#ДаБъдеБаня! Граждани против Централната баня да стане музей

Недоволните масово подадоха жалби срещу решението
31 яну 2019 16:37,
54

Снимка: Булфото

Флашмоб събра граждани, които масово подаваха жалби, срещу решението – северното крило на сградата на Централна баня да стане музей.

Още по темата

Уникалното предназначение на прекрасната сграда, построена върху минералните извори, трябва да се запази, категорични са организаторите на протеста, които внесоха жалба в кметството.

Тя е срещу проекта на местната власт – неремонтираните северно и източно крило да се превърнат в арт зали и разширение на Музея за история на София.

От организацията "Спаси София" бяха подготвили самолетни билети до Будапеща за кмета Йорданка Фандъкова и нейния заместник Тодор Чобанов, за да разгледат най-големия балнеоложки комплекс в Европа.

Идеята на общината бе представена в края на миналата година. Предвижда се женският басейн да се превърне в музикална зала с около 150 места, а мъжкият в театрална с 250 места.

И двете зали ще са мултифункционални, ще могат да се провеждат кинопрожекции, изложби и други културни и обществени събития.

Според проекта двата вътрешни двора на банята ще се превърнат в централна зала, в средата на която ще е минералният извор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Либеро преди 4 години
Общината от доста време се опитва да намери инвеститор за СПА център. Обаче няма такъв. Дебитът на водата намалява и в дългосрочен план е рискова инвестиция. Общината не може да го изгради и още по малко да го експлоатира . Това е неприсъща дейност. Активистите работещи в полза на СПА трябва да се насочат към търсене на инвеститор у нас или навън а не да се маймуносват по хавлии.
47
0
 
5
 
! Отговори
? преди 5 години
На Будапеща комплекса е много развит и много хора от цял свят идват заради него. Ние като с едни от най-добрите източници на минерална вода, защо не го развиваме това? Повече ли ще спечелим от музея?
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил ли е някой в Bad Homburg - Taunus Therme? www_taunus-therme_de! Цени през седмицата, за уикенд или цяла нощ от 16? до 25?! Защо българските павиани "стар софианец" и др. рушат българската култура и останалите 80% ... сещате се, припяват страстно? Рапони!
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е град който е мега богат на минерални и лековити минерални води. Центъра, Горна баня, Баня,Железница, Овча Купел, Панчарево, както и още доста квартали( бивши села) където водата си тече в полето и индянците се перат с нея ! Правят се балнео-лечебни комплекси, договори със здравните каси на примерно : Швеция,Белгия,Дания,Халандия и др. Печалбата е не милиони а МИЛЯРДИ !!!! Цялата римска империя се е лекувала с тези води! Именно по-нашите земи !
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какви теляци и какви клошари какви 6- лева на цяло ? Като ще е баня, превръща се в най-хубавият спа комплекс в София ( че може и в страната ) Стига ония канибали( политиците ) да не се осерат пак! Обзавежда се с музайки и мрамори, наистина да е както трябва! Сауни от хималайска сол, парни бани, римски вани с джакузи ефект, ледени стай, човек като даде 30-50 лв за цял ден да е като император и да се пачелят и пари. София има реалните възможности да е световна спа столица акъл трябва !
43
0
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До Гoшути за това ли чакаш, да се хигиенизираш най накрая
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Kuala 44Съгласен!
41
0
 
17
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Един от най-големите бизнеси в страните на запад от нас са баните. В много градове има по няколко големи комплекси с басейни, сауни, ливадки, езера. Посетителите са стотици и хиляди. Цени средно 15-20 евро/2 часа. Собсвеник е общината. Голямата разлика е че там няма топла вода, че им е скъпа. Представете си какво богатство имаме в центъра на София, а и не само там. Но явно няма как да се разпредели бизнеса, че току виж отново почне да се гърми по улиците.
40
4
 
8
 
! Отговори
Млад Софянец преди 5 години
Банята няма да е съвсем като едно време. Леко ще се комерсиализира - туристическо със запазен от старинен привкус. Сещате се.Може много добре да се направи!
39
0
 
4
 
! Отговори
Млад Софянец преди 5 години
До Стар СофянецАз влизам с удоволствие. Посетители ще има. Всичко стига да се маркетира правилно - Българска Баня - Работещ Музей - Автентичен Етно-Експириънс! Има начин ;)
38
0
 
11
 
! Отговори
"ж"унгла преди 5 години
То хубаво да е баня ама да не мислите че робите ще я ползват ? - ще я награбят мутроолигарсите и ще я превърнат във "вип" бардак за "избрани" с изпълнения на чалга "иконите" и сервиз от плеймейтките.
37
7
 
13
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Като гледам хората на снимката пред общината не виждам нито един който да е ползвал услугите на Централна баня по обясними причини.Всички са набори на ,,ШибиРиби и подобни Никой от тях не помни и не знае курните с тасовете,теляците с кесетата,колосаните като с гипс чаршафи,,алуминиевите номерчета с ластик,дървените налъми и басейнчето винаги препълнено с всякакъв народ,от всякакъв етнос!Би ли влязъл днешният НОРМАЛЕН човек в тази обща баня пълна с потни тела и,,особена "хигиена и миризма?
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хиляди години там си е било идеално за баня, сега откъде им трекна да става музей? Сигурно покрай течовете в "Квадрат 500" ще им разменят местата. Пък и има традиция, като се качати софиянци в неделя в трамвая да си честитят банята.
35
7
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Аз съм твърдо ЗА северната част да си е баня. Поради няколко причини. Първо, водата е топла и минерална, няма никаква нужда от допълнителен ресурс за подгряване, тоест печалбата ще бъде огромна. Второ - чисто човешка гледна точка. Ами знаете ли колко бездомници има в София? Те къде мислете се къпят? Знаете ли как мирише, като се качи някой бездомник в Транспорта? А така ще има как да се хигиенизират, за едно къпане все ще намерят пари
34
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората искат да са чисти и да се къпят. Затова и протестират.
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банята няма да я възстановят по простата причина че няма далавера в нея. За да работи банята с пълният си капацитет както по времето на бай Тошо затова трябва и студена вода не само топла. Температурата на минералната вода е висока и неможе да се ползва без студена с която да се охлажда. По възрастните Софиянци помнят как се ползваше водата и под душовете и в басейна. Кой ще плаща скъпата студена вода по 3 лв за кубик. Колко трябва да струва билетчето за да се изкъпете 20 лева ли.
32
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
#ДаБъдеРокВаш: Роналд Белфърт Скот
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека бъде баня, но шопите да ходят там да се къпят, да има и теляци и т.н.
30
3
 
7
 
! Отговори
дърт преди 5 години
До СТРАНДЖАТА 1 По-добре да възстановим хамама на местото на тъй нареченото Народно събрание.
29
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Музеите трябва да бъдат в центъра на града! Какво интересно има в една баня? Ходил съм като дете и в Централната и в Три кладенци в градинката при ул.Одрин! Тогава се ходеше на баня един път в седмица! 15 стотинки! И с какво да се хвалиме толкова не разбирам?