Паметник на културата в София се руши. Кой е отговорен?

Сградата е построена през 1916 г., общината ще я обезопаси
30 яну 2019 11:15,
11

Масивни парчета мазилка падат от жилищна сграда в центъра на София и застрашават живота на преминаващите хора. Имотът, паметник на културата, се намира до прочутите колони на кръстовището на ул. "Пиротска" и бул. "Христо Ботев".

Още по темата

Сградата е построена през 1916 г., а от 1978 г. е обявена за паметник на културата с местно значение, предава Bulgaria ON AIR.

"Чу се жесток трясък, видяхме парчета мазилка и отломки. В последната година и половина това е трети инцидент. Обадих се на 112, дойдоха служители, заградиха обекта. Знам за тази сграда, че административно не е добро положението", разказа пред Bulgaria ON AIR Красимир Иванов, който е собствен на търговски обект в района и очевидец на вчерашния инцидент.

По думите му през годините не е имало опити за контакт от страна на собствениците с живущите в и около сградата. Единствено може да ни радва това, че досега няма жертви, отбеляза той.

Директорът на Дирекция "Общински строителен контрол" арх. Влади Калинов съобщи, че още тази сутрин започва изграждането на скеле, което да предпази гражданите от падане на елементи от сградата.

"Ще започнем работа за възстановяване на сградата, явно собствениците няма да искат сами да го направят. Ще започнем да го правим с общински средства и ще впишем ипотека в собствеността на всички вътре. Не може да имаш вещ, която да ползваш само като дивидент. Тази вещ в момента е оставена да погива", заяви арх. Калинов.

По думите му до момента липсват данни за опасност от срутване на сградата. От Столичната община ще опитат да не спират градския транспорт и да не пречат на движението на хората, докато текат ремонтните дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако почнат да падат елементите на сградата, скелето със сигурност няма да ги удържи!Нека са декоративни елементи от фасадата и парчета мазилка
7
3
 
3
 
! Отговори
... преди 5 години
На мой клиент му отне 14 години да се сдобие с разрешение за строеж (ремонт на фасада) на памтник на културата. Та от Общината (разбирай музеи, Монистерство на културата и пр.) да не са такива тарикати, а да улеснят процедурата. Дори може да издадат рарешение за строеж и ако в определен период собствениците не го завършат тогава, да е с общински/държавни пари и да се търсят по надлежден ред.
6
4
 
4
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Вие знаете ли през какъв ад трябва да се мине, за да ти издадат разрешение за ремонт на паметник на културата. Много ясно, че общината ще го ремонтира, нали те си издават разрешението за тях тия работи са лесни, не е като за частния инвеститор.
5
3
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
То хубаво общината да ремонтира фасадата, но смяташ ли че това ще се случи на пазарни цени или Влади Калинов ще получи един добър бонус от изпълнителя, който пък едва ли ще се напъва много да ремонтира качествено - с чуждите пари се работи най-добре.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общината да ремонтира сградата и да си припадне средствата от наемите на магазините и хостела помещаващ се в нея след като собствениците не могат да се организират сами.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нова дограма и климатици, но падаща мазилка, но пък според държавния бюрократ с голямото алчно рекет дупе, проблема е че собствениците са изоставили сградата!? Логика нула, решение на проблема няма, само разтягане на ластици и откровенни простотии, разбира се в България собствениците винаги са лошите, дори не се питат. Влади Калинов да обясни каква е процедурата за ремонт на фасадата на тези паметници!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сградата очевидно се използва, въпроса е че процедурата по ремонтиране на фасадата е ходене по мъките, така че не се чудете защо изглежда така и падат мазилки - законите ни са калпави, резултата е разруха.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната беда, предизвикана от мръснте комунисти-свинари, които взеха на хората къщите и сградите, национализираха им ги, а след като приключи 45 годишният грабеж/експеримент започнаха да ги връщат на наследници, но в ситуация, в която наследниците са 20 и държавата няма как да вземе решение вместо тях. Единствената опция на хора, които никога не са живели там и нямат сантимент към въпросните сгради и днес получават собственост, е да чакат да падне, за да вдигнат бизнес сграда. Тъжно но факт...