Местата за паркиране кът! Цените на гаражите от 5 000 до ?25 000

Гаражите могат да донесат сериозни доходи на собствениците им
Обновена: 30 яну 2019 15:55 | 30 яну 2019 07:00,
74
Местата за паркиране кът! Цените на гаражите от 5 000 до ?25 000
Снимка: pixabay.com

Притежаването на гараж в някои квартали на София може да донесе сериозни доходи на собственика му. Повечето инвеститори следят внимателно пазара на жилищата, но дефицитът на места за паркиране в определени райони на столицата прави гаражите все по-атрактивни.

Средната цена на гаражите през 2018 г. възлиза на 660 евро/кв.м., а средната им големина е 22 квадрата, сочат данни на агенция за недвижими имоти. Така излиза, че купувачите в София дават средно по около 14 500 евро, за да имат къде да паркират колата си, пише "Труд"

Цените на гаражите обаче се движат в много широки граници, дори когато става дума за сделки в един и същи столичен квартал. Така например най-евтината продажба на агенцията за последните две години за такъв обект в квартал "Младост“"е на стойност 5500 евро, а най-скъпата е за почти четири пъти по-голяма сума – 20 хил. евро. Според данните на компанията цените най-често се движат между 10 хил. и 20 хил. евро, като сделки под и над тях са по-скоро рядкост. Но гараж в един от най-престижните столични райони "Изгрев“ е продаден от агенцията за 25 800 евро, колкото струва двустаен апартамент в Перник.

За разлика от цените на жилищата, при гаражите новото строителство е по-евтино от старото.

"Гаражите в новите кооперации са значително по-евтини от някои от старите панелни блокове, тъй като съотношението между броя на жилищата и гаражните клетки е много по-различно", посочват от агенцията.

От там допълват, че в момента действащите правила задължават инвеститорите да предвидят 10% повече паркоместа спрямо броя на жилищата. В редица квартали обаче новото строителство е силно ограничено, което води до нарастване на цените на съществуващите гаражи в старите кооперации.

"Зоните за платено паркиране в централните части на града провокират засиления интерес на купувачите. В тези райони обаче предлагането е още по-ограничено. Дори клиентите да са склонни да платят повече, това не гарантира, че ще се сдобият с желания имот", коментират от компанията.

През 2018 година най-много сделки с гаражи/паркоместа са сключени в столичния квартал "Манастирски ливади" като много покупки има и в "Кръстова вада", показват данните на агенцията. Една от причините за това е именно по-голямото предлагане заради новото строителство в тези райони и съответно по-балансираните цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
2
 
! Отговори
Вихрогон преди 5 години
До the GhostС 5 години гледане на обяви, какви непровержими факти и обективни заключения, изумен съм.
11
3
 
23
 
! Отговори
Mile Kitich преди 5 години
хахахаха 20 000 евро за гараж за ГОЛФА,гръмнете се бърже
10
6
 
24
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
До Вихрогон:Бай Вихрогоне, дали съм специален или не - другите ще кажат, ама статията е поредната пропаганда от страна на брокерите. Отдавна искам да купя имот и следя обявите. От близо 5 години едни и същи обяви стоят по агенциите без промяна. Защо ли? Ами защото само се предлага на фантастична цена а почти никой не дава такава цена. Не казвам че изобщо няма сделки. Сделки има и то на високи цени, но това са хора изкарали лесно и бързо пари ( метода няма значение ) и много-много не умуват.
9
6
 
3
 
! Отговори
Вихрогон преди 5 години
До the GhostСамо да ми обясниш как точно си представяш воденето на архив и статистика на "искани" цени?! Ето ти и малко ключови думи от статията: "...дават средно по...", "...най-евтината продажба на...", "...е продаден от агенцията за...".Ако все още не ти е ясно, значи си специален.
8
5
 
9
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Путин е виновен!
7
5
 
8
 
! Отговори
мaлoyмен pycoфил преди 5 години
Америка е виновна!
6
3
 
8
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Борисов е виновен!
5
5
 
29
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
"Местата за паркиране кът! Цените на гаражите от 5 000 до ?25 000"Само дето не е ясно - това цени искани от продавача или реално давани от купувача са? Едно да се предлагат на тази цена, друго е да ти дават тази цена
4
19
 
19
 
! Отговори
Баровеца преди 5 години
Една от малкото смислени статии тук. Гаражите вървят като топъл хляб под наем. Най-добрата инвестиция. Почти няма амортизация на имота и нужда от периодични ремонти. Според мен съвсем скоро наемите в югоизточните райони ще ударят 200?.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 2 квадрата, ще си намеря, кола трепач. (за нашия стандарт )
2
5
 
45
 
! Отговори
мазен бузест шоп преди 5 години
Е па аз карам автомобило за 1000? е па че му купувам гаражо за 660? квадрата!Аре пред блоку и ако го краднат ,че ме я яд за парите за гражданската,винетката,прегледа и данъка ...
1
5
 
51
 
! Отговори
65 преди 5 години
Скъпи гаражи=на скъпи коли.Скъпи коли =равно на богати хора.Богати колкото щеш,бедни същи.Още малко и средна класа няма да има.За едните има магистрали,за другите метро.Важното е да има движение.Страшно е и стия безумни кредити,раздавани сякаш дават топъл хляб на просяк.Селяните идват ,теглят йредит ,после без работа и хоп-изненада.Хайде пак на село