала.....

Калина Кръстева: Слава богу, че има грипна ваканция. Там минават децата от 32 СУИЧЕ."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Описаните райони са идеалния център и са оставени умищлено от кметството да се разпадат.Станаха свърталища на криминалния контингент от араби и местни от етноса.А институцийте с широко затворени очи как центъра на столицата се превръща в арабско гето.
14
0
 
3
 
! Отговори
Лимонад преди 5 години
Отново общината и държавата се мъчат да си измият ръцете със собствениците. От една страна на собствениците не им дреме за цялата тая архитектура, от друга страна общината изобщо няма представа как да се справи с проблема. Дори някоя от тия сгради да падне - изниква поредното безумие на това място... това коефициенти за застрояване и плътност... са едни неща които само струват пари. Всъщност решения има много, но струват пари и трябва работа за да се постигнат. Иска се и здрава ръка..
13
1
 
2
 
! Отговори
179 преди 5 години
Добре аз да попитам къде са собствениците на всички стари къщи които се намират около и във близост до центъра. Хората от София знаят за кои къщи говоря. Тези високите ,които са със по особен архитектурен стил.(красиви са били едно време) По мой наблюдения тънат във забрава ,рушат се или във най-добрият случай в тях живеят бездомници или техни вече искукали със извинение собственици които палят кашони и матраци.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Центърът на София е бил достолепен преди американци и англичани да го порутят през 1944-та. Сега е останала тук-таме по някоя стара къща. Всичко друго е пристроено и закърпено след 9-ти септември.А ние на тези хубавци им дигнахме паметник.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен6Пропускаш останалата част от държавата.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то в София кое не се руши?? Улици в дупки, няма здрави тротоари , сбъркано движение , хората постоянно травмирани от всички тези ужасии , а ученичката от Герб цъфти щастлива и чака нов мандат ..жалко ***!
9
0
 
11
 
! Отговори
Отговора преди 5 години
"хостел, баничарница и магазини"които плащат наеми на собствениците. Ама защо трябва да се дават за ремонти, като може да се опукат на слънчака? Нале?
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ЕС ли е това, гледам в Китай и Русия строят неботъргачи. В Шанхай един небостъргач 100 етажа се строи за 3 месеца по 1 един етаж на ден се вдига Българин ръководи този проект и технология на строителство. Китайците получават апартаменти там почти без пари и не теглят кредити като при капиталистичeските евролиберални тапунгери.
7
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под патронажа на президент Радев е ТАКА! НА ви, халал да ви е, ликувайте, скачайте, радвайте се! Наиграхте се добре! Това е Промяната, за която гласувахте! Разруха, разпад, убийства, смаоубийства, самозапалвания, самообесници по дърветата, побоища, нападения, пребити, осакатени, страх, несигурност, смут, анархия, беззаконие, пълна абдикация на държавните институции, пълен погром, духовен колапс, морален упадък, душевна криза, инфлация, хомосексуализъм, проституция, наркомания! РАДЕВ - ОСТАВКА!
6
4
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Путин и БКП са виновни!!!
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъшка София е градът с най-лошо качество на живот в целия свят.
4
3
 
7
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Ами че то половин София че и повече е в това състояние. Какво ми плачете за една къща. И още по-лошо ще става. Ще останат само няколко квартали, или даже само няколко сгради. Къщите се са самосрутят. Няма да има кой да поддържа улиците и транспорта. Доста планове има за небестъргачи. Сигурно това е бъдещето. Небостъргачи с възможност за кацане на покривите. Че да може живущите да се придвижват с въртолети, поради липса на инфрастркуктура в града.
3
7
 
15
 
! Отговори
Тадж МахалМутробарок преди 5 години
След ремонтите на ГЕРБ, Стара София заприлича на Ню Делхи.
2
7
 
21
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Не знам колко е достолепна София но със сигурност е кална локва. Всички улици БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ са кални все едно не са улици на столицата а на някакво криво село в което няма настилка и тротоари.. то не че има много читави тротоари из София амалежат някакви плочки тук там
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некадърници! Има градове в Европа със средновековни сгради и катедрали, цели квартали с къщи от началото на 20 век, както в случая на Барселона, от 17 век и са си там! Красиви, реставрирани и уникални! Нашите *** рушат паметници да строят недодялани кооперации с нулев стил, разваляйки старите части на градовете! Нямало пари а? Или може би пак има пликове под масата, за даване на разрешителни за строеж на места където трябва да се реставрира!! Старите квартали са уникални за всички градове!